Дуже коротко про маніпуляції з книги Роберта Цільдіні Психологія впливу:

1,1 км Руле взаємності

Пояснення: маніпулятор пропонує Вам «підлітку», а потім пропонує вам щось купити або зробити щось. Автоматична реакція змушує Вас погоджуватися з пропозицією, навіть якщо розмір ваших витрат явно неадекватний до подарунка.
Наприклад, Крішнаїти на вулиці не будуть запитувати безпосередньо про пожертвування – вони вперше дадуть вам квітку або книгу (який вам не потрібно), а потім скажуть, що в поверненні можна подякувати їм, зробивши пожертву.

2. Договір про присвоєння

Маніпуляція: маніпулятор висуває явно ненаповнений попит, а потім «пригоди до концесії», з його метою – просто друга вимога. Ви відчуваєте необхідність узгодити (на підставі правила взаємообміну), бо ви зробили користь і задуманий.
Приклад: дорогі бутики першими кладуть завищені ціни, а потім оголосять знижки.

3. У Обов'язки та консистенція

Пояснення: Ви заохочуєте зробити дію, яку логічно слідувати дії, бажаним маніпулятором.
Приклад: заповнення анкети «Я б купити такий і такий продукт за такою вартістю», тест-драйв автомобіля передбачає його подальшу покупку, видача до обрання іконок «Я голос за Іванов», тощо.

4. У Принцип соціальної докази

Пояснення: За цим принципом ми розглянемо поведінку, яка часто продемонстрована іншими людьми в подібних ситуаціях, щоб виправити.
Приклад: фрази у рекламі: «дозволи людей вже постаралися вироби X», «Позначки відгуків на нашому сайті» тощо.

5. Умань Беневолюція

Пояснення: Ми готові прийняти вимоги до тих, хто знає чи подобається.
Приклад: Продавець деяких непотрібних речей говорить: «Ваш друг Іванов радить мене зв'язатися з вами». Тільки красиві і відомі в рекламних оголошеннях.

6. Жнівень Одержання повноважень

Роз’яснення: в процесі освіти в особистому кабінеті укладається звичаї до органів влади, і ця звичаї дуже наполеглива, і абсолютно несвідома.
Приклад: Доктор Хаус реклама препарату або щось пов'язане з лікарськими засобами. Незважаючи на те, що актор не розуміє медицини, багато хто обов’язково слідувати своїм авторитетним порадам.

7. Про нас Принцип страшності

Пояснення: Що таке рідкісне або непристойне значення має в очах, чим більше страшності. Люди, швидше за все, щоб уникнути втрати, що вони вже мають, ніж придбати щось нове.
Приклад: «Кількість нового iPhone 5 обмежена» – ви можете підвищити ціну.