Чому варто відмовитися від класів шкіл

Я кажу прямо: точка не те, що я категорично проти сортів, я просто дійсно не розумію, як оцінка в школі може бути принаймні деякими навчальними інструментами. Це те, що весь мій досвід, і досвід колег, в моїх спостереженнях, веде до одного висновку: Оцінювання не просто шкідлива – вона псує особистість, вбиває curiosity, веде до конфліктів і комплексів.

Почнемо з найпростішими прикладами. Наприклад, на обіді людина хоче швидко пити компот. Він знає, що він отримає позитивну оцінку («Ви хороший хлопчик»), якщо він їдає суп. Що робити? В рамках придбаного умовного рефлексу - реакція на позитивну оцінку - приймається для супу. Одержує армування у вигляді похвали (оцінка). Скільки разів ви думаєте, що він повинен бути в такій моделі, щоб отримати його фіксованою? Кілька буде достатньо, щоб вони не були? Що буде результат? Його нездатність визначити, що він дійсно хоче. Дорослі знають краще, як жити. Тексти пісень, а це означає: Ваше тіло говорить вам, що ви хочете компотувати, і світ каже вам, щоб їсти суп! Що тут? Але це дилема не вічна. Оцінка - це препарат, щоденне використання якого видаляє всі ці питання. І поступово зміщує справжню мотивацію.

Зубний примітив? Так само механізм працює в більш складних випадках.

Поговоримо про школу. Взяти погляд на п'ятиточкову рейтингову систему: ви помітите нічого дивного? З п'яти можливих варіантів, три негативні (і один з них практично ніколи не використовується); залишається диференціація платника між 4 і 5. Що ми намагаємось сказати з цими сумнівними інструментами? Навіть приблизний об’єктивність не працює.

Уявіть чоловіка в диктатурі було 20 помилок, потім він працював на тривалий час і на наступний зроблений тільки 8. Що? Ще раз Тим не менш, його успіх набагато більше, ніж той, хто, скориставшись однією помилкою, пішов з чотирьох до п'яти. Так само, як і для чистого аркуша, він отримає не нулю, що буде принаймні логічно, але і те ж саме два. Чи не те, що вам подобається? Як ви поясните, що дітям? Чи може така система стати будь-яким серйозним і чесним зворотним зв'язком – підтримуючою, тренінгом? й

Державне управління в нашій школі. Другий клас. Картина показує гніздо і будинок. Питання: Скажіть, що є загальним і що різниця. «Значення є те, що птах живе в гнізді і людина живе в будинку, і загальна відмінність полягає в тому, що птах живе в гнізді і людина живе в будинку». Відповідь, на мій погляд, на межі генія. Бажаєте замовити «купе» за стандартом? Скажіть щось схоже, «Ви добре, але світ не оцінить це?» Варіантів немає. Але питання, чому оцінка? Ми не розуміємо, що людина знає і що він не знає?

Я можу запропонувати вам жорстокий і небезпечний тест: покласти сувору систему забивання на власний жіночий зв'язок протягом тижня і подивитися, як швидко все буде згорнути. "Привіт, сьогодні я даю вам 4 мінуси для нашого сексу." "Хоай, ви отримали три на ніч." Смішні, це не так? Це весело з дітьми.

Оцінювання призводить до того, що людина дізнається про себе, його бажання, думки, інтереси, але до підручника, погляди вчителя, дорослого в цілому. Він поступово втрачає здатність взаємодіяти з світом, вибрати.

Я був це до. Я був запрошений до одного з шкіл, щоб провести з студентами 9-10-11 класів «День читання» (так, як виявилося, такий день...). Ми знайшли маловідому казку від Андерсена і організували велику відкриту конференцію, під час якої вони читали в невеликих групах, вільно прогулялися по кімнаті, обміняються краєвидами, просили один одному питання, сперечалися. У процесі роботи було практично будь-який. І прийшли два вчителя цих дітей. "Чому чудово! Ми ніколи не бачили їх, як це! Чи можна робити оцінки? І сказав: "Чому?" Ми ніколи не чули голоси деяких з них, і тепер вони так активні! Це допоможе нам поставити їх у чверть принаймні три. . . ?

Як це? Наскільки не вистачає доказів? Неприємний, яскравий, активний отримає не менше трьох. Це легко, звичайно, щоб відлякувати його на вчителях, кажучи, що вони просто не знають, як організувати цікавий урок. Я впевнений, що не вірно. Вчителі самі стають заручниками системи оцінювання і поступово втрачають свою орієнтацію, власну здатність створювати.

Людина дізнається, що це так цікаво! Чому замінити своє бажання дізнатися світ з прагненням порадувати вчителя, щоб відповідати певному стандарту? Скільки втрачених поколінь потрібно розуміти, як це небезпечно? По-перше, ми будемо «вишивати» для оцінки як головного мотора, а потім кисть в пошуку втраченого само дитини. «Не зацікавився нічого. . . ?

Я повернусь до мого улюбленого питання: Чому? Якщо відповідь є зворотним зв'язком, то набагато простіше дати його словами, поясніть те, що, знайти помилки разом, запропонувати спосіб виправити їх, зрозуміти їх.

Оцінювання є одним з основних аномалій вчителів та батьків, які не знають, як або не хочуть зробити життя цікавим для себе і для інших.

Так ми даємо до простого питання «Чому навчимося?» взаємно ексклюзивних відповідей: вам потрібно дізнатися самі, але для оцінки інших. Як це? Про це

Читати повністю версію тут: snob

JavaScript licenses API Веб-сайт Go1.13.8