Коли їсти, їсти.

Майстер і популяризація Zen Buddhism Shunryu Suzuki описали суть Zen з однією фразою: «Коли ви їсти, їсти». Східний спосіб висловлювання думок є лише на першому погляді ілого-вагового – якщо ви читаєте цю фразу буквально, ви можете попросити природне питання: “Що я насправді робити, коли я їсть?” Дуже часто буває, що в той час як їсти, ми дивимося фільмом або серіалом, поговоримо з кимось, думаємо про невідкладні питання, або навіть кудись по вулиці. Ми не відчуваємо смаку і фактури їжі, не дуже туш, практично не звертаємо увагу на запах – ми автоматично їсти.

На машині ми робимо багато – ми працюємо, відповімо дзвінки і звичайні питання друзів або партнерів, купуємо крупи, просто проходимо по вулиці. Подбайте себе, як часто у вашому повсякденному житті ви відчуваєте себе як «Я роблю це прямо зараз?» Ви зазвичай думаєте про одну або дві події протягом дня, щось з минулого тижня, і, можливо, це.

Сьогодні наше життя розташоване таким чином, що ми дуже мало в чому. В результаті багато речей, які ми відчуваємо досить надособливе, не даючи собі можливість відчути себе, жити – по суті, не будучи присутнім в житті повноцінно. Ми працюємо над тим, що ми живемо, ми живемо, ми живемо.

У той же час ми приділяємо велику увагу нашим планам, сподівається, очікуванням, відданими, які будуть плодові в майбутньому. Ми інвестуємо більше і більше ресурсів в них, але довгоочікувана реалізація все це з якоїсь причини не приносить задоволення. За цей час ми вже маємо нові плани, займаємось іншими речами, звичайно, важливими і необхідними – і, на мій погляд, більш цінними. А потім виходить, що ми насправді не відчуваємо значення: коли вони ще не існують, ми чекаємо їх і йдемо назустріч їм, але один раз вони з'являються, ми проходимо і йдемо.

Уміння зупинитися і зробити час для тут-і-нині стає важливою майстерністю. Стопінг дозволяє побачити одночасно, що відбувається навколо мене і що відбувається мені зараз, а потім я можу бути присутнім. Важливо вирощувати звичку зупинки, звертаючи увагу на те, що відбувається в даний момент. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу. Вартість нашого життя тільки зростає.

"Коли ви їсти, їсти."

82