Що таке Арт-купе

Художні покупці шукають ілюстраторів для рекламних кампаній в мережевих агентствах. Ми попросили художніх покупців Leo Burnett, INSTINCT, JWT, BBDO, рідне слово, Саатчі та Саатчі кілька питань, щоб дізнатися більше про цю професію.

Ілюстратор Олександр Блузяк

Перекладіть свою позицію російською мовою.

Катерина вівчарка: Покупець мистецтва - Я дійсно хочу це зробити і тільки це.

Марина Спонко: Art Bayer:-

Роман Пресняков: У трудовому договорі ми назвали «Пектор управління координацією творчих і виробничих проектів». Я кажу, "Дивідник креативної підтримки".

Анна Іванникова: Арт-Бейєр.

Ельвіра Крутіна: Для мене немає належного перекладу. Якщо буквально «покупець мистецтва», то, здається мені, моє становище не про це взагалі. Це може бути атрибутом невеликої частини його. Я маю на увазі творчий відділ і вважаю себе помічником всіх, хто «творить» в ньому. Я думаю, що це важливо, щоб сам арт-байкер був включений до проекту і розуміє, що творчий хоче передати глядача. Іноді досить складно для творчих людей оптимізувати свої слова і виділити головне, в цьому випадку це моє безпосереднє завдання.

Тамара Лицар: Літературно, це «пленер мистецтва». Якщо насправді це «проведення оцінок». В одному слові «Лідер талантів за низькими цінами» :-

Опишіть свої обов’язки шести слів.

Марина Шпонко: Організація, пошук, продаж, психологія, творчість, задоволення.

Роман Пресняков: Не підрахунок пропозицій: трафік (1) проектів (2) та арт-купівля (3) в широкому (4) сенсі(5) слова(6).

Анна Іванникова: Реалізація творчих проектів агентства – виробництво ілюстрацій, придбання прав на фотоматеріали.

Tamara Licock: Google, Outlook, Excel, Калькулятор, Мобільний телефон.

Арт Байєр Марина Шпонко, агентство BBDO, ілюстратор Наталя Савиних

Як ви ставитеся до художніх покупців?

Катерина Шеферд: Любов шукаю фотографії виросла в професію.

Марина Шпонко: Спочатку працювала фотопродакшн-консультантом. Тоді він був виробником фотовиробництва, потім він був запрошений на роботу в ББДО як арт-покупець.

Роман Пресняков: Я був найнятий Jason Romeiko як менеджер трафіку. Так як агентство було дуже мало в той час, я мав можливість диверсифікувати свою діяльність в різних напрямках: від приклеювання макетів на пінополі, щоб організувати масштабні партії. В цілому, широкий спектр креативних послуг, в яких, звичайно, є місце для художньої покупки. А завдяки тому, що агентство я знайшов себе в послуженні найбільшого рекламодавця світу, я пощастило отримати досвід в класичних схемах арт-покупця: з правими процедурами, з правими часами і з хорошими бюджетами. Я став арт-покупцем.

Анна Іванникова: Просування

Ельвіра Крутіна: По ДТП.

Тамара Лицар: Я вірю мультфільмиста професія. Але Божі шляхи непрозорі.

Агентства або фрілансера? Чому?

Роман Пресняков: Мені здається, що це залежить від двох основних факторів: сфера і структура роботи агента-арт покупця (або особи, яка виконує свої функції), а також складності бюрократичного апарату агентства і клієнта. Звичайно, арт-покупець повинен стежити за ринком, розуміти тенденції в візуальних засобах і знайти фахівця з реалізації будь-яких найскладніших завдань, встановлених арт-директором. Однак, наприклад, в моїй ситуації, коли, крім організації виробництва зображень, я ще витрачаю багато часу на внутрішньому оперативному управлінні проектами агентства, або, наприклад, в ситуації Марина Шпонко, яка, як арт-покупець найбільшої московської рекламної агенції, зйомки після зйомки, іноді більш правильним для делегування вибору стилістично правильного напрямку до алюстраційного агентства. Знову ж, в цьому випадку ризик мінімізується, оскільки нещодавно знайдений портфоліо-ілюстратора-ілюстратора може якось дозволити вам вниз, і той же Наталія Климчук від Studio Bang! Панчохи або Оля Жукова від Rodbaer не буде працювати далеко від вас. :-

Для отримання додаткової інформації про те, що оплата та документація також відіграють важливу роль. Я знаю в першу чергу, як працює бюро зворотнього зв'язку, може бути здійснена оплата фрілансерів, відправлених швидко. Але, на жаль, це досить виняток, оскільки згідно з цивільним кодексом, агентство є лише посередництвом та кінцевим користувачем, який сплачує гроші виконавця. І ланцюжок людей, які платять навіть невелику плату, вушка довга, тому плата йде до свого героя протягом місяця! Тим не менш, вітчизняна рекламна спільнота є відносно закритою системою, тому інформація про колеги в магазині подається регулярно, а факт відомо, що багато рекламних агенцій на «чорному списку» фрілансових ілюстраторів через багато місяців пізньої оплати.

Тут ви знайдете зручну схему з посередництвом в особі ілюстраторних агенцій і ілюстраційних артел. Очистити бізнес-схему: є, наприклад, арт-студії "KS", і навіть якщо мій агент не сплачує їх миттєво, але потік роботи забезпечує постійне. І за згодою лікування ця студія не заперечує мене зручні умови - Я вже забути ці дні, коли, при необхідності, малювання кожної сюжетної плати, я почав смородина зателефонувати на список фрілансових сюжетних щитів, відомих мені, які не завжди безкоштовно для своїх термінових проектів.

Крім того, фрілансери все ще не розуміють, що крім їх комісій, агенція повинна платити більше відрахувань до бюджету: податок на доходи, ESN і т.д. (Я люблю скорочень), які в сумі становить 50% від розрахункової суми. Таким чином, якщо, наприклад, ілюстратор Аулов і майстерня «KS» поставлять той самий ціновий тег для сюжетної коробки, то по суті, виходить, що вартість Аула сюжетна панель буде одним і в півтора рази вище. Фрілансери вже повинні прийняти схему роботи як підприємці або запустити під банером агентств.

Анна Іванникова: Агенція. Якщо ілюстратор рекомендований агенцією, це означає, що він вже працював, важливо. Прийміть участь у роботі нових людей, які завжди небезпечні. Але ми маємо хороші фрілансери, які ми працюємо добре.

Ельвіра Крутіна: Це важко сказати напевно. В залежності від людей. Нещодавно працював з фрілансером, він був настільки радий своїм ставленням до роботи і якістю роботи, виконаних, що всі годинникували свою роботу і захоплювали його. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз. Що стосується агенцій, то, безумовно, плюс. Прозорі і виконавчі фрілансери, як і один, що сказав вище, досить рідкісні. Важко знайти підхід до них, а менеджери студії ілюстраторів знають всіх своїх хлопців і як їхня робота зазвичай побудована. Я щасливий в цьому сенсі - в студії, з якими ми маємо контракти, фахівці працюють в своїй галузі, вони завжди приємні, особливо з деякими:

доб.

Art Bayer Anna Ivannikova, Leo Burnett Agency, ілюстратор Стас Орлов

Як відбувається платіж в рекламному агентстві?

Роман Пресняков: Як я згадував вище, все залежить від багатьох людей всередині агентства: юристи, бухгалтери, фінанси, працівники відділу обслуговування клієнтів, а також самих мистецьких покупців. Як якісно кожен зв'язок працює окремо і як правило, взаємодія всіх цих посилань регулюється, тому правильно і своєчасно - передача прав і передача зборів.

Як шукати нові художники?

Катерина вівчарка: Я використовую старі розробки, слідкувати за новими цікавими роботами, завжди шукаючи додаткові проекти в Інтернеті. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу!

Марина Спонко: Я вже маю базу професіоналів, які я працюю з. Приїжджайте до себе агенції. Також існують спеціалізовані сайти.

Роман Пресняков: У величезних просторах інтернету: живий журнал, Twitter, Behance. Звісно, спеціалізовані ресурси: free-lance.ru, ілюстратори.ru.

Анна Іванникова: Або агенція, або Інтернет

Тамара Лицар: Іноді колеги рекомендують, іноді онлайн. І іноді вони знаходять мене.

Арт Байєр Роман Пресняков, агентство JWT, ілюстратор Євген Тонконогій

Фотографи або ілюстратори? Чому?

Катерина вівчарка: А фотографи та ілюстрації! І іноді і для того ж проекту. Мені здається, що в роботах, де ілюстрація поєднується з фотографією, є особливий шарм і його чарівність.

Марина Шпонко: Цікаво з фотографами :-) Новини Вони ближче і зрозумілі для мене. Ілюстратори загадкові люди. До речі, я дуже радий, що ви настільки красиві, хто спілкується і говорити з ілюстраторами в тій же мові.

Роман Пресняков: Художній план, терміни, засоби. Ілюстрація набагато простіше і швидше, ніж фотографія, але багато брендів я працюю з не дозволяючи ілюстраціям використовувати як ключові образи.

Ельвіра Крутіна: Як правило, коли мова йде про фотографа, послуги ілюстратора також приходять на місце. Але зараз ілюстрації все частіше використовуються в рекламних оголошеннях.

Чи часто митці дадуть роботу в середині? Чому? Як ви вийшли з цієї ситуації?

Роман Пресняков: По-перше, Бог занурився. Існую ситуацію. Ми повинні розвивати символи. На щастя, клієнт необхідний варіант від різних виконавців. Я знайшов цікаві артисти на сайті free-lance.ru, два з яких були дуже швидко, і третій весь час «починали обставини». У той же час він не відхилявся внутрішньої чесності, щоб адекватно оцінити ситуацію і відмовитися від часу. Не було завершено роботу три рази. На щастя, я швидко знайшов заміну, а часовий зсув був некритим (до речі, останній хвилинний фрілансер виграв тендер). Так, я написав свою скаргу в профілі художника, який викручений. В цілому, я не чекав, але цей інтернет-ресурс виявився авторитетним, і справа завершилася тим, що перший агресивний фрілансер на тиждень пізніше запропонував мені з проханням видалити негативний пост на своєму форумі. Що таке, добревол на вільний погляд. ір - велика угода! З іншого приводу підрядник відмовився продовжити в середині проекту через неадекватну поведінку клієнтів. Клієнт мав дуже невеликий бюджет і запитав, щоб знайти щось вигідно. Я побачила мій друг, щоб допомогти мені в дружбі за чисто символічну плату. Так, під керівництвом, він активно обробляє все на коментарях. І в четвертому раунді, на презентації клієнту мій друг втратив свій нерв, коли бренд-менеджер, який проаналізував конструктивну критика і впав на жорсткий смак, знову не задоволений. Митець розповів про те, що Ви знаєте, що тепер ви просто захочете! Узагалі він пішов красивим чином, а потім довелося зняти, так як термін був недорогий, а агентство під проектом вже «підписав». Добре, ми ледве виготовили.

Анна Іванникова: Це сталося через критичні терміни, або були труднощі в процесі роботи: непорозуміння. Ми зуміли розгладити конфлікти і знайти компроміс десь. В кінці всі проекти пройшли.

Тамара Лицар: Я дав проект дуже талановитим ілюстратором. Починав свою роботу з целом. Після першого ілюстрації я пішов на дим. Паління довго. П'ять днів. Для того, щоб зробити всі терміни. Після того, як йому довелося зануритися в наш офіс, кладуть його в конференц-зал, подаючи йому все необхідне (папер, олівці, продукти харчування і напої) і тримати його під «охороною» до готової роботи над проектом. І сумний і смішний.

Арт Байєр Анна Іванникова, Лео Бурнетт Агенція, ілюстратор Наталя Савиних

Які російські і зарубіжні ілюстратори вам подобається?

Катерина вівчарка: В залежності від завдання, коли ми говоримо про роботу. З точки зору особистих симпатій, я дійсно люблю сатин Пікер.

Марина Спонко: З росіян, як Максим Покалев.

Роман Пресняков: Якщо ви берете співвітчизників, я можу сказати, що я фанат Стас Орлов. У живому журналі, крім нього, я також підписала на стрічки Олександра Блосяка, Віктора Меламеда і Женя Кізлева, які регулярно радують своїми роботами. Я дотримуюся з інтересами роботи Федора Сумкіна, яка виходить за межі ілюстрації і є міцно залученою до друку. Я був щасливий, щоб працювати з ним на спільному проекті в нозі, а пізніше зустріти його жити, відвідавши його в Амстердамі. Я теж фанат стилю Ілля Трефілов. У мене вдома підвіски в кадрі не приймаються ескізом клієнта kiwijuala, виготовленим Іллю, який перезручив Vasnetsov Alenushka.

З зарубіжних фахівців, які активно «старі» в рамках, на жаль, не вдалося великий ілюстраційний проект сигарет, особливо пам'ятали бразильські Adhemas Batista: приголомшливий колір, відмінний художній смак, незвичайна родючість і дуже чіткий професійний підхід до виконання проектів.

Я згадую Rachel Goodyear з її внутрішніми кресленнями, а також Jeremy Enecio з не меншими показниками, а й мертвими мавпами Kirsty Whiten.

У опозиції до вищевказаних померлих, я цитувати задоволення в стилі твори рідної країни виграшного дизайну (фаворит Нідерланди) Юрьен Босклопер. Складання ілюстрації та графіки. Я можу перерахувати артистів на довгий час, але я, ймовірно, зупинюся так, щоб не шинувати.

Анна Іванникова: Я люблю Tatsuro Kiuchi, японського художника.

Ельвіра Крутіна: Моя близькість привертають: Євген Парфенов, Ювс Орлов, Соня Еловікова, Олександр Маринін, Євген Кізлев, Джеріко Сантандерандр, Сі Скотт, Крістіано Сікера, Ярослав Нецерсон, Андрій Гордєєв.

Арт Байєр Марина Шпонко, агентство BBDO, ілюстратор Сергій Аліков

Що відсутні з російського ринку реклами?

Катерина вівчарка: З Я невелика частина російського рекламного ринку, важко для мене бути об'єктивною. Крім того, в різних сферах мають свої особливості. Але, можливо, в цілому, більшість з нас не вистачає досвіду. Більша робота, яку ми робимо, ми навчаємо і навчаємо.

Марина Шпонко: Легкість, естетичність, творчість.

Анна Іванникова: Доброго дня! Але ви можете зробити більше проектів з ілюстраціями, і це більш розвинена в Європі.

Ельвіра Крутіна: Ілюстратори та їх відкриття в інтернет-ресурсах:-

Тамара Лицар: Можливість протистояти фокус-групам.

Чи впливаєте на вибір арт-директора?

Катерина вівчарка: Коли арт-директор робить вибір, немає питання впливу. Я намагаюся знайти митців, які можуть реалізувати ідею арт-директора. Я обирає право на мій погляд, а арт-директор визначає найбільш підходящий. Я зазвичай люблю всіх, які я покажу творчо.

Марина Спонко: Ноп. Вони мають вуса себе :-

Роман Пресняков: В залежності від рівня передбачуваності арт-директора. Я завжди був щасливим, щоб мати творчі колеги, і власні вподобання у світі реклами ілюстрації та фотографії формовані і трансформуються з арт-директорами. Звісно, я поділився думками про певних митців з арт-директорами, але в кінцевому підсумку я представляю творчі послуги, тобто внутрішню структуру агентства, призначену для роботи творчого відділу. Тому моє завдання полягає в тому, що арт-директор задоволений вибором художника, який приносить свої ідеї до життя.

Анна Іванникова: В якомусь мірі.

Ельвіра Крутіна: Якщо я можу заперечувати свою точку зору з фактами, які не тільки час і вартість, вона виходить.

Тамара Лицар: Це двосторонній процес. Послухайте один одному.

Art Bayer Ekaterina Pastukh, Saatchi & Saatchi Agency, ілюстратор Віктор Платонов

Не дивно для клієнта використовувати зображення в своїй рекламі, права на які ще не передані йому через складність бюрократичної машини рекламного агентства або клієнта. Що може бути зроблено для запобігання цього з самого початку?

Катерина вівчарка: Я думаю, що це слід розглядати як багато інших проблем, які виникають в процесі роботи. Розглянуто. Важливо, що в ланцюжку клієнто-продакшн-продакшн-продакшн-продакшн-продакшн-продакшн-продакшн-продакшн-продакшн-продакшн-продакшн-продакшн-продакшн-продакшн-продакшн-продакшн-продакшн-продакшн-продакшн-проект.

Марина Спонко: Визначте документи до всіх висить у місті. Це залізне правило. Ви завжди підписалися. Але якщо у нас немає часу підписання договору, то це виняток правила, а не правила. І це для нас сила велич, такі ситуації можна розраховувати на пальцях.

Тамара Лицар: Разом з бюрократією! :-

Якщо ви повинні вибрати між талантами і отримати роботу, зроблено вчасно, що ви часто обрали?

Катерина вівчарка: Нерідко потрібно вибрати варіант, коли виконавець талановитий і буде виконувати роботу вчасно.

Марина Шпонко: Ми вибираємо таланти, намагаємось перенести термін до найкращої нашої здатності. Ми намагаємося не зберігати якість.

Роман Пресняков: Професіонализм – пошук компромісів. Але якість, звичайно, перевищує терміни. Арт Байєр, як і будь-який виробник, в принципі не має права запропонувати клієнту реалізацію творчої ідеї, яка порушує терміни подальшого виробництва і розміщення. Але невеликі затримки, як правило, завжди вичерпають до «баргайну» з медіа та друком виробників.

Анна Іванникова: Ми дуже вимогливі до виконавців, нам завжди потрібен якісний і цікавий результат, тому талант приходить першим, і ви можете погодитися з умовами, зробити концесії, при необхідності.

Ельвіра Крутіна: Ми запитуємо про виконання часу :-

Тамара Лицар: Як правило, перед арт-байєром питання ставлять край: «Це повинно бути красиво і вчасно!». Так ви не повинні вибрати.

Арт Байєр Марина Шпонко, агентство BBDO, ілюстратор Євген Катін

Скільки посилань в мережі між клієнтом і підрядником? Ви часто маєте «проблемний телефон»?

Катерина вівчарка: Я ще й поламав цей ланцюг на два: «клієнт – арт-директор» та «арт-директор – виконавець». З проблемою зламаного телефону ми часто зустрічаються навіть в короткому ланцюжку «артовий режисер – виконавець».

Марина Спонко: Ми намагаємося мати одне посилання – арт-директор, який збирає погляд клієнта і перетворює його на чіткі слова для художника.

Анна Іванникова: Не часто. Головне знати, що ми хочемо. Крім того, всі дрібні деталі, щоб з'ясувати перед початком проекту, але це стосується досвіду. З посилань тільки менеджер.

Тамара Лицар: Не існує багато посилань. Але, на жаль, вони не завжди працюють разом.

В середньому, як багато літер на тиждень приходять з колаборативних ілюстрацій та фотографів? Ви відповіли всі листи?

Катерина вівчарка: Досить багато. Я намагаюся відповісти на всіх, і перед відповідаючи, я також дивлюся на роботу.

Марина Спонко: Небагато. Ілюстратори та фотографи знають один одного. До 10 листів до 10 місяців Так, відповісти всім.

Роман Пресняков: Трохи. Я намагаюся відповісти всім.

Анна Іванникова: Я намагаюся відповісти на все. Вони роблять. Я не можу сказати вам, як часто.

Art Bayer Anna Ivannikova, Лео Бурнет, ілюстратор Євген Тонконогій

Ви віддаєте перевагу роботі з вентильованими артистами та фотографами або новачками?

Катерина вівчарка: Він залежить від поставленого завдання і характеру людини, яку ви працюєте.

Марина Спонко: Якщо людина талановита, неважливо, чи є він венозним або новачком. Завжди приємно працювати з такими людьми.

Анна Іванникова: Звісно, вентилятори цікаві, вони більш професійні. Ми завжди відкриті до нових талантів!

Тамара Лицар: Я люблю роботу з талановитими та зрозумілими людьми.

Подаруйте поради дизайнеру початківця мистецтва.

Марина Спонко: Порадуйте людей, які хочуть їх лікувати.

Анна Іванникова: Ентузіазм і терпінням!

Тамара Лицар: Не турбуйте себе і співака!

Art Bayer Elvira Krutina, Native Talk Agency, ілюстратор Євген Катін

Ви відчуваєте стрес на роботі і як ви з ним боротися?

Катерина вівчарка: Не часто, але буває. Я не борюся з ним, він збирався в кінці проекту.

Марина Шпонко: Немає стресу, є навантаження. Я битися з йоги. Раджу всім:

Тамара Лицар: Я не бійся. Це без використання. Я маю власний бізнес, коли я їду додому до моєї дитини і чоловіка.

Роман Пресняков: Nervotrapy є те, що я люблю працювати в рекламних оголошеннях. Вакантність та різноманітність проектів, які зберігають мене на трасі.

по www.bangbangbangstudio.ru/