Приклади сильних радянських конструкцій

11 вересня — день зошитого скла, одна з знакових знаків радянського життя. Радянський дизайн був простий і елегантний - як зіпсоване скло, як авокаска, як і Любінськ згущене скло і Zil холодильник.

Михайло Горбачов, продемонстрував іноземних журналістів знаменитий дизайн диала його годинника «Рокет», сказав, що перстройка «починає життя з нуля». Але це так добре, щоб почати і забути досвід попередніх поколінь? Що можна дізнатися з радянського дизайну сьогодні?

Кожен з нас запам'ятовує ці речі з дитинства: Запорожець автомобіль, облицьовані скляні та шкільні форми. І навряд чи хтось може оцінити з точки зору «повний» або «потворний» – звикли.

На прикладі радянського промислового та графічного дизайну, декоративно-прикладного мистецтва та дизайну одягу. Це не просто милі ретро речі, але результат систематичного, функціонального, естетичного та гуманістичного підходу до дизайну.

На честь народження одного з головних символів СРСР, Веб-сайт Наведено приклади унікального дизайну рідних речей з радянських часів.

Зереноване скло

День народження цього скла вважається 11 вересня 1943 р. Згідно з історією, на цей день було перше радянське скло, яке виготовлялося на скляному заводі в Гус-Хрусталні. Дизайн зошитого скла радянського зразка приписується до Вери Ігнатіївни Мухіна - автору пам'ятного складу «Робочий і Кохозний Жінка» (Note Site - інформація не підтверджена, можливо це легенда). Вера Ігнатіївна розробила форму скла спеціально для радянського харчування.

Завдяки гладкому кільцю, що йде навколо кола і відрізняє її від облицьованого скла традиційної форми, виявилося не тільки дуже міцно, але і зручно для миття в посудомийних машинах. Таким чином, він активно використовувався в вуличних вендингових машинах для продажу вуглецевих напоїв. А також за багато років, зареєстрованих в канатах і залізничному транспорті.

Виготовлено пилосос "Чайка", що виробляється з 1963 року на заводі "Комунар", СРСР, всього 2,5 млн примірників.

Складання металевої сітки для яєць

Контейнер для швейних аксесуарів, 1960-ті

р.

радіо

р.

Іграшка "Транспасер"

Р

Zil холодильник.

Згущений. Справжній радянський шедевр. Можна приготувати прямо в банку.

Чайник

Кефірна упаковка

Один з кращих прикладів економічного і екологічно чистого дизайну. Колір і смужки на кришці вказують на тип виробу. Легкий, візуальний і дешевий.

Авоска

Один з кращих прикладів радянського дизайну. Якщо ви не подбаєте про екологічні проблеми, забруднення, надмірне споживання, цей мішок став життєздатним рішенням для ряду проблем багато років тому. Avoska, здається, мені бути частиною розумної системи, свого роду системного дизайну, в якому продукція купується точно так само, як вони потрібні, і не "в резерві". Вони не упаковані кілька разів, а мішок можна використовувати багаторазово і перевозити з вами постійно - авоксик компактний і не займає простір. Я впевнений, що сучасні дизайнери повинні звертати увагу на цю тему, говорить Umberto Giraudo, експерт з промислового дизайну, викладач Британської Вищої школи дизайну.

Р

Сифон, скло, метал

Настільна лампа "Райнbow 1-80", друга половина 1970-х

Побутова вага

Календар подій. Коли ви відірєте листя, ви відчуваєте проходження часу

Кава.

Коментар дизайнера Umberto Giraudo Простий, економічний у виробництві, тільки два кольори, і все ще виглядає дуже сучасним. Я хотів би купити каву в цьому пакеті - він виглядає набагато більш автентично, ніж всі пластикові сміття, які кава сьогодні кладуть.

Коментар дизайнера Umberto Giraudo: Упаковка дуже функціональна. Це не "емоційно" на всіх, але я не думаю, що хтось приділяв увагу йому в певних обставинах. Мені подобається.

радянський татарак

Трикутний молочний мішок не повністю радянський винахід. Лінії для такої упаковки в СРСР були подані шведською компанією Tetrapack. У 1943 р. на базі науково-дослідної лабораторії розпочалася розробка картонної молочної упаковки, а в 1944 р. Еріка Валберга, молодого помічника, який виступає керівником науково-дослідної лабораторії, придумав трагедрон-подібну упаковку, що утворюється з конусаподібної частини паперу.

Шкільна форма

Коментар Umberto Giraudo: Дуже елегантний і відмінно відображає формальний ієрархічний статус. Я теж зізнався, коли я пішов до школи. Однак я не можу допомогти, але зауважити, що сьогодні така форма буде виглядати більш як офіціанти або студенти, але не студенти школи. й

"Запорожець"

Справжній шедевр радянського дизайну незважаючи на те, що він був на основі дизайну FIAT. Запорожець має унікальні функції, наприклад, гриль на капюшоні, що дає зображення автомобіля деякою агресивністю. Я ніколи не бачив Запорожець у моєму житті, але я чув багато оповідань про ці автомобілі. Зокрема, як вони були ремонтовані і декоровані, говорить фахівець з промислової дизайну, викладач Британської Вищої школи дизайну Умберто Жирудо.

У СРСР промисловий дизайн був!

Джерело: Слон, МоскваДизайнМузей

Веб-сайт www.moscowdesignmuseum.com/exhibitions/1/

Категории

Смотрите также

Новое и интересное