Теми для есе, які були запропоновані студентам гімназії на початку XX століття

Друзі запрошують мене відвідати літо. Вони живуть в старому дерев'яному будинку з меззанином. Після чаю дві маленькі дочки господарів приймали мене до горища крутою вузькою сходиною. Це був дитячий острів «закриття».

У сутінках фіксуються порцелянові стаканчики від депараційних наборів. Велика кришта, покрита пилом, з якою сім'я випарилася в 1941 році, а потім повернулася додому. На полиці були журнали та книги. Я взяв одну з збірок, і пішов на горищне вікно. Лінія застрягла очей: «Система підлімування думок живиться виконанням лофтних обов’язків в житті. . . ?

Так у своїх руках був «Вибір тем і планів есе», опублікований друкарня М. М. Стасюльевича в Санкт-Петербурзі 1906 р. Друзі подарували мені цю колекцію, яка належала своїй великій-французькій-словенці, і коли я повернув додому, я почав ліпити через неї. На першому враженні - звичайний книжковий метод, який зараз багато. «Аналіз ода Ломоносова», «Загальна природа ліричних поемів Пушкіна», «Чарівник творчості Тургенів». й

Виявляється, що сто років тому, любов літератури був відроджений цим нудним сміттям! Я вже хотів перенести колекцію з дрою, але раптом я бачив главу тем для описів, і я занурю щось живе, сільське, реальне. У цих темах сформульовано без будь-яких ідей, без загострення пальця - в них, а не в «розшуках». Пушкін і Тургенєв і є реальною поезії.

Гаразд, тут. Деякі теми, які пропонуються студентам гімназії віком 12-13 років на початку ХХ ст.:

• Наш сад відтіняє восени.
  • Річка на місячну ніч.
  • Зустріч військ, що повертаються з кампанії.
  • Ліс на краще.
  • Парбат марина.
  • Дитячий садок Дідусь.
  • Прибуття поїзда.
Ось для молодшої школи:

• Про те, що птах побачив у далеких землях.
  • Історія будинку і садівництва з ним.
  • Гіганти та Пігми лісового Королівства.
І ось теми гетерогенного змісту для старших гімназійських студентів:

• Слово як джерело щастя.
  • Що таке життя?
  • Батьківщина та іншої сторони.
  • Перебіг життя.
  • Що таке багатство Росії і чому?
  • Висока гідність слова людини і письма.
  • На крихкості щастя на основі матеріального багатства.
  • Про прояв морального принципу в історії.
  • Що таке духовне з'єднання між предками і роздяганням?
Для всієї їх простоти ці теми вимагають серйозного відображення, розуму і спостереження. Вони поважали дитині як людину, а не як вафель, щоб заповнити знання.

Чому ми не знайдемо в сучасних підручниках будь-який більше «Дитячий садок» або «слова як джерело щастя»? Ви скажете, що в 1906 р. світ був набагато більш сереновим і неохайним. Але що таке серенство: «Вибір тем і планів для есе» друкувалася в Санкт-Петербурзі в тих випадках, коли в московських військах бурили барикади на 1-му Meshchanskaya і Преснях.

І продовжив навчатися самотнім, вічною роботою. А його соляду буде ще більш трагічними, якщо вона не була для скромних посібників, зібраних людьми, можливо, нудно, але при цьому любляча, душевна. Так, теми, які запропонують вчителям і студентам, на фоні подій, здавалося маленьким, «не гідним епоху», але їх мирна інтонація, хоча б за кілька хвилин або годин, укриті діти від пандусантного хаосу. На додаток до політичних тезій є будинок, сад, батько і мати, краса осені снігу і таємничість зоряного неба. Або є старий дуб дерево на дворі.

Дуб відноситься до найкрасивіших і дорогоцінних лісів, через його величний вигляд. Дубові будинки багато комах і птахів. На листках служать для приготування горіхів чорнила. . . ?

Зайдіть погляд.:
Перли з шкільних есе
20 сенсорних дитячих нот

Сайт: www.rg.ru