Навіть математики неправильні
11 квітня Сінгапурський телеведучий Kenneth Kong опублікував логічну головоломку для школярів на Facebook. Протягом двох днів користувачі соціальної мережі поділилися її більш ніж 4400 разів і схвалили серйозні дебати у коментарях. Історія зловила увагу збуджена.
Перший запис Кеннета повідомляв, що завдання було призначено на рівні П5 - придатним для 10-річних - але доведено, що він навіть зварився з дружиною про знаходження рішення. На момент публікації картинки він не знав відповідь, як завдання було показано йому його niece.
Завдання Альберта і Бернарду просто зустрів Cheryl. Вони хочуть знати, коли день народження. Черил запропонував їм десять можливих дати: 15 травня 16 травня, 19 травня, 17 червня 18 липня, 14 липня 16 серпня, 15 серпня та 17 серпня. Черил потім сказав Альберт місяць його народження і Бернард день. Далі діалог.
Альберт: Я не знаю, коли День народження Черіла, але я знаю, що Бернар не знає ні.
Бернар: Я не знаю, коли День народження Черіла вперше, але я зараз.
Альберт: Тепер я знаю, коли день народження Черіла теж.
Коли день народження Черіла?
Через два дні, коли завдання стало вірусним, Кеннет звертався до представників організації SASMO (Singapore і Asean Schools Math Olympiads - Математичні олімпіади для Сінгапуру і країн АСЕАН) і відправив його відповідь, уточнивши, що це фактично призначене для дітей з 14 років (рівень Sec 3).
За даними представників SASMO, протягом десятирічного досвіду, Олімпійські завдання ніколи не були онлайн, тому що діти заборонені використовувати мобільні телефони під час їх виконання. Тим не менш, вони вирішили уточнити ситуацію, щоб батьки дітей рівня П5 не звучали тривоги, оскільки дитина не здатна вирішити проблему, яка поширюється через мережу.
Дати розчину тільки 10, а дні між 14 і 19. Але лише 18 і 19 числа відповідають один одному. Якщо День народження Черіла 18-го або 19-го, Бернард вже сказав місяць.
Але як знає Альберт Бернар не знає відповіді? Якщо Черил розповів, що Альберт народився в травні або червні, то його День народження може бути 19 травня або 18 червня. З цим, Бернард може знати, коли день народження Черіла. У той факт, що Альберт знає про те, що Бернар не знає відповіді, говорить про те, що травень і червень можуть бути правильними, і Черіл народився або в липні або серпні.
Бернар не знає, коли день народження Черіла. Як він знає відповідь після того, як зауважила Альберт? З решти п'яти дат у липні та серпні, починаючи від 15 до 17, тільки 14 відбуваються двічі. Якщо Черил розповів Бернар, що її день народження було 14, то Бернар, після того, як пропозиція Альберта, ще не могла дати відповідь. У той факт, що він відразу зрозумів, що це все говорить про те, що Черил не народився 14th. Три можливі дати залишаються: 16 липня, 15 серпня та 17 серпня.
Після того, як Бернард говорив, Альберт дізнався, коли День народження Черіла. Якщо вона сказала йому, що вона народилася в серпні, Альберт не міг знати точну відповідь, через три інші дати, два в серпні. Так Черил народився 16 липня.
через tjournal.ru/paper/14-річної-старої математики