Як навчити себе думати критично і сформувати власну думку

Критичний мислення - майстерність ви можете дізнатися

Критичний мислення – це можливість поглинати важливу інформацію і використовувати її для формування власних рішень або думок. Підпишіться на нашу розсилку. Ця майстерність не завжди і не всі з'являються самостійно. На щастя, це може бути навчена шляхом навчання.

1,1 км Навчіть себе, щоб привернути увагу до необхідних деталей

Дуже важливий крок розвитку критичного мислення полягає в тому, щоб зрозуміти, що питання деталей. Щодня ми отримуємо стільки інформації і чує так багато різних думок, які легко плутати про деталі. Так ми повинні навчити себе відрізняти великий від дрібних.

Почати з новинами. Якщо щось схоже на дивний, це перший знак попередження. Ви можете почати шукати інші проміжки в аргументі. Є кілька способів знайти їх:

• Подумайте про те, які переваги від виконання такої звітності. Коли ви читаєте новини або експертні статті, обов'язково з'ясуйте, хто принесе користь від претензій. Звідки людина, яка дає вам думку, принесе користь від неї. Не завжди про себе - мотивація просто робить думку більш заґрунтованою. Але добре думати про те, хто вигідний від таких ідей.
  • Перевірте джерело інформації. У інтернеті джерела не відразу видно, тому якщо ви бачите спірну заяву, то слідуйте, куди вона прийшла з того, хто зробив її першим. Тільки тоді ви формуєте своє ставлення.
  • Зберігайте трек очевидного. Звичайна техніка в дебатах, оглядах і навіть есеах полягає в тому, щоб виставити багато здавалося б вірних і обгрунтованих виписок, а потім серед них «недосвідчено» вставити ще одну, яка, здається, слідувати вище. Як. Таким чином, ви вже почали погоджуватися з доповідачем/кореспондентом. А тепер ми знаємо небо синя, трава зелена, хмари білі, а яблука робить краще комп'ютерів.
Незрівняні аргументи навколо тисячі. На практиці слід звернути увагу на конкретні деталі. Чим частіше ви це робите, тим швидше ви думаєте критично. Згодом майстерність стане автоматичною.

2. Завжди запитайте питання

Звертаємо увагу на деталі – це лише перша частина критичного мислення. У самому, це без використання, потрібно знати, які питання запитати. Випробувано критичне мислення і правильні питання.

Письма та психолог Марія Коннікова пропонує кілька способів дізнатися, як запитати питання за допомогою прикладу Sherlock Holmes:

Р

«Таким чином він визначає ціль, він зберігає та збирає дані. І сказав він, OK, як я відповісти на це питання? А також, що в цій розмові, в цій ситуації, дозволить мені зібрати дані, які я можу потім використовувати і перевірити, чи є моя гіпотеза або ні?

Холмс після того, як кожен великий вчений, ймовірно, робить. Він знову бере крок назад і дивиться на дані, перерозподіляє його, дивиться на можливості, отримує творчий, нарешті. Просто подивитися, якщо я пропустив щось. Чи працює розум? Чи можу я відкрити розум? Я все ще знаю, що відбувається? Або це причина, щоб стати новими ідеями? Нові підходи? Думаю про те, що я не врахував раніше?

Письмен Скотт Беркан поділився власним набором питань критичного мислення:

«Що таке контрагумент? Будь-який, хто серйозно вивчає питання, бачив достатньо фактів, щоб порівняти їх з аргументом, щоб переглянути проблему з іншого боку і запитати питання. Чи є якісь корисні питання: хто ще передає цю думку? Які основні проблеми і які необхідні для їх вирішення? Що потрібно змінити, щоб зробити вашу думку навпаки?

Звичайно, це схоже на метод Socrates: ряд питань допоможе зрозуміти, що ви думаєте про якість аргументу або думки. Незалежно від підходу, кінцева мета полягає в тому, щоб дізнатися критично і проаналізувати все. Завжди запитайте, чому важлива деталь або аргумент, і як він підходить для того, що ви вже знаєте. Коли ви запитуєте питання, ви навчите мозок знайти зв'язки між ідеями та думками. І буде критичною додатковою інформацією, яку ви неодмінно зустрінете.

3. У Зберігайте око для армування фраз

Це не тільки мозок, який навчається думати критично. Те ж саме відноситься до вуха: ви повинні помітити невеликі і непримітні слова і фрази, які повинні бути прокидним викликом. Так, не можна звертати увагу на все відразу, але є кілька фраз, які роблять слабкі аргументи звучать значним. Це арматурні фрази, і все, що буде говорити після того, як вони повинні бути ретельно розглянуті:

• Я маю на увазі,
  • Я просто говорю:
  • бути абсолютно чесною,
  • Я просто хочу знати;
  • Я не сказав:
  • Я чую, що ви говорите;
  • Не робіть мене неправильно;
  • Дякуемо!
  • Наскільки я знаю;
  • Я думаю, що;
  • Посуд.
Ці фрази сигнальні аргументи після того, як вони можуть бути помилковими, і це час, щоб зосередитися. Як тільки ви почуєте їх, знаєте, що це час, щоб запитати питання.

4. У Визначте власні досуди і боротися з ними

Ми всі упереджені про інформацію, чи ми усвідомлюємо це чи ні. Але через критичне мислення ви можете дізнатися, щоб вийти за межі ваших преконцепцій.

Основна ідея була добре висловлена письменником Террі Пракеттом у своїй книзі The Truth:

«Чи неважко. Люди люблять чути, що вони вже знають. І коли ви сказали щось нове, вони відчувають себе некомфортно. Нові ідеї ... Ну і нові ідеї, які вони очікують. Вони хочуть знати, якщо собака укусає людину. Собаки зазвичай роблять це. Але вони не хочуть знати, що людина кусає собаку, тому що нічого не подобається, що має статися в світі. Люди думають, що вони хочуть щось нове, але вони дійсно хочуть щось старе. Не новина, але мусульмани — вони підтвердять людей, які саме вони вже знають. й

Подумайте, що критично важливо боротися з вашими упередженнями якомога частіше. Це важко, але якщо ви думаєте про ідеї, які ви не погоджуєтесь з кожним днем, ви навчите мозок, щоб зробити це більш часто.

5. Умань Практика, коли ви можете.

Якщо ви хочете дізнатися щось, вам потрібно щодня практикувати. Це стосується всього, в тому числі критичного мислення. Є багато речей, які ви можете зробити в голові, але є інші вправи.

Одним з найпростіших способів дізнатися є збереження журналу. Це може бути замітка щоденних спостережень або зошита думка, але точка буде писати там кожен день.

Після того, як ви звикли до неї, починаючи з блогу онлайн - це чудовий спосіб познайомитися з думками інших людей і випробувати себе, тому що не всі згодні з вами. Це також хороша практика для спілкування з друзями.

Це не все, що можна сказати про критичне мислення. Чим більше ви розвиваєте цю майстерність, тим краще ви досягнете успіху. В першу чергу, ви повинні тримати очі на напрямку, ваші думки приймають, але в результаті ваш мозок буде автоматично навчатися знайти кращі аргументи, придумати цікаві і корисні ідеї, і бути креативними у вирішенні проблем.

Веб-камера