Норвегія будує «високий шлях для бджіл» і США будує «метелики»

Група ініціатив мешканців Осло, названих Бибі, займається проектом для створення «автомобілів» у місті. Така незвичайна ініціатива для сучасних мегаполісів передбачає створення свого роду «зеленого коридору», що складається з соняшників та інших рослин, які багаті нектарною цінністю для бджіл. За допомогою такої групи «високий шлях» члени ініціативної групи Аґнес Ліче Мельваер очікується як збереження населення бджіл, що мешкають біля норвезького столиці, а також привернути увагу громадськості до цього питання.

Приблизне розташування автомагістралі виглядає так на карті:

Знімок екрана від Dustinatorpassasjen.no
Офіціанти, громадські та приватні компанії та звичайні У проекті вже беруть участь мешканці Осло. Для всіх, хто не байдужий до проекту, був створений спеціальний веб-сайт (це ще тільки в Норвегії). Сама ініціатива передбачає, що власники приватних будинків і громадських будівель доведеться влаштувати на своїх дахах щось схоже на відкриті клумби, які можна використовувати бджілками і навіть бджілами. Вже на дах 12-поверхового ультрасучасного будинку в Осло, власники облаштовані частини даху для клумби і кладуть кілька вуликів. Не дивлячись на конкретне розташування, є приблизно 45,000 бджіл.

На даху офісної будівлі в Осло. Фото PIERRE-HENRY DESHAYES/AFP/Getty Зображення
У травні цього року Сполучені Штати Америки розпочали реалізацію ідеї, схожої на норвезьку. Комісія Білий дім (який звучить майже як ім'я спеціального підрозділу – Pollinator Health Task Force) опублікувала документ (pdf) з назвою «Національна стратегія підтримки здоров'я медових бджіл та інших полілінаторів» (НАЦІОНАЛЬНА СТРАТЕГІЯ ДЛЯ ПРОМОТЕТУ ЗДОРОВ’Я ЗДОРОВ’Я ТА ІНШИХ ПОЛІЛІНІТОРІВ), з яких випливає, що створення «зеленого коридору» 1,500 миль (близько 2400 км) слід розпочати цього року. Для безпечної міграції з Мексики в Міннесота монорхових метеликів буде призначений коридор. Офіціанти сподіваються, що переїзд буде збільшувати популяції метеликів та інших комах, які беруть участь у забруднених рослинах. У минулому кілька років відхилено аварійний захід від адміністрації Президента.

Джерело: geektimes.ru/post/252822/