Елон Муск розповів, чому він не хоче робити генетичну інженерію

Фото Білла Пуляно /Гетти
Під час досить довгого та детального інтерв’ю з Єлоном Муским, який подав журналістам Бізнесу Тим Urban, серед інших питань, піднято наступне: є можливість, що власник таких інноваційних компаній, як SpaceX і Тесла, зверне увагу на питання генетичної інженерії? Після того, як здоров'я людини, біотехнологія, генетична модифікація – це ще одна ставка інновацій, яка краще, ніж Елон Муск з його репутацією як харизматичний лідер для вирішення цих питань?

Як студент коледжу, молодий Елон запитав себе, що він хотів би зробити в житті і що може мати найбільш значний вплив на життя людей? Він зробив список п'яти елементів для себе: розвідка простору та колонізації планет, енергія, Інтернет, штучний інтелект і модифікація геном людини.

Кожен знає, що принаймні три завдання з цього амбітного списку вирішуються Елоном Муским за допомогою компаній, створених ним. І SpaceX і Тесла кинули таку товсту тінь на успіх Муску в інтернет-бізнесі, що Paypal в контексті своїх особистих досягнень часто згадується тільки коротко. У листопаді минулого року Елон дав похмурий прогноз про свої побоювання в галузі штучного інтелекту: вірить, що в наступні 5-10 років він закінчиться чимось неприємним або просто небезпечним для людства. Цікаво, що знаменитий астрофізик Стівен Гоукінг висловив той же погляд.

Що стосується останнього предмета на його переліку завдань — генетична інженерія — Муск вважає, що це потенційний тригер для серйозних етичних проблем в суспільстві, вирішення яких може коштувати багато. Якщо ми можемо редагувати гени людини таким чином, щоб уникнути деяких серйозних захворювань, таких як хвороба Мисливця, безумовно, відмінне. Але будь-яка гарантія того, що люди зможуть припинити і не почати розв’язання проблем на генетичному рівні, що неминуче призведе до питання «Чому прийнятний код гена людини?» У цьому сенсі можливо «загальна дискримінація», оскільки його батьки не мають достатньо грошей на «коректно змінювані» гени, які повинні народжуватися з рівнем інтелекту нижче «мінімум допустимо». І визначення цього ліміту є серйозними питаннями для суспільства, які стануть важче і важче. Муск називає це «Проблемою гітлера». «Гітел» мав ідею створення Супермена і генетичної чистоти. І як ми можемо уникнути цієї проблеми, я не знаю.

Джерело: geektimes.ru/post/251912/