Розділи гість Блог. Сьогодні Микола Мойсеєв є співзасновником американської приватної космічної компанії Фінал Frontier Design, яка розробляє космічні костюми. Багато людей вже могли дізнатися про Ніколаї та його компанію з публікацій Мудузи або Гекті. Сьогодні, за проханням, прокоментував зйомки майбутнього наукового фантастичного фільму «Мартіан».
Огляд дизайну фільму «люкс» гурту Riddley Scott «Мартіан» Неприпустимо, це не реальний костюм, але уява дизайнера костюма. На форумах в Америці, присвячених презентації деяких реальних, реальних просторів, я зустрілася з коментарями, як «Я не схожий на цей костюм, але костюм з такого фільму або ілюстрації для такої та іншої книги або комп'ютерної гри». Це, найголовніше, зараз є зовнішній вигляд, і мої викладачі на Старі навчають мене, що кожна стрічка і деталь костюма на костюмі строго функціональна і не для краси. Часи змінюються і функціональні можливості більше не поважають. Elon Musk (Elon Musk) головна вимога до космічного костюма для капсули Дракона висунуто тільки вимога ONE - космічний костюм повинен бути поганий дупа. Я не знайшов цього значення в словниках, а деякі американці я знаю, що це означає «холодний». Серйозне підприємство має лише одну вимогу до космічного костюма! Зараз їхній розвиток прихований від громадськості, але я сподіваюся, Елон буде тримати свою обіцянку і представить його мозковий до громадськості наприкінці року.
Поверніть SpaceX і поверніть до фільму. В тренді ми не залучаємо професіоналів, але робимо це, як вона з'являється до художника.
Мартинський просторовий костюм має легкий фільтр. Це спірне. Для Марса не потрібно, так як сонце видно набагато менше і знаходиться далі.
Фільтр знаходиться всередині шолома, всередині основного скління. Нагадуємо мене про Леона. «Беркут», в якому КБ не врахував результати підрахунків теплових розрахунків (у відділенні розрахунків було таке дослідження, але його не було і не враховано). Олексій Архіпович перегрівався, його обличчя і голова потіли в результаті того, що фільтр всередині шолома відображає теплові витрати не тільки в космос, але і всередині комбінезону. Після чого комісія працювала і відсортувала несправності і проблеми під час польоту. Так, це був жарт, сказав ветеранам і свідкам цих заходів. У звіті про розрахунок, чорно-білий фільтр повинен бути поза! Ми зробили шолом з фільтром всередині! Добре, для Марса це розташування не критичне, але сама фільтра об'єктивно не потрібна, крім версії без світлого покриття і як додаткового теплового захисту для роботи вночі на поверхні Марса з особливим підсвічуванням нічного покриття.
Найголовніше, що комбінезон для плівки виготовлений як косий костюм, а не стандартний з вентиляційним зазором. Класичні комбінезони, що існують і літаючі зараз, є оболонками антропоморфної форми, запалені і забезпечують кисневе дихання. Досить громіздкий, з обмеженими рухливістю. Але функціональні. Система просторового костюма складається з двох підсистем - оболонки і системи життєзабезпечення. На оболонці спеціально розроблені петлі і підшипники для забезпечення рухливості. Шарніри космічних костюмів здатні вигинатися під надмірним тиском на мій погляд – це родзинка дизайну космічних костюмів і оригінальних специфіки про які практично немає літератури і дуже мало фахівців, на відміну від мільйонів інженерів по всьому світу, які володіють принципами створення систем життєзабезпечення і інших прасок для космічних костюмів.
Для забезпечення термоконтролю необхідно вентиляційно-охолоджувати спеціальною вентиляційною системою та водоохолоджуючим костюмом для ВКД [Out-of-Ship Works].
Кріплення комбінезону полягає в тому, що тканина костюма стискає безпосередньо навколо тіла астроната. Механічний лічильник тиску Костюм (MCP Suit) Найвідомішими проектами є Суй космічної активності Павла Webb та Bio-Suit Dava Newman. Дайв тепер заступник голови НАСА.
Переваги називають меншим об'ємом, краще рухливість, не потрібно вентиляційної системи, так як випаровування проходить через тканину. Також є охолодження тіла і видалення викидів CO2 і т.д. МПК Найсвіжіші ідеї дизайну для космічних костюмів. Але не такий костюм коли-небудь був проточений або використовується.
Сучасні висококласні компенсаційні костюми військових пілотів також вичавлюють тіло і заощаджують пілот при депресурізації кабіни повітряного судна і дають час на спуск до щільних шарів атмосфери. Ключовим є те, що VCC дають час для спуску, і вони не скручуються під час польоту, але тільки працюють при зниженні тиску в кабіні. Чому це?
ВКЦ дуже болючі і синці на тілі після них. Губка не весь організм, але ноги, стегна, руки і тіло. Площа землі, пахви, шинки, ноги, руки, наприклад, не кольте. І кров потрапить на ці ділянки і довший час в салоні без тиску, більш болючий він буде.
Які недоліки MCP Suit?
Щоб запобігти гематомам (бруз на просту) і крововиливів на шкірі і більш серйозні наслідки, тиск на тіло або стискання слід рівним і тим же по всьому тілу, що важко зробити. І в класичному костюмі це передбачено автоматично. Людське тіло є складним і є натуральні сиськи і конкаси, наприклад, плеч зовні легко вичавити, і пахви проблематично.
Деякі ділянки тіла дуже чутливі до стиснення. Це статеві органи чоловіків і грудей жінок.
Людина змінює свій розмір під час руху і життя. Дріжджі перетворюють його занурення при дихання. Біцепси під навантаженням обтяжують і збільшує розмір і так далі. На американський форум писав – що про ерекцію у чоловіків? Буває іноді. Більше...
Рівень стиснення 220 мм рт.ст. або приблизно 30 кПа (0.3 к.с., 4.3 с.с.). Що ви порівнюєте? Шкарпетки чоловічі стиснені 5 мм рт. Білизна медичного стиснення (наприклад, шкарпетки) віджимають 30-40 мм рт. Можна купити їх і спробувати їх. Некомфортно носити. І навіть болючий. Зайдіть два хвилини, щоб носити носок. Тепер уявіть тиск на весь організм. Як носити костюм так? Павло Вебб очолював свій костюм на 45 хвилин за допомогою двох помічників.
Перехід від костюма до шолому вимагає ущільнення, так як твердий шолом переповнений, а простір не є. Ущільнення поміщається на шию і болить знову. Наша шия чутлива до тиску на неї.
- Зовні такий костюм необхідний захисний одяг, який ми бачимо в «Мартянському».
Система охолодження через випаровування через тканину піднімає питання. Зовні просторовий костюм - це вакуум або, як у випадку Марса, дуже рідкісна атмосфера або практично вакуум. У разі інтенсивного навантаження, зрозуміло, що астронаут потінеться і потіне випаровується через тканину MCP Suit. Що про мир? Астронаут стоячий або сидячий, а тканина не має нічого і випаровування завжди збирається. Ви будете висихати, дискомфорт принаймні і гіпотермія. Знайди баланс ще прийти.
Ці моменти були відомі серед фахівців.
У процесі підготовки цих коментарів я прийшов до іншої точки. Однією з переваг MCP Suit є те, що при оболонці класичного костюма є прокол, депресуризація буде відбуватися і киснем / повітря вийде, астронаут буде вмирати. І в MCP Suit це не страшно, так як костюм не ущільнюється за визначенням.
Зовнішній одяг (зовнішні шари 8-9 шарів) космічних костюмів VKD важко проколоти, плюс оболонка живлення і гербове покриття. У книзі я прочитав, шпилька прокочувала комбінезон і кров ущільнювала пунктуру і просторовий костюм не втратив кисню. У кінофільмі також реалізовано ідею костюма MCP Suit.
Zelenyikot замітка: Звісно, Ніколаї означає, що ділянка рухається з кров'ю ущільненням діри в костюмі доречна при використанні класичного типу нанесених костюмів. У цьому випадку ранній фанат книги більш автентичний:
Джерело: geektimes.ru/post/251762/