Рогога була першою згадкою про три закони робототехніки Ісаак Асимов 73 років тому.

Три закони робототехніки, сформульовані вченим, популяризацією науки і геніального письменника Ісааком Асимовим, вплинули на подальший розвиток певних тенденцій в робототехнікі і філософії цього напрямку, якщо я можу сказати так. Три закони ніколи не чули, хто ніколи не читає наукову фантастику.

Варто відзначити, що вперше «Лавці» сформульовано в науко-художній оповідання «Харкер», яка була опублікована в березні 1942 року. З тих пір, як і раніше, 73 років пройшли, але «правила» все ще актуальні, і розглядаються сучасні фахівці з робототехніки, штучного інтелекту та суміжних дисциплін.

Історія була вперше перекладена російською мовою 20 років після того, як вона була написана в 1963 році. Якимов назвав закони багато разів, використовуючи їх в різних історіях циклу «Я, робот». Крім того, в цих законах використовуються інші наукові фантастики. Тим не менш, тепер закони розглядаються більш як теорія, ніж практика – після того, як все, немає чистого «AI», і ті роботи, які існують зараз, такі закони просто не можуть «розуміти», їх система контролю та обробки інформації набагато більш примітивні, ніж що було описано Асимовом у своїх роботах. Для того, щоб закони були використані, робот повинен бути максимально ідеальним, як Asimov бачив його.

Цікаво, що сам Асимов вважає, що він не утворював закони у своїй поточній формі, його другу та видавець Джон Кемпбелл, редактор журналу «Астундінг». Кембелл, в свою чергу, «так, що він мав право видобути закони від того, що Асимов був вже написаний». Асимов сам завжди присвятив честь авторства трьох законів Кембеля.

Закони самі:

• Робота не може завдати шкоди людині або дозволити людині завдати шкоди бездіяльності.
  • Робота повинна виконувати всі замовлення, надані людиною, якщо ці накази суперечать першому закону.
  • Роботи повинні подбати про свою безпеку в обсязі, що не суперечить першому та другому закону.
Оригінальний текст (англійська)
  • Роботи не можуть травмувати людей, які можуть бути або, через бездіяльність, дозволяють людині нести шкоду.
  • Роботу зобов’язують виконувати накази, за винятком випадків, коли такі накази будуть суперечать першому закону.
  • Робота повинна захищати своє існування, оскільки такий захист не несе відповідальності за перше або Друге право.

Джерело: geektimes.ru/post/246572/