959
Психологічна трансформація, що тільки астрономи піддаються впливу
Ми знаємо дуже мало про вплив, що космічна подорож має на психічну психіку людини. Але трохи ми знаємо, що цей вплив дуже сильний. З огляду на інтенсивність космічних програм, спрямованих на колонізацію Марса, дуже важливо психологічно підготувати астрономи до тривалого польоту.
Едгар Мітчелл, члена екіпажу Аполлона 14, раз охарактеризував його стан, коли він вперше побачив Землі з космосу:
У вас є всеосяжна і глибока поінформованість шляху, спрямована людство займе, і сильний почуття розчарування в стані світу і обсесивне бажання зробити щось, щоб виправити його. Звідти, з місяця, міжнародна політика виглядає як пологів. Хочу захопити всіх цих політиків шиєю і перетягувати їх чверть мільйона кілометрів і сказати: «Подивитися на це, ви сином укусу».
Це миттєве почуття обізнаності – це замітка, симптом того, що письменник і філософ Франк Білий називають «оглядовим ефектом» у книзі однойменного імені. Безсмертна монолога Карла Сагана The Pale Blue Dot є дуже класним описом «ефекту перегляду». й
Сідней Браунстон, який вивчає ефект, пише:
Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз. Франк Білий приступив до цієї ідеї у 1987 році, і сьогодні він став духовним фоном комерційної туристичної індустрії. Після смерті декількох астрономів у вибухі Викликача у 1986 році Wyatt заявили в оглядовому ефекті: «Космічна розвідка та людська еволюція, які споживають національні бюджети, не дозволить нам повністю експлуатувати весь потенціал розвідки простору». Загальний ефект опитування — що, в теорії, захопить людство для переходу за межі Землі для власного виживання — допоможе нам це зробити.
Коричневий камінь розповів кілька пілотів, астронавтів, істориків та експертів аеронаутики про свої враження, але думки Мае Джамсона на загальному оглядовому ефекті особливо цікаві:
Джемсон переживає цей ефект при підготовці до космічного польоту. Астронаути. Коли я прочитав ефект Огляду, люди почали говорити про їхні серця, підключені до цієї планети. Але коли я був в космосі, я відчував до цілого Всесвіту. Іноді на Землі я навіть відчував себе більш ізольованим від решти Всесвіту. Я відчув, що я мав право бути в космосі, в цьому всесвіті, як будь-яка частинка міжземельного пилу. Я відчував себе як вічний. ?
Джамсон вважає, що що ви відчуваєте, що ви маєте в космосі багато чого залежить від вашого сприйняття, вашого погляду Всесвіту — і власного існування — звідси на Землі. І в цьому плані вона каже, що загальний огляд може бути лише одним з багатьох нових космічних синдромів, до яких люди залишають свою планету. По дорозі, що йде до місця, є Rorschach тест для віри. ?
У нас є багато, щоб дізнатися про психологічні наслідки космічного світла, чи є короткий рейс по краю атмосфери або глибокої космічної місії. Багато досліджень психологічного стану людей, які виявляють себе в тривалій ізоляції в обмеженому просторі, виводяться дуже різноманітні результати.
Завітайте до місії Європейського космічного агентства Марс-500. Четвертий з шести учасників відзначив «красивий стимул» та «психологічний дискомфорт», що призвело до міжособистісного конфлікту та напружених відносин між екіпажами та управління місією.
Після 520 днів Марс-500 був найдовший психологічний експеримент із ізоляційності в історії ЕСА, але в той час як умови на борту були складними, вони не кинули багато світла, на які астрономи можуть зіткнутися з реальною місією до Марса. Члени Крю на односторонній поїздці повинні бути в змозі психологічно прийняти те, що вони буквально мільйони миль з дому, зафіксовані в тісній коробці, не маючи ніякого способу залишити (принаймні до успішного посадки на Марсі або вимушеного повернення до Землі).
Відзначимо, що учасники експерименту Марс-500 ніколи не мали шанс випробувати ефект загального вигляду, весь цей час вони не літають в будь-яку точку світу. По недоліку почуття новизни принесені про загальний ефект відгуку - тривожність на таку довгу відстань від дому. Ніна учасників експерименту Марс-500 висловила бажання залишити базу, хоча вони мали можливість. Так ви не можете дисконтувати вплив відчуття безпеки, що вони завжди знали, що вони мали «від дверей».
Джерело: geektimes.ru/post/241076/