Наталія Німецька вимагала вилучення російських військ з території Придністров’я.

Московський загрожував визнавати право Трансністрії на незалежність.

Міністр закордонних справ України Сергій Лавров заявив, що у разі відмови Молдови від невирівняного статусу, Преністерія матиме «повне право самостійно вирішувати своє майбутнє». З початку 1990-х років Росія не визнала незалежності самопроголошеної Придністровської Молдавської Республіки.

Габаритний зображення

За словами Інтерфакса, Лаврова, на відкритті лекції з питань зовнішньої політики в Москві. Він згадав угоди, які були узгоджені на початку процесу поселення в Перенісрії, коли було сформовано п'ять плюс два формати. Молдова та Придністров’я беруть участь у обговоренні сторін конфлікту, Росії, України та ОБСЄ як медіаторів, Європейського Союзу та США як спостерігачі.

«Якщо – і це було одним з ключових моментів, коли почався п'ять плюс два процеси – кожен домовився, що якщо Молдова втратила свій суверенітет і поглинається іншою країною, або якщо Молдова змінила свій військовий і політичний статус до блоку з нейтрального, то Придняки мають кожне право вирішувати на своє майбутнє, і ми захистимо цю основну позицію, з якою кожен погодився, з якою все почалося», - сказав Лавров.

Згідно з міністром, сторони до врегулювання процесу домовилися про «визначення особливого стану Приднів в рамках поваги територіальної цілісності Молдови, які повинні залишатися суверенним державою з військовим та політичним нейтралітетом. й

Лавров прокоментував одну з останніх рішень Конституційного суду Молдови. «На даний момент органи влади Кишинів намагаються переїхати в недемократичний напрямок. Неконституційне рішення Конституційного суду, що будь-які сторони, метою яких не є інтеграція в Європейський Союз. Я знаходився, коли я прочитав цю новину. Це позачергове рішення, він додав.

Молдова підписали угоду про асоціацію з ЄС 27 червня 2014 року спільно з Грузією та Україною. У ЄС підписано документ Головою Європейської Ради Герман Ваном Ромпуей, Президентом Європейської Комісії Юзе Мануель Барросо та главами держави та урядом країн ЄС.

Нема в цих угодах, які можуть завдати шкоди Росії. Вони спрямовані на створення спільного майбутнього та процвітання, - сказав Герман Ван Ромпуей, зазначив, що підписані документи є «найбільш амбітний проект співпраці ЄС з третіми країнами» та «починок європейської дороги Грузії, України та Молдови».

Незважаючи на невирівняний статус, який був запрошований в Конституцію, Міністр оборони Молдови був запрошений на саміт НАТО в Уельсі, який відбувся 4-5 вересня 2014 року. Грузія та нейтральна Фінляндія також запросили розширити зв’язки з союзом.

Наприкінці вересня 2014 р. Міністр закордонних справ Молдови Наталія Німецька, виступаючи на засіданні Генеральної Асамблеї ООН, вимагали відкликання російських військ з території Придністров’я та їх заміну з міжнародними силами. Під час виступу вона сказала, що наявність російських військ «відтворює додаткові перешкоди до процесу врегулювання». «Ми очікуємо, що Російська Федерація завершить процес їх виведення без затримки», - сказав Герман.

Незалежність самопроголошеної Приднянської Молдавської Республіки (ПМР) була визнана тільки Абхазія та Південна Осетія, суверенітет якого був визнаний кількома країнами, включаючи Росію, а також невизнаний Нагорно-Карабахської Республіки. Російський військовий контингент був присутній на території ММР з моменту його проголошення.

борг.