1302
Ще одна історія про переміщення в Нідерланди.
Хай, кожен.
Хочу поділитися досвідом переходу на Нідерланди.
Коротка передмова. Всі 25 років жив у Києві, закінчив КПІ. У 3-му році почав займатися веб-розробкою - розпилювання сайтів на Jumla - WordPress, звернулися дизайни і повільно навчалися мудрості PHP і JS. Після 1,5 років він отримав роботу в київському відділенні Anzer IT Healthcare і, після того, як рік роботи там, вперше серйозно думав про пошук роботи за кордоном з переміщенням. Тоді я побачила це як успішне продовження кар’єри, так як в школі-інституційні часи, очевидно, зануривши інструкції батьків.
А...
Це був початок 2013 року, вирішив почати з Європи, щоб закрити будинок. Розгортання вакансії:
- Чехія (http://www.jobs.cz/)
- Словаччина (http://www.profesia.sk/)
- Німеччина (http://www.monster.de/)
У травні приєднався до української компанії DAXX, яка запропонувала спробувати вакансію розробника PHP Drupal у голландському стартапі. Під керівництвом персоналу злегка підстрижені резюме і клієнт погодився на інтерв'ю. З досвідом Drupal був невеликий, але тиждень, який залишився перед інтерв'ю, вдалося більш-менш зрозуміти. Інтерв’ю з Генеральним директором стартапу та одним із розробників. Про попередній досвід роботи, чому я шукаю роботу в іншій країні (хоча запитати), не було призначень для написання коду. В кінці, як правило, дав можливість запитати питання. Я запитав, чому я вибрав Drupal як основу, не мій улюблений Yii (запуск був в стадії планування, тобто нічого не було написано). Вони відповіли описом переваг CMS в рамках, а також про те, що Drupal дуже популярний з ними в Європі. Про те, що буде краще. Важливим аргументом на користь Я, що це буде швидше. Подумайте про це і зв'яжіться з нами знову на тиждень. За цей тиждень вони Googled про переваги Yii і в кінцевому підсумку погодилися з Yii і мене розробником. У мене було відчуття, що все було якось дуже добре, я чекав на пропозицію – ЗП було вище чесько-словацьких компаній, плюс стандарт життя в Нідерландах вище, і працює в стартапі з нуля. Я вирішив взяти його. Я знову чекав з Анцера, посередницька компанія переймала документи,
Тим часом у бронюванні відбувся телефонний інтерв'ю.com за позицію розробника Perl. Ця вакантність відкриває весь час і знання Перл не потрібно для нього, загальний досвід алгоритмів, оптимізація для високих навантажень є більш важливим. По-перше, HR-зв’язок, запитує загальні питання, розповідає про компанію, призначає наступне інтерв’ю, яке проводиться розробниками 2. Задати питання про алгоритми розуміння. Я не отримував цей інтерв’ю - Я відповіла половину питань з розтягом.
На тиждень і половина пізніше, вони називаються від Дакса і попросили його приїхати в офіс. І я думав, що деякі більш підписи або щось на документах. Але дівчина, яка займалася моїм дизайном, сказала, що, на жаль, клієнт вирішив відмовитися від проекту. Я був трохи ударним. Пропоную $500 або 2-денний привід до Амстердама за рахунок компенсації компанії. Саід Я думаю про це і зліва. Я позбавив, що я був вільний від роботи і міг відпочивати все літо. Після пари днів він взяв $500 і вирішив, що я не збираюся за кордон і пішов до моря.
Через місяць я був прийнятий розробником Front-end до компанії не далеко від дому, для цікавого проекту з більшою, ніж очікуваною, за короткий термін, майже рік працював і насолоджувався життям. І знову хочу знайти щастя в іншій країні.
Другий підхід вдало не виконав інтерв’ю в Книжкові.
Я знайшов позицію Front-end dev в Leaseweb, до якого я відправив мій резюме. Перше інтерв’ю проводилося HRом та Front-end dev. Запропонують загальні питання, пов'язані з технічними питаннями. Після цього лист було відправлено з посиланням на тест у співвідношенні. Тест складається з 3 завдань на JS. Завдання були 2 простих і 1 середньої складності. Я жив, я думаю, 198/300, і я отримав ще одне інтерв'ю, цей час з системним архітектором і СТО. Вони просять питання про роботу з технологіями, що використовуються в компанії, запитують, якщо вони дивляться в вихідний код їх сайту (без, не виглядали). Кілька днів після того, як рекрутер відправив мене “завдяки ти за свій час...” але цікаво було в кінці листа – причина, що я не отримав їх, тому що в останньому інтерв’ю, ніхто не інтерв’ю бачив мій інтерес, хоча я технічно кваліфікований. Він відповів: "Я дивився і плутав." Чому ви не бачили? Я запитав багато питань. й
В результаті HR планував чергове інтерв’ю з архітектором з попереднього інтерв’ю. Вона запитала в основному питання про переміщення, які проблеми на мій погляд я можу зіткнутися в цьому випадку. Тоді я запитав, якщо у мене виникли питання - Я запитав 3 у відповідь, наприклад, про офіс і графік роботи. Я також запитав, що ZP я хотів би, ні, я був не дуже готовий до цього питання, тому я назвав найбільш розумний, HR сказав, що це дуже багато, і що звичайний ZP мій малюнок, але грубо.
На наступний день вона розповіла мені, що вона була готова надати мені пропозицію. Варто відзначити, що в Акції багато маленьких задоволення:
- витрати на перевезення, якщо ви проживаєте додатково, ніж в 10 км від роботи (приймальня знаходиться на західній околиці Амстердама)
- Бонуси за рік
- 1500 р. Євро на прибуття
- 13-а заробітна плата
- Безкоштовні обіди, фрукти, кава чай
- 25 Євро/місяць в Інтернеті
- допомога при реєстрації всіх документів та пошуку житла
Підготовка документів простий, від чого потрібно зробити в Києві:
- свідоцтво про несудимість з перекладом та нотаріальністю
- візьміть на посольство паспорт і фото для візи
- Зайдіть на посольство, отримайте паспорт з візою
- купити квиток на літак
Окремо я розповім про оренду житла. Вони пропонують заповнити форму з бажаними параметрами (квартира або номер, в якому місто, який ціновий діапазон і т.д.). Є 2 нюанси: по-перше, вони пропонують номери від 700 євро / місяць, квартири від 800 - трохи дорого, по-друге, всі житло, які вони пропонують, орендовані за договором не менше 6 місяців. З Я не був впевнений, що місто (або район, якщо в Амстердамі) Я хотів би жити і чи хотів би я повернутися в місяць, я вирішив відмовитися від цього сервісу і почав шукати житло протягом місяця самостійно.
Дивлячись на Airbnb - дуже зручний сервіс, особливо відображення всіх доступних варіантів на одній карті, можна відразу розібратися, де буде ближче до роботи. До речі, 9292.nl допомагає знайти транспорт по країні. Поїзди і автобуси іноді затримуються, але рідко, з скасуванням рейсу поїзд зіткнувся тільки 1 раз в 4 тижні, які я тут.
Знаходиться в Utrecht, в результаті дорога займає 3 хвилини до автобуса, 15 хвилин їзди від автобуса до залізничного вокзалу, 17 хвилин їзди на поїзді і 15 хвилин пішки до офісу. Якщо ви їдете в велосипед, то час до поїзда + поїзд - робота = 15 хвилин. Звичайний дорослий велосипед можна перевозити поїздом не в годину rush (7.30 - 9.00 і 16.30 - 18.00), але необхідно окремий квиток (6 євро на добу) Згинання можна перевозити в складеному стані безкоштовно, так як займає місце не більше звичайного багажу.
Після прибуття працівником документообігу прибув і взяв його до міської зали для реєстрації, фторографії, банку відкрити рахунок і імміграційну службу для отримання посвідки, яка замінює візу.
У перший робочий день було багато нових, офіс був дуже радий - чистий, яскравий, просторий. Це відкритий простір з док-станціями, як робочі місця, кожен працівник отримує ноутбук, який ви можете взяти з собою. Робота побудована на скрамі, графік не дуже жорсткі - можна приїхати з 8 до 10, залишити після 17.30. У 18:00 офіс зазвичай порожній.
У компанії можна зустріти людей з практично будь-якого кута світу.
Природа - чудова, величезна кількість парків, навколо Утрехтського родовища зі смужками лісу, в яких кролики і ставки з тушками. Повітря вперше здавалася незвично чистою, але після пари тижнів я звик до неї, буде цікаво зараз дихати в нашому Києві.
Будинок невисокий, переважно 3 поверхи, квіти ростуть біля кожної двері. Вулиці дуже чисті не можна назвати, оскільки сміттєві мішки складаються на тротуарах перед будиночками, де їх приймають сміття, а не всі собаки привозять до парків. Одного разу я бачив групу хлопців, які піклуються про невелику потребу в каналі біля головної вулиці.
Посилання на Gdrive з фотографіями.
Ціни на базові продукти (капс, риба, сир, хлібобулочні вироби, крупи) на 2-3 рази вище Києва. Для деяких, наприклад, консервовані овочі, молоко, соки приблизно рівні до Києва.
Прогулянка дуже дорого. Ви можете придбати квитки, які діють протягом певного часу, або для певної зони - це не економічна, адже кожен використовує Chipcard, з яким ви платите лише за відстань, яку ви подорожуєте. Вартість 7,50, поповнена спеціальними машинами з банківської картки або на касах. Працює так: при вході / виїзді станції, потрібно прикріпити картку до пристрою поруч з турнікетом і системою автоматично відписати необхідну кількість з рахунку. Якщо ви забуваєте прикріпити на виході, то максимальна можлива сума оплачується - для автобуса і метро - 4 євро, для поїзда 20. Наприклад, поїздка з Утрехт від Амстердама коштує близько 6 євро. Поїзди часто запускають контролери трафіку. На автобусах знаходяться камери.
Кіклісти тут розширюють - доріжають практично всюди, і вони мають пріоритет над рештою транспорту. Вживана вартість велосипедів від 40 євро з гарантією 1 місяця, новий не виглядав. Велосипедні смуги також призначені для мопедів, які іноді викликають незручність. Парковка для автомобілів в основному сплачується, від 2 євро на годину, тому я думаю, що безкоштовна парковка біля офісу ще одна річ. Витрата газу на 1,6 євро на літр.
Люди доброзичливі, якщо ви зігріваєте когось на вулиці і познайомитеся з поглядом, то з високою ймовірністю вони привітають вас і посміхатися. 95% говорять англійською мовою. Ніколи не помітили грубість або відкрите вираз невдоволення.
Проблемний місяць тепер приїжджає до кінця, але він сказав, що в 4 роки ніхто не з іноземців залишила компанію після цього. Також цікаво дізнатися, скільки буде чистий РП, так як ні HR, ні компанії, що робить документи, які змогли надати точну відповідь на це питання. З неприємного, варто відзначити, що пансіонат 1,5% також відхилений від ЗП. Також необхідно мати медичну страховку, вартість якого починається від 70 євро / місяць, і ця сума не компенсується підприємством.
Я впевнений, що я не сказав вам багато, тому я буду раді відповісти на запитання в коментарях.
Джерело: habrahabr.ru/post/230599/