RosCanSat або «супутник» в алюмінієвому банку

ІІІ Чемпіонат Росії «CanSat», який відбувся на початку липня в районі Таломе, успішно завершився.

CanSat - операційна модель мікросупутника вагою до 350 грам. Всі основні елементи «супутника» повинні відповідати в банку 0,5 л. Спутник запустив ракету або скидається з вертольота з висоти 1-2 км і під час плавного спуску парашутом передає корисну інформацію.

Як починаються всі офіційні звіти заходу. У форматі CanSat є питання: «Стоп! І чому 0.5 і не 0.33?, читач не знайомий з форматом CanSat виникає питання: «Що це?», а також «Що таке використання супутникової моделі та такої невеликої висоти?» та інших подібних об’єднань.

Я пощастив бути на журі цього конкурсу і під катоком я розповість про те, що відмінності між CanSat Російська і її американський предків.

Dauria сильно підтримує будь-які перешкоди простору, включаючи спонсорські змагання CanSat в Росії. Що ще нічого написано на Habre про цей рух, є лише кілька згадок, і я вирішив заповнити цей проміжок.

Що таке KanSat? Ви можете подумати про це як рух, ви можете виглядати вузько, то це ж модель мікросупутника вагою до 350 г. Я бачу це як рух, призначений для моделювання фактичного виробництва космічних апаратів. У 1999 році за підтримки НАСА спочатку було направлено на студентів спеціалізованих університетів, щоб вони пройшли всі етапи виробництва космічних апаратів в відчутний час і побачили безпосередній результат. Науково-технічне завдання в цьому випадку не було битви з несприятливими ефектами холодного простору, але мініатуризація. Пристрій повинен входити в розміри алюмінієвої каністри 0,33 л.

Але в Росії пішли інакше, вага залишалася однаковою, але висота була збільшена на висоту 0,5 літрів банок. Компанія Кансат ще не інтегрована в міжнародну спільноту. Але при збільшенні кількості команд я впевнений, що тестова група з'явиться в класичному форматі. Друга найважливіша різниця – цільова аудиторія. RosKanSat спрямований в першу чергу на школярів, наймолодших учасників навчаються в 6 класі!

У світовій практиці змагання діляться на кілька класів. «класика». КанСат, баночка кидається на ракеті і вона в неконтрольованому спуску повинна передавати телеметрію. Є клас з керованим спуском, пристрій повинен повернутися на стартовий сайт. До висоти більше 1-2 км до стратосфери. Але в Росії проводиться тільки «класичний» варіант, це називається регулярною лігою. Однак було кілька команд, які намагалися реалізувати керований запуск.

Програма KanSat є телеметрією показників датчиків тиску та температури. Додаткові функції залежать від побажань команди. Що цікаво зробити з такого «ка»? Крім неоцінного досвіду проектування та виготовлення комплексної системи, а також програмування, що працює з радіопередачі, варіанти додаткового навантаження були дуже різноманітними.

Команда, яка здобула чергову лігу «Рара Авіс» встановив набір датчиків для моніторингу погоди на СОП: датчик вологості, додатковий датчик температури.

Команда, яка посіла друге місце - ІС-17, не відхиляючись від завдання, просто дублює всі основні датчики, а також подбає про теплоізоляцію.

Третя важлива різниця між RoKanSat та світовими аналогами, крім розміру пристроїв та цільової аудиторії, є наявністю Вищої Ліги. Строго кажучи, це не довше KanSat, содові банки не пахнуть тут. З точки зору формату, набагато ближче до KubSats. Зважає 1кг. І сам платник, як завдання, набагато цікавіше. Обов'язкова програма Головної Ліги є телеметрією, що визначає позицію пристрою у польоті за даними зчитувань магнітометра, а також затримувана операція рятувальної системи на висоті 200-400 м.

Переможці білоруської команди.
3610Р. 4200Р.

І IR камери машини.

Хлопці фотографували в IR діапазоні, а також виділили червоний діапазон від видимого. На основі даних ми розраховуємо NDVI для запуску сайту! Звісно це не працює. ПНDVI, бо ніхто не брав участь у раціонуванні. Але результати все ще вражає.

У головній лізі та проекти нестандартних систем зменшення. Зазвичай парашут. Але команда Gagarin-M мала абсолютно фантастичний проект, щоб зменшити за допомогою робочого колеса. На жаль, недостатній розвиток проекту не дозволяв льотних випробувань.

Команда, яка посіла друге місце - "Галаксія", оголосила м'яку посадку, але на жаль, нитка згортання не працювала через вхідний потік повітря. І машина знизилася без будь-яких парашутів, але була безпечною і не завдала шкоди!
1 999 р.

На жаль, не всі члени регулярної ліги мали м'яку посадку. Це фото команди Rokot. Він на початку статті.

З цього року конкурс отримав інформаційний супровід Роскосмоса (і в майбутньому логотип РосканаСат зможе використовувати емблему Роскосмосмоса), тому сподіваюся, що рух буде розвиватися. Я знаю, що багато людей на Хабре, які не байдужі до освіти школярів, які організовують різні радіотехнічні кола. Для них участь у таких змаганнях може стати доброю метою!

Нарешті, кілька фотографій з полів.

Центр управління місія. І глава рейсів — Микола Миколайович Веденкін — директор з управління проектами Московської філії Даурії.

Запуск препарату.

На жаль, не всі старти були успішними.

І з тих пір не вдалося встановити безповоротні запуски важкого ВЛ-транспорту, щоб вони були кинуті з гексокоптера.
р.

Я хотів би закінчити свою історію тут. Я хотів би відповісти на запитання в коментарях. (Українська) «Свято» Я сподіваюсь, що тема буде цікава громаді хабів, і, можливо, в кінцевому підсумку отримає власний хаб. Я хотів би цей рух розвиватись.

Джерело: habrahabr.ru/company/dauria/blog/229357/