Atari 800XL: Дивитися, розібрати, включити

На комп'ютерах ZX Spectrum і VK-0010/0011, добре або принаймні зустрілися з ними в далеких 90-х роках. Для багатьох, ці комп'ютери стали початковою точкою для ІТ-світу. Але, як і багато інших речей, вісім-бітних домашніх комп'ютерів прийшли на нашу країну набагато пізніше, ніж решта цивілізованого світу, і не в повній мірі. В кінці 70-х років, коли Атарі 400/800, звісно, Apple II вийшов. Масовий розподіл побутових комп'ютерів почав отримувати на початку 80-х років. У 1982 році був випущений відомий ZX Spectrum 48 і однаково відомий Commodore 64, в 1983 році Atari 800XL, а в 1984 році вперше Macintosh з'явився на полицях магазинів. Як і більшість домашніх комп'ютерів в той час, Atari 800XL був заснований на процесорі 6502C з частотою 1.79 МГц, мала 64KB пам'яті, вдалося запустити ігри з касет, тріщина 5.25 фліпових дисків, прогулянка на екрані 61440 різнокольорових пікселів і багато іншого. Я збираюся розповісти про цей чудовий залізо сьогодні, але не просто говорити!

5871.0566

0 р. Як я вже письмовий, серце Atari 800XL - це процесор 6502C, що працює на версії 1.79 MHz і 1.77 MHz в PAL версії комп'ютера, відповідно. Але всередині, це не єдиний чіп. До допомоги 6502 надійшло чіп POKEY, який працює з пристроями I/O і відповідає за звукову підсистему, а чіпси, відповідальні за відеопідсистему, називають ANTIC і GTIA. АНТИЧНИЙ чіп спільно з GTIA дозволило значно економити оперативну пам'ять для відображення зображень на екрані. Всього 64КБ оперативної пам'яті продано на дошці. З цих 64 КБ доступні лише 37,902 байтів. Решта була зайнята перекладачем BASIC. За замовчуванням, під час завантаження системи вміст ROM чіпа з зображенням BASIC перезаписуються в оперативну пам'ять. Завантаження перекладача можна запобігти натисканням кнопки Optio. З очевидних причин ця операція вимагає більшості ігор і додатків. Я не буду боятися вас великими обсягами тексту, тому ми розглянемо все більш докладно, коли прибуває візуальна інформація.

1,1 км Як видно, комп'ютер невеликий моноблок, на верхній частині якого є клавіатура QWERTY, вікно слота для патронів. Для права основної клавіатури є ключі Заміна, опція, вибір, початок, Допомога і поруч з індикатором живлення. Змішаний ключ використовується для так званого Теплого Зміщення, але якщо все погано, і вам потрібно повне скидання, потрібно буде дістатися до вимикача живлення на задній край.

Клавіатура ґрунтується на гібридних механічних ємнісних перемикачах. При натисканні пружинні компреси, що викликає зміну ємності і призводить до експлуатації. Ключі мають дуже м'який і безшумний інсульт ключів. Тепер цей тип клавіатури називається Topre.

Задня панель. Він містить основні порти пристрою. Ліворуч — порт SIO (серійний вхід / вихід) На мій погляд, це один з найбільш чудових речей про 8-бітних комп'ютерах Atari: цей стандарт дозволив більше 10 пристроїв, які будуть підключені до комп'ютера без проблем. Atari SIO був розроблений інженером Joe Decuir (міжнародний факт: Joe також був залучений до розробки і має деякі патенти для стандарту USB). Далі під кришкою є паралельний порт. Використовується для установки розширень. Такі як шасі Atari 1090XL, розширення пам'яті та інші модулі. Під час демонтажу пристрою ми розглянемо ближче. Далі йде порт A/V, нічого незвичайного. Трохи далі, RF тріщина. Далі до нього можна побачити стрічкою перемикача телеканалу, він присутній тільки в версії NTSC. Далі роз'єм живлення і перемикач.

Р

На правому боці є джойстик порти. Я не міг знайти рідну джойстику, але багато хто знає, джойстик від Sega Master System і Sega Megadrive використовують Atari стандарт. Таким чином, дуже корисною була двобутня джойстик від Sega Master System.

р.

Комп'ютер працює ваговим живленням з напругою 5В на 1.5А.

І тепер швидкий порівняння з ZX Spectrum локального підпілля. Як видно, розміри пристроїв практично ідентичні.

2,2 км Ми відкрутимо 6 гвинтів і перше, що ми бачимо, є масивним екраном, що охоплює майже всю дошку. Метал викручується прямо до дошки. На праві є клавіатура сана порту.

Зрозуміло, картридж також є екраном. Ви не бачите, що ці дні.

Увімкніть над дошкою, ми бачимо однаково масивний екран. Ми не закручуємо його.

р.

Увімкніть верхній екран, ми дивимося найцікавішими. Всі чіпси знаходяться в долоні.

Для зручності та задоволення цікавості читачів всі чіпси були підписані мною, але ще більш цікавим є оригінальна фото у великій роздільній здатності. Архітектура 8-бітних Атарі комп'ютерів дуже відрізняється від ZX Spectrum, в якому всі функції призначають Z80. З цієї причини копіювання комп'ютерів Atari був надзвичайно складним, що призвело до нестачі популярності в нашій країні, а також багатьох інших іноземних комп'ютерів.

Давайте подивимося на чіпси.

3. У Перш за все, знайшовши відеопорт, я застрягаю прокручені дроти в порт, побігли до найближчого радіомагазину, купили роз'єм DIN, припаляв штепсель для проводів A/V з звичайними тюльпанами в іншому кінці, з'єднав все, що до тюнера і насолоджувався синім екраном з написом READY на ньому. На клавіатурі, що я зробив. Відразу трохи дивиться процес редагування коду, а саме: відображення списку програми, переміщення курсора на потрібне місце і редагування. Для чіткості, уявіть набравши Ls або dir команду, щоб перемістити курсор до списку файлів і перейменувати їх прямо там. Додана нова лінія в коді, непарно достатньо, з вставкою ключа.

Головна Р

Я завантажив 800XL в тестовий режим, який, як я сказав, теж пришив пам'ять в ROM. Ця програма не дуже цікава, ви можете перевірити роботу клавіатури, аудіосистеми, перевірити цілісність пам'яті ROM і RAM. Остання процедура займає досить довго - більше 10 хвилин. Усі тести нашого ветерана пройшли безпечно.

ТЕСТ СЕРФ

Моя наступна мета була так званим адаптером SIO2PC, який дозволяє підключити SIO до COM-порту комп'ютера і емулювати до 15 пристроїв. Це дозволяє підключити пару віртуальних дисків до наших Atari і завантажувати будь-які можливі зображення до них, читати / писати. Ви навіть можете друкувати текст на принтері і скомпільувати касетний диск! Цікаво? Так я був дуже охочим, щоб запустити принаймні деякі диски OS на 800XL і насолоджуватися шедеврами демоскене життя.

Сам адаптер - простий конвертер логічних рівнів COM->UART. Я використовував чіп МАКС232, який прийшов до руки, схема досить проста, легко припалюється на дошці макета. Але у мене виникали проблеми з дротом, вона мала неправильне паяльство, і не мала дроту для ninth pin (Ring Indicator), який використовується для координування пристроїв.

SIO та DIN-комісії в процесі сплікування

Для зручності було прийнято рішення вирізати один кінець, пропаивши необхідні дроти прямо до дошки, а в іншому кінці припаяти непотрібним і припалювачем до висновку RI. Штепсель SIO повністю нестандартний і купити щось, що підходить в радіомагазині, не вийде, тому було прийнято рішення використовувати прості штифтові роз'єми.

Після простого налаштування програмного забезпечення для емуляційних пристроїв наш апаратний апаратний пристрій, який швидко запускається з зображенням флоптичного диска, завантаженого з точок мережі. На екрані з'явився меню з вибором завантаження декількох ОС. На мій погляд, найзручніший, непарно достатньо, був щось називається Happy Computer II+/D. Я не буду входити в деталі, різні варіанти всіх DOS для 8-бітних Atari PC є тільки море. У оперативній пам'яті також завантажуються драйвери пристроїв. Багато дисків OS навантаження з підтримкою тільки 2 I / O пристроїв (який досить логічний), але менеджери, такі як Happy Computer і Sparta DOS реалізували підтримку до 12 пристроїв диска, які було в моєму випадку дуже зручно. В цілому, вони дуже схожі на звичайні MS DOS, крім рідних Atari DOS 2-2,5, де команди представлені як меню.

Диск OS Р

І звичайно ігри! І є багато з них для 8-бітних комп'ютерів Atari. Найбільший архів ігор я коли-небудь знайшов понад 6,700. В цілому, в плані якості багато ігор далеко від Atari 2600 з його кутовою графікою, але є також зразки, які заслуговують увагу. Я був дуже вражений. Pseudo-3D і динамічний геймплей перетягування мене в гру практично на годину. У грі ми повинні контролювати певну танк-космічну площину і знищити чужих гостей, хоча ви можете фантазувати, що вам подобається.

Ігри Zerro і Encounter

А де без демо-сцени? Дуже об'ємний на Атарі, зробив сотні демонстрацій з чудовою графікою та музикою. З процесора 6502 і чіпа POKEY, програмісти витягали всі соки. Кілька демо-сторій були записані мною прямо з заліза і знаходяться в розділі нижче, я дуже рекомендую подивитися на них. Також на pouet.net представлено величезну кількість різних демонстрацій різного ступеня прохолоди. Перейдіть за посиланням.

4. У Відео

Атарі 8-бітна потужність
*Ця демо виконана самим Атарі. Демонстрований в магазинах на вибірках вітрин.

ДОС ОС

Зареєструватися

RGBA Демонстрація

5.Atari 8-bit сім'я Eng Вікі
Атарі секція в zx-pk.ru
Atari XL/XE секція на pouet.net
Великий архів додатків і ігор на rutracker
Конфігурований емулятор Altirra + образи дисків та програми, описані в статті
ASM MADS крос компілятор
Cross-compiler Effectus
Пристрої емулятора AspeQt (SIO2PC)

Дуже дякую. Я сподіваюся це було цікаво.

Джерело: habrahabr.ru/post/228221/