Скульптура привабила майстер в дитинстві, а після дев'ятого класу вступив до Ужгородського коледжу мистецтв для вивчення на карвері. Під час свого життя він спробував багато матеріалів, але згодом повернувся до дерева.
«Я теж вирізаю камінь, але я люблю дерево: ви можете зробити все з неї без витрат багато часу. І потрібно сидіти над мармуром або гранітом протягом місяця, Микола Гльба розповідає Вок. Я спробував різні види деревини, але мені сподобалося сосни і горіх з кольором і фактурою. Тексти пісень, а це означає: Матеріал доводять до мене з найближчих сіл, а іноді я знаходжу себе, наприклад, сусіди в дворі зрізають дерево, і я буду купити його з них.
Тільки бензопили.
Майстер шукає ідеї для скульптур всюди: деякі образи, які він заявляє себе, інші зустрічаються під час подорожей, інші пропонуються друзями. Всі ідеї підведені, наклеюються і пришиваються, перетворюючи на вагові альбоми. Нерідко символи підказуються матеріалом, з яким працювати: видно контури - потрібно помітити їх і дати бажані форми.
З інструментів тільки бензопили: швидко і зручно різати скульптури. Тільки для найменших деталей - очей, вушка, зуби - використовуються нарізки. Ціна статуї становить $100-1000, хоча вона може бути більш, в залежності від висоти, складності роботи і типу деревини.
Після того, як ескіз готовий, Микола вибирає дерев'яну заготовку і вибирає найбільш підходящу ділянку для неї. Потім бензопили вирізають силует і великі деталі. І тільки після того, як він працює на невеликих речах: контури м'язів, волосся або волосся. Наприкінці лікує антисептичним проти гниття і комах і покриттів лаком.
р.
«Це важливо зобразити анатомію персонажів, їх м'язових скорочень, натяг м'язової маси, вирази обличчя і музци. Це показує життя образу: фокс кросівки до гнізда птахів або птаха прейних атак Я не навчаю анатомію, я просто спостерігаю поведінку тварин і людей.
Найважчою частиною є моя перша робота, пристрасть Христа, повністю різьблений рукою з бука. Я бачив в лісі велике дерево, на висоті двох метрів, гілки з видимим силуетом Ісуса Христа. Довгий час я ходив, зробив ескізи, а потім ретельно вирізати бук, перетягувати додому і сідати на роботу. Нормальні інструменти не були, для нагріву на газовій плиті металеві заготовки і їх розтріскуються, – говорить Микола. - Ну, найбільший і больший 8 років з перервами, які я провів в туристичному селі Русиново в районі Кострома Росії. З'явився старий російський герой Іван і його подруга Марія, послухайте на курячі ніжки, Баба Яга, дитячі майданчики, зроблені мною.
В Україні талант Миколая не користується попитом, але за кордоном цікавить: німці та голландські дитячі майданчики. Всі несправності інтернету. Миколаї розмістили фотографії скульптур на сторінці в соціальній мережі. На всього два тижні загальна кількість вподобань фотографій набрав близько трьохсот тисяч кліків, не кажучи вже про погляди, кількість яких довго перевищила половину мільйона.
Роботи Микола Гльба особливо реалістичні
Джерело: vz.ua