Мільйонні долари для теорії інфляції

р.

Російсько-мовні теоретичні фізики Андрій Лінде та Олексій Старобинський стали лауреатами премії Kavli в Астрофізиці. Разом з третім лауреатом у цій галузі - Алан Гут, приз у розмірі 1 млн дол. присуджено буквально «освітлення теорії космічної інфляції».

Теорія інфляції розвивалася на початку 70-80-х рр. американським теоретичним фізиком Алана Гута та радянськими фізиками Андрея Лінда та Олексій Старобінський (РАС), робить суттєві зміни до теорії гарячого Всесвіту американського фізика радянського походження Георгія Гамов. Зокрема, для пояснення феноменальної гомогенності Всесвіту та його «плану», запроваджено принцип інфляції – надрапідне розширення Всесвіту на початковому етапі його існування.
Основою премії стала робота проекту Bicep2, яка виявлена в реліктовому випромінюванні прямого підтвердження інфляційного періоду в історії Всесвіту - сліди гравітаційних хвиль від Big Bang.

The Kavli Prize – це наукова нагорода, яка присуджується кожні два роки з 2008 року за видатні досягнення в астрофізиці, нанотехнології та неврології. Переможці нагороджуються медаллю та на суму $1 млн.
У 2007 році був заснований норвезький філантроп Фред Кавлі. Премія виступає альтернативою Нобелівській премії.

Я вирішив підтримувати три сфери науки: одна угода з найбільшими, одна угода з найменшими, і одна угода з найскладнішими. Фред Кавлі.

Я щиро хочу, щоб привітати лауреатів за добре збережену нагороду, і сплатити данину до радянської фізики, які принесли такі думки.

Ну, як інтелектуальний десерт, рекомендуємо слухати (або читання, при бажанні) популярну наукову лекцію Андрія Лінда на теорії інфляції та сучасної косметології, організовану в фізичному інституті російської академії наук (FIAN) в 2007 році: Багатомовний Всесвіт.

Джерело: habrahabr.ru/post/224723/