Синтез-2 - вітчизняний клон ZX-Spectrum

Під час прибирання с. на останніх вихідних він знайшов у мансардні родовищах горде створення інженерів радянської електроніки – «Synthesis 2 Game Computer».

р.

Не думав про те, що він був здатний робити. Хто цікавиться процесом запуску таких антикваріатів і додатковими натискаючими фотографіями – будь ласка, під кат.

Серія комп'ютерів "Synthesis" (так, було кілька з них, але більше про це пізніше) нічого не більше, ніж інший клон комп'ютерів ZX Spectrum на основі чіпа З80А годинник 3.5МХзй Виготовляється, в залежності від версії, з 128 або, як і була справа в нашому випадку. 48 КБ оперативної пам'яті і 16КБ ROMй Підтримуваний колір зображення в форматі RGB, відображення 8 кольорів з роздільною здатністю 256x192 Він був обладнаний, крім інструкцій для роботи і невеликого керівництва до вбудованого базового джерела живлення, який перетворив 220 В змінного струму до 5 В 1А, набір кабелів для підключення до магнітного рекордера і телевізора, в залежності від конфігурації, джойстик.

Подивіться на комп'ютер з усіх сторін. Зліво вправо: Живлення гнізда, роз'єм зв'язку телевізора, кнопка "Оновлення", розетки для підключення стрічкового рекордера і джойстик.

р.

Таблетка на нижній панелі:

Під капюшоном:

Але, тим не менш, назад до головної мети - запустити комп'ютер.
Увімкніть його в розетці і з'єднуючи до джерела живлення на передній панелі запаліть світлодіод. Потужність є - дає сподіватися, що ПК працює. Однак, щоб переконатися, що потрібно підключити його принаймні до телевізора. Дріт з п'ятиконтактним (для стрічкового рекордера) і семиконтактним (для телевізора) штекерами тепер практично ніде дотримуватися, тому сторінка була знайдена в Google, де наведено схеми розсіювання відеокабелу на SCART і аудіокабелі на двох звичайних 3,5 куртки.

Я зроблю бронювання прямо зараз - продававши все відповідно до інструкцій звідти, абсолютно нічого не працював: образ був білими смугами вздовж екрана, а неприємні зчеплення вийшли з телевізійних динаміків. Не втратити надії, ми шукаємо початкову схему комп'ютера, дивлячись на який ви можете побачити, що призначення штифтів ТВ-розеток і стрічковий рекордер відрізняється від тих, наведених на сайті. Я думаю, що у нас є ще одна модифікація.

Основні схеми комп'ютера "Синтез"

Я даю модифіковану схему паяльника на СКАРТ і на Джек-кабелах для цієї конкретної модифікації:

до 1 2 3 4 5+

Хочу привернути увагу до стійкості 200 Ом на каналі синхронізації, відхилення навіть на 100 Ом з цього деномінування призвело до втрати кольору зображення.

Переконайтеся, що все працює - спробуйте завантажити деякі класичні іграшки. З моменту касетної стрічки, і особливо касета з програмами для спектра не був доступний - як джерело звуку з грою приймали netbook і пом'якшують грати *.tap файли - wnTZX.

р.

Програмне забезпечення для завантаження комп'ютерів з комп'ютером тисячі разів більше потужних, ніж це. Вкажіть знайомий LOAD ", натисніть кнопку "Enter", ввімкніть відтворення ... але хто цікавиться процесом - ось відео з завантаженням і невеликим пагоном в хорошій старій космічній рейдерах:

Зрозуміло, комп'ютер зберігає повністю робочий стан в цей день. Клавіатура досить зношена, ключі натискаються практично без зусиль, але це працює!
Після запуску декількох іграшок ми закінчили роботу з цим ПК. Зараз його місце в музеї.
Нарешті, ще одна фотографія екрану завантаження:

Що таке вітчизняний спектр.
Дуже дякую.

Джерело: habrahabr.ru/post/222569/