Я шкода. Маркетингова штампа. Стратегія мертво. Опитування

Кевін Робертс, голова рекламної агенції Саатчі та Саатчі, дав лекції про креативне лідерство в дизайн-центрі Artplay. Слон публікує основні дані цієї лекції.

• Ми живемо в тому, що американці називають світ VUCA – нестабільний, складний і неоднозначний (VUCA – акронім для волатильності, невизначеності, складності та неоднозначності). Це світ сьогодні, і він не збирається змінити. І це дуже цікавий час для творчих людей, адже старі моделі роботи не працюють. Управління мертвим. Маркетинг мертвий. Стратегія мертва.
  • Ми переїхали в вік ідей. Здавалося мені, що ми живемо в енергійному, цілеспрямованому і оптимістичному, вільному і революційному світі. Піхва Ріот не може бути згодою, але я думаю, що революції тут. У минулому він забрав гроші, з'єднання, влада, щоб зробити різницю. Сьогодні, все, що вам потрібно, це комп'ютер, YouTube і Facebook. І, звичайно, гарна ідея. З цими інструментами можна змінити світ в 12 годин.
  • Прогрес тепер є роботою божевільних, адже вони мають ідеї і сміливість їх реалізації, вони не бояться невдачі. Єдине, що припиняє нас самодостатня, відсутність уяви. Росія повинна рухатися вперед, оскільки це важлива частина світу.
  • Щоб виграти в світі VUCA, ви не повинні зосередитися на новому. Новий старий. Що важливо сьогодні не новий, але сьогодні, фактичний. Ми хочемо жити у віці від нещасних випадків, оскільки це приносить нам радість. Це важливо для підприємців, маркетологів і творчих людей зрозуміти, що все, що вони повинні принести радість людям прямо зараз, в даний час.
  • Ми переїхали з економіки уваги на економіку участі. Все, що ми повинні бути привабливими та привабливими. Старі моделі маркетингу та управління є одностороннім, але сьогодні люди хочуть брати участь у всіх себе – твіт, блог, фотографувати, поділитися думками та враженнями. З епоху потоку інформації ми переїжджаємо в епоху натхнення. Маркетинг повинен надихнути людей, які приймають дії.
  • Маркетинг тепер ведеться емоціями. Маркетинг не є наукою, це мистецтво. Раціональне мислення призводить до висновків. Креативне мислення призводить до дії. Забудьте все, що ви знаєте, позбавляйтеся від скептиків і стежте за вашими інстинктами. Коли ви приїжджаєте в ідею, запитайте самі три питання:
  • Я хочу побачити її знову?
  • Я хочу поділитися цим?
  • Я хочу поліпшити це?
  • У новому світі це не потужні лідери, які перемагають, але творчі. Що таке креативний лідер?
Щоб мати мету. У вас є мрія, що кожен хоче бути частиною.

Багато маленьких ідей. Якщо у вас немає. Креативні лідери придумують маленькі ідеї – дайте споживачам розвивати їх.

Ви зможете змінити кути. Стів роботи створили новий продукт з відсутністю звичних функцій: він видали все зайве у своїх товарах і завищеною ціною. Креативні лідери можуть перетворювати проблеми на можливості.

Сюрприз з явними речами. Протягом багатьох років компанія Steve Jobs відмовилася продавати продукцію Apple в роздрібній торгівлі. Коли він відкрив магазин, він дивився очевидним. Зараз його магазин є найбільш вигідним у світі.

Створіть нездатний. Ми говоримо про майбутні бренди. Бренди легко замінити. Необхідно створити не те, які претензії можуть бути незамінними, але нездатними – що люди не зможуть протистояти. Щоб досягти цього, потрібно подумати про наступні аспекти:
(а) Мистери. Чим більше людей знають про те, чим менший інтерес у них. Вони привертають до оповідань, а не інформації. Ваша робота повинна бути як посередник. У найближчому майбутньому ми заробимо самі.
(b) Чуттєвість. Ми знаємо світ через п'ять почуттів одночасно. Більшість брендів звертаються тільки до двох. Знайти спосіб залучити всі п'ять.
(c) Почуття близько. Для всіх наших таємниць ми повинні бути на однаковій довжині хвилі, як наші споживачі, і ми повинні бути на рівній нозі. Ми не даємо інструкції нашим клієнтам, але тільки допоможемо і консультуємо.

Надихати інших. Надані творчі лідери створюють суспільство, в якому надано відповідальність, навчання, визнання та радість. Саме в цьому суспільстві народжуються ідеї.

Що потрібно. Замість планування, дебатів та переговорів протягом місяця творчі лідери зосереджені на дії. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу. Вам необхідно дізнатися про те, що ви не зможете і швидко виправити помилки.
І нарешті, три важливі слова. Перший ентузіазм: у нас є одне життя, щоб жити з ентузіазмом. Друга перспектива: різний погляд на життя створює видатні ідеї. А третій, кожен: роль бізнесу у створенні світового кращого місця для всіх нас.