Нерозчинені секрети «Комсомолець»

Нерозчинені секрети «Комсомолець»
Вже 25 років після змивання унікального радянського підводного човна експерти дебатів, які втілюють на трагедію.
Двадцять років тому, світ був шокований трагедії ядерного підводного човна K-278 Komsomolets. На 7 квітня 1989 р. в Норвезькому морі на півдні західної частини острова ведмедя 180 км. Радянський кордон – 980 км.
За цей час атомний підводний човен в автономній навігації на третій місяць. На борту було 69 осіб – членів екіпажу та друге за час проведення акції.
Вони мали унікальний корабель. Його корпус, виготовлений повністю з титану, допускають Komsomolets, щоб встановити абсолютний світовий рекорд для глибини занурення серед підводних човнів - 1027 метрів. Навігатор круїзного капітана 3-го ранга Олександр Бородін, корпус squeeze під час цього дайвінгу був таким, що сталевий з'єднувач в його салоні арочився як бантик. Що відбулося 4 серпня 1985 р.

Джерело.

р.

З тих пір майже тридцять років пройшли - запис Комсомолетів не зламався нікому. Тим не менш, слід уточнити, що K-278 виведений на глибину кілометра, звичайно, не дивувати світ. Ось чому вони будували. Так само можливість залишити противника в недоступних абісах для того, щоб Комсомолець практично не вразивний в бою. Ні антисумариновий торпедо може досягати його.
Він був невразливий в бою, і загинув майже мирну кампанію через поєднання долільних обставин і безтурботності людини. У ганчірці, речі пішли таким чином.
7 квітня на глибині 380 метрів при швидкості 8 вузликів пройдуть Комсомолети. На 11:03 вогонь зламався в відсіку 7. Що, як і чому, ніхто не знає. Можлива причина стала пожежою електрообладнання.
екіпаж відразу воював вогонь. Усувають полум'я, так як вона повинна бути в таких випадках, включення в відсік LOX (Boat Volume Chemical Fire Extinguishing System) не вдалося. Здійснено аварійний захист парової турбіни та підводного човна. Спроба командира Комсомолець, капітан 1-го ранг Ванін, щоб виводити основні баластні резервуари для термінового сходження тільки посилили ситуацію: високий тиск повітря від згорнутого трубопроводу лопається в 7 відділення. Місцевий вогонь відразу перетворився в об'ємну. Блок 6 зламався.
На 11:16 a.m., мертвий ядерно-потужний корабель ще на поверхні норвезького моря. аварійне відключення реактора. Корабель заморожування з збільшенням рулону до старбордюру. 11:37 a.m., сигнал диска був відправлений в штаб-квартиру Північного флоту. З Североморськ до «Комсомолець» терміново направили літаки та цивільні кораблі на території.
Але ситуація на підводному човні продовжує швидко погіршуватися. У 16.40 році капітан 1-го ранга Ванін замовив екіпажу евакуйований і до верхньої палуби. У 17.08 К-278 зійшов. Виживання її екіпажу зазначили себе в райській воді.
На 18.20 р. в сцену ДТП прибули плаваючі підстави Алексей Хлобастов. За цей час 16 моряків загинув з гіпотермії та посухи, 30 підводних човнів та 16 органів загиблих піднялися на борту Алексей Хлобистова. У цей день загинув 42 членів екіпажу з води та вогню.
Про те, чому зникли «Комсомолець», експерти сказали багато. До човна все одно лежачи на дно норвезького моря на глибину близько трьох кілометрів, більше ніж раз обладнаних експедицій. Найкращі технічні думки – не тільки в Росії, але й в інших країнах світу – подряпини голови про те, як її підняти. Але вони ще не фігурували.
З тих, хто взяв участь у останню поході, тільки 25 людей сьогодні живі. Два, офіцер Федотко і призначати Григорян, загинув в кінці першого десятиліття 2000-х. Зважаючи на своїх друзів, вони ніколи не відновлюються з травм. Перший і передовий, моральний.
- Вже давно й тяжко, зітхне Роса Маркова, голова благодійної організації «Спільство пам’яті підводного човна «Комсомолець», матір старшого лейтенанта Сергія Маркова, який загинув в норвезькому морі. Віце-Адмірал Чернов також тяжко хворий в даний час (він був колись голова комісії з судової операції К-278, а після смерті човна він привів розслідування на обставини цієї надзвичайної ситуації). Євген Дмитрович Чернов, який створив наше суспільство. В даний час він об’єднує родичів не тільки членів екіпажу Комсомолець, але й інших забруднених підводних екіпажів.
«СП»: — Коли трагедія відбувалася з «Комсомолецьками», влада обіцяла, що «не забуває вітрильників-герої», і їх рідні будуть підтримуватися в будь-який спосіб. Чи зберігається ця обіцянка?
- 25 років змінилися так багато... Не існує країни, як наші чоловіки і сини. Що я можу сказати? Закони Росії не підтримують виконання обіцянок. Наприклад, в адміністрації Санкт-Петербурга ми дієслово підтримуємо. Але закон забороняє використання бюджетних коштів для цього. Як організувати і провести той самий меморіальний вечір?
Про проблеми, зроблені наші пропозиції. Результат? Від адміністрації Президента до Міністерства оборони РФ надіслав лист. І сказали, що вони мали достатньо доглядати за цією армією.
Кв.м. Роза Алексеевна. Ваш єдиний син, Сергій, загинув в норвезькому морі після виходу з миючого човна, заморожений в ісі вода. Чи знаєте ви, чому це сталося?
- Вони сказали, що там були проблеми з рафтингами життя. Один з двох рафтів відкрився далеко від підводного човна, а другий перевернувся. Ви можете провести лише в воді. І як тримати на руках-легах, помішуючи в п'ять хвилин? Я також чув про норвезький літак, який нібито хотів допомогти нашим хлопчикам, але радянська команда не дозволяла йому. У багатьох різних версіях. Я розумію: не вдалося виявити техніку.
На деяких питаннях на вимогу кореспондента «СП» очолила лайт капітана 1 р. о. Бориса Коляда. Під час поїздки він був другим на човні старшим на борту.
- Літак ВПС Норвегії «Оріон», який першим був на місці смерті «Комсомолець», ніхто не завадить нам допомогти, пов'язавшись в холодному морі, – каже Борис Григорійович. - Так, ніхто не запитав. Німці не прийняли ініціативу. У певній точці Оріон навіть почав заважати найближчим часом з'являються наші літаки, намагаючись падіння життя рафтингів.
З двома кроками, які були, на жаль, були проблеми. На човні розміщені тіла двох загиблих моряків. Для того, щоб звільнити рафтинг дуже швидко, і ті тіла були важкими.
Другий рафтинг, що вилітають з корабля більше сотні метрів. Не ловити холодні хвилі. В короткий час корабель був знищений ланцюгом трагічних пригод.
"SP": - Командор "Комсомолець" Ванін, давши необхідні команди, щоб врятувати персоналу, з якихось причин знову загинув в вже зливний підводний човен ...
- Не для деяких причин, але для ваших товарів. Командир завжди останній, щоб залишити судно. Ванін не може зробити інакше. Пройшов сходи з ним. Попри те, що не було людей, У певній точці я повернувся - командир швидко знизився. Я думаю, що я чув щось, зрозумів, що хтось ще в відсіках. Поверніть їх? Неможливий. Як виявилося, Ванін допоміг втекти з миття ядерно-потужного суднового посередника Слюсаренко.
СП: =- Як розвивалися життя після Комсомолець Бориса Григоровича? Ми можемо самі зателефонувати одержувачу! й
- Ні, він не служив до 1998 року. Він пішов на тривалі поїздки, але на поверхневі кораблі. Вирощування зсуву - сина Григорія став кар'єрним військово-морським офіцером, що обслуговує Калінград.
Один з тих, хто після смерті Комсомолець, як частина державної комісії, розуміючи обставини трагедії був капітан 2-го рейтингу Олександр Покровський, нині відомий морський письменник.
«СП»: – Олександр Михайлович, як ви стали членом комісії з розслідування надзвичайних ситуацій з «Комсомолець»?
- Я був на комісії. Але він не був членом. І я не зареєстрував акт. Завданням було одне: з'ясувати причини пожежі в свербіжному відсіку човна. З’ясували там несправний кисневий дозатор.
“СП”: “Мій Бог, через таку невелику річ – 42 втрачених людей!” й
- У ВМС, на суднах, особливо підводних, не існує трифл. Всі питання. Так дозиметр. У зв'язку з його несправністю кисневе вводило крадіжку в неконтрольованій кількості. Відсоток його може досягати мінімум 37% і більше. Розрахунок показали, що. Розрахунки були грубими, так як конкретний час збою дозатора не вдалося встановити. На цій концентрації можливе спонтанне згоряння ганчірок, одягу, масляних пар тощо. Це те, що ... Два крадіжки загортають. Катер загубив його поздовжньої стабільності і санк.
Я не пам'ятаю результати комісій, які публікуються на сайті. Як пропустити?
- Щодо того, як я знаю, причина пожежі не може бути встановлена. Все вказувало до конструктивних недоліків. А також людський фактор. У цих двох компонентах багато перекриття.
Наприклад, на унікальному човні, який був «Комсомолець», з кількістю членів екіпажу менше 70 осіб кладуть стандартний кисневий блок К-4 (чотири кубометрів кисню на годину). Хоча було достатньо, щоб розробити і встановити на дві кубічні метри - це трохи грошей. В результаті K-4 працювала при зменшених параметрах. І при несправності дозатора в відкритій позиції вдалося швидко закисити відсік. Про дизайн недоліки.
І неординарний людський фактор проявляється у забурених діях екіпажу в боротьбі за виживання. Це було виражено, в першу чергу, в тому, що циліндри повітря високого тиску (VVVD) над пальовим відсіком не повинні ставити перекриття. Це призвело до того, що повітря продовжує втекти в відсік і коли клапан VVD був закритий - з високою температурою прокладки згортають пароніт, ущільнюючи клапан в закритому положенні.
Висновок комісії можна знайти в книзі головного дизайнера проекту Романова - є офіційна версія. Але в укладеннях мало місця для конструктивних недоліків. Головний акцент автора робиться на бідній готовності екіпажу. Що ми можемо погоджуватися з, але тільки в частині. Деякі дизайнерські недоліки я цитував, і вони розмежуються.
«СП»: — У цій кампанії зліва «Комсомолець», ви знаєте, другий екіпаж. Традиційно його навчання вважається гірше першого. Що необхідно мати вплив. Наші колеги-офіси розповіли, що проблема з життєвими рафтингами виникла саме через професійну непідготовленість учасників кампанії до можливої ситуації.
- Так, екіпаж почав приймати рафтинги з човна, хоча для їх автоматичного повернення було потрібно лише зробити прості маніпуляції всередині корабля. Крім того, більшість людей загинули від переохолодження в воді, тому що в морі вони потрапили в те, що вони були. Але коли ви падаєте на борт, принаймні отримаєте готовий! Поставте на рятувальний костюм підводного човна (SGP). Ви кладете руки в ній і купіть до тих пір, поки ви хочете. Ми втратили половину екіпажу з гіпотермії.
Герой Радянського Союзу, Віце-Адмірал Євген Чернов, розповів мені на початку 1990-х років, що він також звинуватив з миттям човна. Після того, як очолював комісію за його прийняття в 1983 році. Я був дійсно жертий про це. Що ви думаєте про це? З Чернова, здається, вони бажали зробити «шутер»?
Ми завжди шукаємо шутерів. Не серед дизайнерів. Чернов не перший, ні останні моряки в цьому плані.
СП: На вашу думку, було все зроблено для збереження моряків Комсомолетів, які виявили себе в райських водах норвезького моря? Перша допомога - вітчизняна рибальська плаваюча основа "Alexei Khlystov", прибув до місця лише сорока хвилин пізніше.
- Для економії екіпажу все це може: надіслав там всі поверхневі кораблі і кораблі, які були поруч.
«СП»: — американці, потім «покинути», не так багато радіти загибель підводного човна і людей, але похмурим на Радянському Союзі. Але вони також були пригоди на океанах. Якщо ви порівняли спосіб їх військово-морське керівництво поводиться в таких випадках, як охороняються їхні сім’ї та наші моряки?
- американці дуже добре захищені. Вони застраховані і ніхто не бере на себе ризики. Ми маємо всі нещасні випадки через те, що це стосується людей. Я скажу відхилення.
«СП»: — Ви маєте серйозні нещасні випадки, коли ви попливали на підводних човнах?
- Звичайно, не було такого, як Komsomolets. Детально: два або три невеликі вогонь для автомобіля. Це майже норма в нашому флоті. Пара разів знизилася на глибину, але командир врятував - в той час дав команду на поверхню. Все залежить від командира, екіпажу, підготовки, узгодження роботи. Сплави екіпажу. Це все навчання.
З 1995 року, згідно з наказом Головнокомандувача Російського флоту, 7 квітня відзначається в Росії як День пам'яті загиблих субмаринерів - пам'яті трагедії в Норвезькому морі.
Посилання:
Основні тактичні та технічні дані підводного човна "Комсомолець"
зміщення поверхні - 7800 тонн;
зміщення під водою - 9700 тонн;
довжиною 110 метрів;
шириною 12 метрів;
приводна швидкість - 26 вузли (за іншими даними 36-38 сучки);
глибина занурення - до 1000 метрів;
екіпаж 65.

Джерело:

Категории

Смотрите также