«Збережений експеримент на набір» або новий формат відео

Останнім часом ми знімаємо експерименти для спільного проекту каналів «Наука» та «Наука 2.0». Я не розкриває всі секрети, але покаже один з експериментів «похилого». Особисто я б не зателефонував йому провал. Після того, як не можна робити, вони є невід'ємною і іноді дуже ефектною частиною будь-якого експерименту. Ось шматочок, який ще не передав.

Як видно, що бочка переходить на землю. Дуже довго чекати. Але варто!
Суть досвіду:
  • залити рідкий азот в пластикову флакон;
  • Обгорніть кришку і поставте в бочку пляшки;
  • Ми кладемо пінг-понг кульки в ньому.
  • Пляшка вибухає;
  • Бочка стрибає, і всі кулі літають вгору, а потім падають на підлогу. Ми отримуємо оркестр осені тенісних кульок.
При нагріванні рідкого азоту починає кип'ятити, проходячи від рідкого стану до газоподібного стану. Відповідно, його обсяг також зміни (газ займає більше місця, ніж рідина). Але з пляшки закрита, газ не встигає йти і тиск в пляшці починає підніматися. Це не може статися назавжди, і пляшка лопається, випливаючи газ. Виявляється вибухонепроникна хвиля, яка потрапляє на дно і стіни бочки і, стійкість на зустріч, щітки до вільного місця - тобто до. І ми отримуємо дощ з повітряних кульок.

Вони почали аналізувати, чому бочка не витримувала, і виявилося, що вона була виготовлена з крихкого пластику. І час очікування можна зменшити, додавши пакет гарячої води в місці бочки, де поміщається пляшка з азотом. Це дозволить прискорити процес утворення газу в пляшці.

Ми придбали бочку м'якшого пластику і вирішили повторити експеримент, але без кульок. І, ви знаєте, що бочка дійсно відбулася! І час очікування знизився з 15 хвилин до 5 хвилин. Тепер ми готові до повного експерименту. Ось точка:

Анонім: Тепер ми готуємо нову програму разом з Антоном Войцеховим та каналом «Science 2.0». Ми впевнені, що поєднуючи все найкраще, що ми маємо на "Прості науки" і все найкраще з "Science 2.0", вихід буде дуже яскравим і інформативним малюнком. І, до речі, ця програма буде в форматі Інтернет ;

Книга простих наук
Я також хочу нагадувати вам про наш проект, щоб зібрати кошти для публікації книги для дітей з досвідом. До публікації другої книги немає нічого, і якщо ви ще не встигли приєднатися до нас, ви можете зробити це прямо зараз.

Попереднє замовлення на книгу все ще відкрито.

Джерело: habrahabr.ru/company/gtv/blog/193616/