488
Чорний четвер Стратегічної авіації
12 квітня 1951 р. полковник Кожедуб очолив радянський бойовий підрозділ у битву.
На лижах над корейським півостровом радянські пілоти боролися під помилковими назвами. У своїх формах були китайці та їхні особисті документи не мали фотографії. Ось чому герої Радянського Союзу Сергій Макарович Крамаренко розповідає про ті тривалі події.
р.
На початку жовтня 1950 року відбулася подія, яка змінила мирне та вимірене життя нашого авіаційного полку. Після того, як командир агрегату зібрали всі пілоти в клубі. Генеральний Редкін, заступник авіаційного командира Московського військового округу (на той час, генерал Василь Сталін командував районну авіацію). Про складну боротьбу Комуністичних Комуністичних Комунікацій проти імперіментізму заявив, що Американська авіація опікує напальмами містами та селами цієї довгої країни, знищує цивільне населення. У висновку він заявив, що Північнокорейський уряд закликав уряду Радянського Союзу надати допомогу у важкому бою проти американської авіації. «Сучасний уряд погодився надати запит керівництва Демократичної Народної Республіки Корея», - сказав він, а після короткої тиші запитав: «Хто серед пілотів бажає йти до Північної Кореї як волонтера?» Всі вони підняті руки. Узагальнено подякував за свою генороздатність, сказав прощав і зліва.
Команда вибрала 32 пілоти, переважно з учасників Великої Вітчизняної війни. Волонтери були організовані в трьох округах. Я був призначений заступником командира 3-го дивізіону, очолюваного Герой Радянського Союзу Олександра Васського.
Командир нашої групи, який отримав ім'я 324-го дивізіону винищувача, був призначений блискучим пілотом, видатним ацею Другої світової війни, полковником Іваном Кожедубом тричі Герой Радянського Союзу.
Перша боротьба
2 квітня 1951 р. в складі авіалінії (дві пари літаків), я мухав до перехоплення літака B-45 струменя. На зв'язку було піднято занадто пізно, і ми побачили ворожу групу, що складається з розвідувальних літаків B-45 і 8 F-86 Sabre, що йде на міжсекційні курси 1000-1500 метрів над нами. Але незважаючи на те, що ми були на недолікі, я вирішив атакувати американців. Провідний наш другий парний капітан Лазутину вдалося прийняти зручне положення п'ятисот метрів нижче і за скаутом. Але атака на скаут не вдалося, літак, дививши нас, додали газ і пішли додому.
Про нас атакували Сабрі. Я мав чергати їх з афарю, щоб запобігти Лазутину, який після невдалої спроби атакувати B-45, був набагато нижче. У літаках вирушили різко. У цей момент моя пара атакувала другим посиланням на Sabre. Лідер групи пішов в хвіст мого друга Сергія Родіонова і почав швидко наблизитися до нього, готуючи в будь-який другий, щоб відкрити вогонь з усіх шести кулеметів. Реалізуючи, що я не маю часу, щоб відбити атаку, я даю Родіонову команду, щоб зробити копію. Родіонов негайно виконав команду і буквально залишався під нісом Saber. Я знайшов себе в вигідному положенні за цією Sabre і відкрив вогонь на відстані 400-500 метрів. Відстеження, що надходить перед Саброю, і кілька оболонок, що випливають на фюзеляжу. Сабрь відразу припинив мене, перевернув і вирушив.
На даний момент друга пара Сабрес впала на вершині мене, але я пішов під атаку з правим поворотом. Вони намагалися дотримуватися мене, але Родіонов був за парою і відкрив вогонь на американці, змушуючи їх зупинити атаку. Після цього Сабрі пішли після скауту. Починалися перебувати на береговій лінії, за яку ми заборонили вводити.
«Все буде! Р
12 квітня, як правило, ми приїхали в аеропорт на світ. Перевірити площини. На літаках або в безпосередній близькості від аеродрому було призначено обов’язковий блок. Прийміть команду: кожен готовий зняти. До того, як вони могли потрапити на літаки, команда далі: «Всі старти і знімки. й
Один по одному, MiGs почав стейджувати на ходу. Перший загін, потім другий, потім наш третій. Я був зарядом шести площин в групі кришки. Наше завдання полягає в тому, щоб уникнути ворожих винищувачів з атаки двох перегонів, які складають ударну групу, основне завдання якого є атакувати ворожих бомбардувальників і атаки літака.
Після нашого полку, який очолював лейтенант полковник Вішняков, полк лейтенанта полковника Пепеляєва в повітрі. Це був перший раз, що Кожедуб гасить всі бойові літаки нашого дивізіону. На землі було лише пара.
У цей день радіолокаційні станції повідомили про відкриття великої групи ворожих літаків, що прямують до нашого аеродрому. Він зазначив, що швидкість польоту цієї групи була невеликою - близько 500 км / год. Зосереджуючись на швидкості (бойлери, як правило, мали швидкість 700-800 км/год), він зрозумілий, що велика група бомбардувальників була літати, і тому вирішив, що перебити цей масивний рейдер, необхідно було підняти всіх бійців дивізіону в повітря. Рішення було ризиковано, але воно виявилося абсолютно право.
Я збільшив мій імпульс. Ми направляємо на північ. Під нами гори, праворуч - вузька синя стрічка води. Це річка Ялуцца. За її межами є Північна Корея. Це 5000 метрів високо. Полк починає плавний поворот направо. Я збільшив вал, зрізаний поворот, через менший радіус зловити передньою групою і помістіть місце близько 500-600 метрів за ударною групою.
Перехрестити річку і голову на південь. Від командної посади, повідомляється, що велика група ворожих літаків наближається до 50 км. 7000 м.кв. Я дайвінг ще 500 метрів над ударною групою просто у випадку. Бойовий порядок зайнятий.
Незабаром лідер нашого полку сказав: «Наступ зліва нижче ворога». Шукаємо зліва. Тортури, зліва і нижче, бомбардувальники літають - дві групи величезних сірих автомобілів. Це знаменита американська "плаваюча фортеця" B-29. Кожна така машина займає на борту 30 тонн бомби, має 8 важких кулеметів. Бомби літати в ромбах 4 одиниць 3 літака, всього 12 літаків в групі. Далі 3 більше діамантів. За ними на 2-3 км і трохи вище нас літати десятки бійців, ціла хмара сіро-зелених автомобілів. Про сто Thunderjets і Shooting Olds.
КАУЦІЯ ПІСЛЯ
командир полку дає команду: «Атака, кришка!» - і починає лівий поворот з різким зниженням. Ударні групи - вісімнадцять "МіГс" - кидаються після нього. Порушувачі противника зазирнулися і над нашою атакою літака. Найнебезпечніший момент. Настав час для боротьби.
Покрита група повинна запекти ворожих винищувачів і, перев'язуючи їх в бою, відволікаючи їх від захисту бомбардувальників. Я даю команду рабам: "Турн пішов, атака!" - і починав гострий поворот зліва з невеликим підйомом. Я знаходжу себе і знизу провідної групи американських бійців, в товстій їх товщі. Швидко прицілитися і відкрити вогонь на передній площині групи. Перший етап проходить злегка позаду, другий покриває його. Він застібається, насадка літака надходить в блискавку-білий дим. Thunderjet, спінінг, йде вниз.
Не розуміючи, хто атакував їх і чим силам. Але вона не прослужила довго. Ось один з них дає мені свою чергу, трек проходить над літаком, але кинувся після мене Родіонов і Лазутин з їх послідовниками, побачивши, що я в небезпекі, відкрити вогонь на ньому і іншому літаку. Побачивши треки перед мною, Американці відключають, і я отримую можливість стріляти на наступному літаку, але в цей момент трек проходить перед мною. Повернувшись назад, один з Thunderjets пагонів від сто метрів. У цей момент маршрут Лазутін проходить через нього. Кілька оболонок вибухають на площині. Thunderjet припиняє зйомки, затискає і сходить вниз.
Перед площиною стоїть нова траса. Я захоплю ручку різко. У літаку є щось незрозуміло, чи є вона швидкісна пробка або бочка, і я знайшов себе нижче і за Thunderjet. Напад цього Thunderjet знизу, але він йде з різким поворотом зліва. Я прогуляюся двома американцями. Родіонов - зйомки на них. Вони повертають різко і падають вниз. Ми збираємося над ними. Шукаємо. Ми прямо над бомбардувальниками. Наші міґи знімають польоти надфортеце. Одне з них має крило, яке випадає, і вона опускається в повітрі, і три або чотири автомобілі горять. Кріплення з горіння бомбардувальників, десятки парашутів повісити в повітрі. З’ясуйте, що повітряна сила викидається.
А боротьба була просто набирає мить. Вішняков вибрав літак провідної групи як цілі, але при підході бомбардувальника він прибув під вогонь з кулеметних пускачів декількох ходових бомбардувальників. Його літак буквально збігався з стіною від треків, і він повинен вийти з атаки. Тим часом диверсія вогню всієї групи бомбардувальників на площині Вішнякова була використана парою «МіГС» Щеберстова і Ґеся, які знаходилися на парі Вішнякова. МіГ підійшов майже не перешкоджання керованим бомбардувальникам першого посилання, а від дистанції близько 600 метрів Щеберстов відкрив вогонь з усіх трьох гармат на останню бомбардувальнику. бомбардувальник потрапив на шкаралупи. З тих пір були висококласні оболонки, їх вибухи викликали велику руйнацію на літак. Особливо величезний, кілька квадратних метрів, були отвори в площинах з оболонок 37-міліметрових гармат.
Кілька оболонок вдарили двигуни бомбардувальника. З них простягаються довгі язики вогню і диму. У бомбардувальника з'явився різко, зламався з зменшенням і, обгорнувшись в полум'я, почав спускатися на південь. Люди почали стрибати з неї. Друга пара Gesya атакувала останню площину другого посилання. Кілька черг стібки стібаються «дощами». У літаку зловили вогонь і кинулися вниз.
Вимірювання
Другий загінник атакував закритий літак першої групи бомбардувальників. У більш вигідних умовах, як порушена система бомбардувальника. Два Б-29-ті були на вогонь перед пілотами. Такков, загон якого був трохи правителем, атакував правий зв'язок. Намагаючись відкрити вогонь від мінімальної відстані, Соков не поспішав і натискав ракетку, коли крила бомбардувальника практично закривали весь приціл, і відразу почав різкий ремонт. Зламав бомбардувальник, починав перевернутися. З нього, і він, спалювання, зійшов.
Мілашкін, який слідував парі за основною групою, був дещо позаду, і в цей момент атакував блок Sabres, що наближається до бомбардувальників. Пропустити старт атаки нашої групи, вони зараз намагаються переробити закриття. З'явився з косою петлею з під вогонь сахарів, Мілашкін продовжував переслідувати групу фортець і, побачивши, що одна з ланок була за групою, атакувала його, проходячи її до раба - Бориса Оразцова:
до Атакуйте господаря, ви вдарили право.
У пам'яті було стрімко, бомбардувальник швидко виріс у пам'яті. Після відкриття вогню на фюссельджах і двигунах «фортеця» були лопці оболонок. «Фортрес» закопувала і почала відхиляти. Другий «фортеця», що зразки, зняті також зловили вогонь.
Зібрані екіпажі, решта звернулися. Далі 4 більш знищені «поплавлення фортець» знизилися на шляху будинку або збитих на аеродромах. Захоплено близько 100 американських пілотів.
Після бою майже кожен MiG знайшов 1, 2, 3 отвори. У мене було 100 отворів. Але не було великих пошкоджень, а не однієї кулі потрапив на кабіну.
Цей день, 11 квітня американці називають «Чорним вівторок», а потім три місяці не літали. Ми спробували зробити ще один рейдер, але якщо 12 B-29s були вистрілені в першій битві, то в другому руйнували 16 летючих фортеці.
В цілому, протягом трьох років війни в Кореї знялися 170 бомбардувальників Б-29. американці втратили основні сили їх стратегічної авіації, розташовані в Південно-Східній частині театру операцій. Протягом дня вони більше не тушуть, тільки вночі на одному літаку. Але ми б'ємо їх вночі.
американці не були шоковані тим, що їх бомбардувальники, які вважалися найпотужнішими, найпривабливішими, були беззахисні проти радянських бійців. І після перших боїв ми почали називати «флюючі фортеці» «флілінгові соди» - так швидко вони запалюють і вигорають яскраво.
На фронтах Великої Вітчизняної війни з серпня 1942 року Сергій Макарович Крамаренко зняв 3 ворожих літаків особисто та 10 у групі. Зняти правильного повітряного кулі. Він взяв участь у Корейській війні з квітня 1951 по лютого 1952 року. Він зробив 149 смайлів, особисто вистрілив 13 ворожих літаків в повітряних битвах. Указом Президії Верховної Ради УРСР від 10 жовтня 1951 р. за успішне виконання командних завдань і мужності та відваги охороні, капітан Крамаренко Сергій Макарович присуджено звання героя Радянського Союзу з присудженням ордену Леніна та медаллю «Золота зірка» (No 9283). У 1970 році обіймав посаду військового радника в Іраку та Алжирі. З 1981 р. в заповіднику знаходиться майор авіації Крамаренко. Заслужений ветеран продовжує проводити активну громадську діяльність. Почесний професор російської академії природничих наук, заступник Голови Ради Герої Клубу Радянського Союзу, героїв Російської Федерації та повних лицарів Наказу Слави, члена Народної патріотичної асоціації «Батьківщина».
й