Мозаїка: розпис скла

Ми часто говоримо, що всі частини головоломки з'явилися разом. Звісно, що всі події чудово зібрані в одну картину. Тим не менш, без нашої допомоги, головоломка подій буде настільки успішним. У цьому мозаїці нашої реальності не відрізняється від реальної мозаїки – картини з десяти, сотні і навіть тисячі крихітних штук. Як створити такі картини, пощастило побачити в одному з студій вітражного вікна «Александррія», де я запросив головний художник студії Leyla Al-Numan.

р.

Я вже говорив про те, як працює ця техніка. При створенні вітражного скла використовується різновид скла - від прозорого до щільного. Згодом залишки щільного, непрозорого скла накопичилися досить багато, а студія вирішила спробувати поставити їх в дію - приступати до укладання мозаїки. З тих пір, як пройшли шість років, і тепер мозаїка може називатися другою основною спеціалізацією студії. Для такої важливої роботи були підготовлені майстерні та майстерні.

У одному з цих майстерень просторий номер з високими стелями я бачив мозаїку, зібрану. Світло заливають з високих вікон висвітлювали величезні столи, на яких викладаються картини різного ступеня готовності. На краях кожного столу серед розсіяних шматків скла відкладають всілякі інструменти: плоскики, різальні форми, скляні різак, ножі та маркери. Над двома мозаїками, згинаючи вниз, майстри працювали.

р.

На стінах були високі стійки з ваннами, кожен з яких кладуть готові модулі - невеликі прямокутні шматки скла. Вузька сходи притискається на стіну під проводом до маленького балкона. На кожному кроці під ногами виклилися і оббивають шматки скла – майстер, щоб не відірвати від роботи, гасити саджанці безпосередньо на підлозі.

На перший погляд мозаїка не сильно відрізнялася від вітражного скла – однакові шматочки скла, які необхідно нарізати і впилювати на картину. Але якщо ви подивитеся більш тісно, є море різниці. «Це все починається з картону, малюнка майбутньої мозаїки. Тільки якщо він надходить до вітражних вікон з позначеними кольорами – тут буде жовтий, то тут буде блакитний, то ми просто побачимо загальні лінії і ескіз, Андрій сказав мені.

Сьогодні мозаїка викладається двома основними способами. На одному склі вирізають рівно до розміру певної ділянки - пелюстка квітки або бабкафлі крила - дивина до квіткової мозаїки. З іншого, ближче до римської мозаїки, картина збирається з невеликих прямокутних штук. «Я не люблю різати скло – ви залежить від кольорів на готовому аркуші. Smalt є ближче до живопису – кожен модуль схожий на щільний хід. І тут ми маємо більше свободи - ми самі наші художники. Я вирішив, що на мозаїці волосся повинно бути золотистим і зробити його золотом.

р.

Але це не єдина різниця між мозаїками і вітражами. Робота тут набагато тонше - іноді доводиться викладати модулі трохи більше, ніж вії. Їм необхідно вирізати зі скла і при необхідності відшліфувати. Модульи один до одного повинні щільно підходити, з найменшими проміжками. Не дивно, що майстри називають це ювелірні вироби.

При необхідності модуль можна відшліфувати на спеціальній машині

«Модули зазвичай викладаються з певного елемента. Ось, наприклад, ягода — і Андрей продемонстрував мені ескіз нової мозаїки і почав рухатися пальцем навколо кутової стилізованої ягоди — я проведе її на початку, потім ряд навколо нього, потім ще один ряд. Але іноді буває по-різному – ось як працює Андрюха – і Андрей недбалий до іншого майстра, який працював на мозаїці ікони Миколая Приємного – він спочатку виклав обличчя і щітки, закріпив їх і вставив їх в загальну панель. І тепер все інше будується навколо них.

р.

Більшість мозаїки в майстерні мають арт-освіту, але Андрія, до мого питання про те, як він почав навчати мозаїки, з грою, відповів: «Я прийшов тут, щоб працювати в гаражі, у мене немає художньої освіти». Я приходжу, і вони запитують мене, "Зроби ти коли-небудь зробив мозаїку?" Ну, я сказав ні. Вони кажуть, що ми навчимо. Я дізнався, що я працюю тут протягом шести років. й

Модулі викладають на монтажну плівку - самоклеючі листи, які займають шматки скла в місці. Коли зібрано всю картину, аракал приклеюється перед його частиною - інший самоклеючий лист. Після цього мозаїка перевертається і знімається монтажна плівка, а в її місці підстава поміщається - спеціальна тканина, на якій елементи мозаїки з'єднуються з арахалом, нарешті приклеюються. Коли модулі міцно закріплені на підставі, арахал, який став непотрібним.

Мозаїка на основі живопису Густав Клімт «Водні змії». З цієї мозаїки Андрей працював невтомно протягом трьох місяців.

р.

Таким чином, митець бачить передню частину мозаїки при наборі - такі, як він стане після монтажу на основі. Тим не менш, так званий зворотний набір, коли мозаїка збирається дзеркало безпосередньо на арахал. Тільки скло для мозаїки - це змічна річ: часто одна сторона може істотно відрізнятися від інших в візерунку і кольором, і прогнозувати. Вирокуючи, що мозаїка буде виглядати як в кінці, з зворотним набором буде дуже важко.

«І після цього починається найцікавіше: шліфування швів. Шліфування вибирається за кольором модулів і при необхідності змішати бажаний колір. Але після того, як робота може змінитися за винятком: деякі ділянки будуть яскравішими, інші будуть темнішими, а деякі кольори можуть об'єднатися. А ви не можете зробити все про це - ви просто повинні уявитись, що відбудеться в кінці. й

Роботи пішли на звичайному - невеликі шматочки скла по одному укладають на стіл, складаючи в майбутній малюнок. І закінчився зйомки, спостерігали мозаїки на деякий час, а потім залишили майстер. Перед тим як залишити, я припинив студією офіс і зустрів Лайла там. Про арт, про фотографію, про внутрішні справи студії. «Дійна робота втомлюється, навіть творча робота. Будь-який художник може вичерпнути, а потім він потребує перерви. Якщо ми бачимо, що людина впала в стопор, ми спробуємо дати йому деяку іншу роботу - розбирати зразки, щоб піти кудись. й

Наприкінці бесіди Лайла натягнула велика чорна коробка скляних зразків під стіл: "Нехай я покажу вам те, що ... якщо ви не любите їх, то у вас немає нічого святості." З цими словами вона прокинула картонну кришку, і я бачив навіть ряди тонких пластин. З горінням очей Лайла почала ходити через них, і незабаром виходив одне скло: всередині тонкої прозорої площі, дивують різнокольорові розлучення. У товщину наступної площі колонія цвілі нібито виросла, а ще один зразок проколів повітряним білим перцем. й

Коли все втомлюється і не існує міцності, вона допомагає не піддаватися і переміщатися. І ці слова лунали почуття далеко заглибше, ніж занурення до професії.

Зареєструватися