«Тільки старі люди йдуть в битву»: кращі моменти кінофільму

«Що старі чоловіки йдуть в битву» – дивовижна фільм Леоніда Бикова, яка стала культовою для мільйонів людей і декількох поколінь. Я пропоную вам подивитися на ключові моменти його зйомки в продовження повідомлення.

р.

Ідея створення цього фільму прийшла до думки Леоніда Бикова вже давно. Під час війни він мріяв стати пілотом, але через його невелику висоту він не був прийнятий в школу польоту. Але любов до людей цієї героїчної професії продовжував жити в ньому постійно. Після початку 70-х Поков переїхав з Ленінграда до Києва, він вирішив знімати свій перший фільм на локальній кіностудії особливо про військові пілоти.

У співпраці з двома сценаристами – Євгеном Оноприенко та Олександром Сацьким – він написав сценарії на основі реальних подій Великої Вітчизняної війни. Зокрема, під ідентичністю командира загіна охоронця капітана Титаренка (ака Маестро), героя Радянського Союзу, хлопця з Арбата Віталія Попкова. Під час війни він служив у легендарному 5-му гвардії Боротьба з авіаційним регулюванням під командуванням Василя Сталіна, а його загін був вишиваним «поколюванням» для того, щоб мати власний хору, а два літаки були додані до фронту оркестром Утесова і один загиблий напис «Меррі Хлопці». По дорозі полк Василя Сталіна досяг Берліна і вистрілив рекордну кількість ворожих літаків - 744 р. у своїх рядах 27 Героїв Радянського Союзу (14 з них послужили під командуванням самого Маестро, а сам Поков після війни в Москві встановив бюст як двічі Герой.

Коли Биков написав сценарій, він спробував не відхиляти занадто багато від фактичних подій, хоча він все одно зважився і змінив щось. Наприклад, він прийшов з новим персонажем - Grasssshopper. По суті, невисокі повороти над аеродромом перед дівчатами були зроблені не іншими, ніж сам Попков, для яких командир наказав його заборонити з бойових рейсів на місяць. Але були кілька таких відхилень від фактичних подій в скрипті, і частка левів того, що ми бачимо в фільмі, правда.

Це любов Узбека Римо (справжнє ім'я пілота Марнцаєва) до російського юльєта, а їх наступна смерть (дівчина загинула під час бомбардування їдальності, а Римо заклав голову в одному з битв).

...і звички механіка кріпильних літаків до вильоту ...

Р

... і Маестро захопився власним (навійшло пробити одну з конвій на обличчі, щоб довести свою приналежність Червоній армії) і т.д.

Тим не менш, коли скрипт був написаний і відправлений, несподіваний відгук незабаром прийшов: це не героїчно. У багатьох сценах, як співати скелі. Коротко, щоб поставити такий фільм Бульба спочатку заборонений. Але він не знепадався. Довести протилежний, Биков піддок ... до «бігу» сценарій на сцені. Його читання окремих частин сценарію в різних містах СРСР викликало аудиторію, щоб бути таким захопленням, що цензури більше не мали сумнівів про правильність створеної роботи. А потім почав пережити людей, які самі знали про війну. Зокрема, 14 листопада 1972 р. в кіностудії Довженка надіслали лист до Довженка начальником штабу військової частини 55127, полковник Лецшов. Він написав, що сценарій він читати був чесним сюжетом про війну і людей, які здобули його.

20 лютого 1973 року в рамках підготовчого періоду було випущено фільм. І тут Биков також довелося зіткнутися з низкою труднощів. Наприклад, багато нервів він коштує його затвердження ролі автотехніка Макаріха Ленінграда Олексій Смірнов. Він був відомий широкою аудиторією, перш за все, як актор комедії, і Биков мав стати фронтовим солдатом. При навчанні цього посадових осіб різко протистояли: «Це не відбувається!» Він отримав косу обличчя! Але коли Биков заявив, що він відмовляється від стріляти фільм, якщо Смірнов не був в ньому, коли він розповів, що «підступний актор» був сам колишній фронт-лінійний солдат, який повернувся від війни як повний лицар Наказу Слави, опір посадових осіб зламався. До речі, по батькові кінематографічної техніки Биков подарував те ж саме, що Смірнов фактично носила – Макаріч

Чудова допомога в роботі над фільмом була надана Марслом авіації, легендарним пілотом Олександром Покришкіним. Коли Биков попросив його на зустріч, щоб отримати його, щоб виділити для зйомок літака в режимі реального часу, Маршал спочатку реагував на це запит з обережністю. Вже багато років проходив фільми про війну, для маршала вірити в ідею Бикова стріляти «Нетленка». Він попросив йому залишити скрипт на кілька днів, щоб познайомитися з матеріалом. Але це не займе кілька днів. Навколо ночі, Покришкін ковтнув сценарій і замовив дати режисерам не одне, а не два, а стільки як п'ять літаків: чотири Як-18 і Чехословак З-326, зовні схожий на Мережешмітт-109. У Київському аеродромі «Чайка», де вони перефарбовувалися і дали їм фасадний вигляд.

Зйомка фільму розпочалася 22 травня в павільйоні студії Довженка на сцені «сліпий КП» та «сліпий командир». Після того, як зйомки переїхали на природу: в кінці травня почали стріляти повітряні битви «Яки» з «Мессерами». Ось як учасник цих зйомок – оператор Вітал Кондратьєв згадує: Для зручності аерофотозйомки я придумав спеціальний пристрій, який монтувався між першими і другими каютами і дозволило взяти безпосередній постріл під час польоту. Були затвердили свій винахід і відразу ж вирішили бути першим, щоб отримати в повітрі, щоб перевірити його на практиці. На фотокамері натискали на стійку і витісняли в об'єктив: «Серег, кришка!» Атак! Після того, як кілька береться, літак висадив, я змінив стрічку і машину знову пішов. Наприкінці дня зйомки булька буквально випала з літака і впала на зелену траву аеродрому. «Чому ти?» Я попросив, керуючись ним, і я чую в відповідь: «Відображати фільм і подивитися!»

На початку червня вони почали знімати епізоди в аеропорту. Так як Биков не хотів бути дублікатом, він намагався зробити всі трюки себе. І під час зйомок досить пристойно освоїв контроль літака. Правда, він не підняв їх в повітря, але він самостійно почав двигун і стежить по аеродрому. Іноді не потрібно робити без патчів. Якось не міг розрахувати курс, а праве колесо впало в піт з піротехнічного вибуху. На площині пробивають її ніс, пропелині леза мухнуть, задні колеса зламали разом з лічильником. Бульки заробили велику бампу на голову, але це не було. Справа в тому, що ДТП стався на дуже "Яке" з нотами, намальованими на дошці і скрипальним ключем. З моменту прийняття літака для ремонту до Києва означалося про те, що втратити багато часу, було прийнято рішення про відновлення «іронової птахи» на місці, самостійно. Прутова механіка позбавила кілька запасних лопаток з Києва, які відразу були встановлені на пошкодженій машині. Але задні шасі необхідно зварювання. А потім оператор В. Кондратєв взяв. Він кладав прикріплену частину в багажнику свого автомобіля і пішов до Чернігова до станції молодих техніків, де він мав друзів. Коли він прибув, ніхто не був на станції. Оператор повинен «розшукати» в домашніх умовах. Вчився, що він і Биков є фільм про фронтові пілоти, майстри радо погодилися допомогти їм. На стійці заварили, а на наступний ранок літак готовий знову літати.

Тим не менш, через кілька днів, з'явилася нова аварійна ситуація: Анатолій Матешко, виконавець ролі Смуглянки, залишив картину, яка була виведена основною роллю в іншому фільмі. Далі послухайте історію оператора фільму В. Кондратьєва: Я пам'ятаю, що вранці я зустрівся з Биковом в шведському залі. Він стояв, і змащував шматок паперу в руках. У відповідь на мій здивований погляд, він передав мені телеграму від кіностудії: «Сенд Матшко до Києва відразу». Що робити? Ми пішли на набір, а потім помічник директора приніс з Києва «жовтих» – юних хлопців – студентів театрального інституту, просто закінчили перший рік. Вони були введені в Биков. Очікується перших акторів з професійним поглядом, шукаючи нову Смуглянку, і оселився на дев'ятнадцять-річному хлопчику, Сергій Подгорний.

Тим не менш, до кінця зйомок залишався ще один місяць, а 8-10 вересня фінал вже був знятий: Маестро, Макаріх і Грасборн знаходить могилу двох пілотів, одна з яких була наречена їх комраде Римо. Як ми зараз знаємо, фільм закінчується епізодом, де Маестро і Макаріх сидять на степу біля пам'ятника, а на фоні цієї фінальної рами пісня «Для цього хлопця» звучать.

У середині вересня група переходить до кіностудії Довженка, де були зняті павільйони. Отже, 20-24 вересня епізод був знятий в «їдальній кімнаті» декорації: Грасборон, маючи майстерно поразку «Мессер» перед рідним загіном, надходить до їдальні, де його товари влаштовують урочистий прийом для нього.

У той же день був знятий черговий епізод «стабільний»: коли пілоти «другого співу» зустрілися з загиблою Смуглянкою. У наступні кілька днів епізоди були зняті в декорації: «хто дівчат», «тент», «хто 2-й дивізіон». Паралельно, повітряні битви були зняті

Зйомка фільму завершилася в середині жовтня, після чого почалася редагування. Триває до 6 грудня. З 27 грудня стрічка була передана до Державного кінокомітету України. Не тільки високі рейтинги українського кіно запрошували до неї, але й тих, хто, власне, цей фільм розповів - фронтові пілоти. Один з них був відомий радянський аце, три рази Герой Радянського Союзу, який вистрілив 59 фашистських літаків в 156 повітряних битв, Олександр Покришкін. Стрічка буквально шокувала його. Коли світло запалилися в залі, вона не була прихована від присутніх, що Покришкін відірвав від сліз.

А потім зображено картину і прототип Маестро Віталія Попкова. Він був на миті в Києві, з яким він був з ним до Міністерства культури України. міністр засвідчує: що це таке кіно, говорить, люди не повертаються від бойових місій, штампів та співів живих пісень. Це не було і не сталося на фронті. Я запитав Міністра: він на фронті? Логіка посадової особи дивовижна: він не відповів, але я знаю. І тоді я розповіли, що я полетіти одну з двох літаків, куплених з грошима Утесова і пожертвував нашому полку. І пішов Леонід Осіпович і його музиканти до нашого аеродрому, і ми зіграли разом і сян разом. Я зробив. Це було, ймовірно, вплинуло не так багато моїх аргументів, як загальні епаулети і дві героїчні зірки.

р.

Велике за рахунок хороших відгуків колишніх фронт-лінійних солдатів, які встигли дивитися фільм до виходу на широкий екран, Державний кінокомітет СРСР вирішив спонукати творців фільму. 6 лютого 1974 року замовлення було видано для оплати грошової винагороди. Це було справедливе рішення, враховуючи, що стрічка була вилучена з великою економікою: 325 тис. рублів витратили з 381 тис. рублів, виділених за її виробництво. Серед тих, хто спонукали до них 39 осіб. На премії директор Леонід Биков був особливо відокремлений: він був оплачений 200 рублів призу і був присуджений звання «режисер 1-ї категорії» (наприклад, актори А. Смірнов, В. Ташко і С. Іванова були оплачені 50 рублів кожен).

Тим часом керівництво Довженка кіностудії знайдуть кількість винагород до основних творців фільму недостатньо, а це буде клопотати Державному агентству СРСР для авторів сценарію (Л. Биков, Е. Оноприенко та А. Сатського) для підвищення винагороди від 6 тис. рублів до максимуму - 8 тис. Тим не менш, цей трюк не буде проходити: в Госкіно буде розглянуто, що «робота команди заохочується досить переконливо і збільшення комісій не здаватися доцільним». Це незважаючи на те, що протягом декількох місяців фільм «Старі Чоловіки походять до бою» збере безліч призів на різних кінофестивалях і принесуть дохід в сотні мільйонів рублів.

12 серпня 1974 р. А до кінця року зібралися на своїх сесій 44 млн 300 тис. глядачів (4 місце), що був великим сюрпризом: до того часу фільми про Велику Вітчизняну війну, таку «коробка» майже не збирали.