Я вперше прийшов до США у 2008 році в Лос-Анджелесі. Тексти пісень, а це означає: Тоді Америка здавалося мені абсолютно інший світ. Коли я вийшов з аеропорту, я бачив, що все не влаштовано в дорозі, у нас є думка, що вони не просто на іншому боці світу.
Відмінність є як у глобальних речах, так і в невеликих речах – наприклад, у нас є світло трафіку, розташоване вертикально, вони мають горизонтальні маркування на автомобільному білому, і вони жовті, тощо. Організація руху в США – це окреме питання, все зроблено мудро. На цій подорожі я залишився в Лос-Анджелесі протягом 3 тижнів, і коли я повернувся до Москви, я перший збив на 5 ранку, чекав для кав'ярень, щоб відкрити, і вийшов з звички пити каву, переважно на Starbucks.
Після мого прибуття в Москву ідеї про переміщення в Сполучені Штати почали приїхати до мене з проникною регулярністю. Відчуття першої поїздки стало позитивним.
Рішення про вступ до США «перманентно» Чи не так, що я не жив у Росії і не міг нічого робити. Навпаки я був більш-менш хороший, 25 років, мій інтернет-бізнес, пара офлайн-проектів, хороший автомобіль, хобі, друзі — загалом, я задоволений. Єдине, що засвідчила мене, що масштаби IT-бізнесу в Росії була просто дитиною порівняно з американський.
Я багато книг про історію Google, Apple та інших. Я хотів створити щось велике! У той час я навчався в аспірантурі на кафедрі інвестиційного менеджменту та інновацій, а також написав дисертацію на тему «Інвестування високотехнологічних компаніях». Тому цифри від капіталізації, EBITDA і т.д. постійно спалахуються перед очима. У той час, ні Yandex, ні Mail ще не входив в IPO, і деякі технологічні компанії були громадськими. Але не вдалося закінчити роботу, так як в той час ми запустили два нові проекти, а випускники повинні кинути.
Ось фактори, які привертали мене до США:
1) Батьківщина та сфера діяльності Американського ІТ бізнесу. Я завжди вірю, що ми повинні вчитися з кращих і, якщо це можливо, бути якомога ближче до своєї орбіти. Долина є місцем народження всієї ІТ-індустрії. У цьому випадку, будучи близьким до Google, Apple, Facebook та інших, здавалося б, хороша ідея.
(2) Клімат. Каліфорнія завжди тепла, і Лос-Анджелес має 350 днів сонця в рік. Сан-Франциско - це невеликий холодильник, але вам не потрібно хутрового покриття, якщо ви є рапером. Температура нижче 5 ніколи не падає.
(3) Творче та приємне середовище. Наприклад, коли ви прокидаєте і побачите гори або океан в Лос-Анджелесі, або міст Золотих воріт в Сан-Франс, ваш настрій і творчість буде на вищому рівні, ніж якщо ви дивитесь на листопадну кашу і сірість в Москві. Звичайно, це буде відображено в продуктах, які ви запустили. Під час написання цієї статті я бачу схід сонця, сині лижі, центр Москви і Кремля зірок на відстані, який також хороший вид, але ця погода не завжди буває.
У США не тільки погляди, але й ситуація приємна. Наприклад, ви зможете посидіти на підлозі зі склянкою кави і читати улюблену книгу або журнал, поспілкуватися з кимось.
(4) Персонал. У нашій галузі, велика кількість людей, які працюють в США, мають великий досвід і хороші знання.
(5) Найдешевші побутові прилади, автомобілі і речі є додатковими і приємними начинками.
Ідея була приїжджати, відпочивати на місяць і звикати до ситуації, потім почати збір команди і почати новий проект. Точна ідея проекту не була, але я хотів зробити керівництво. Я працюю в цьому напрямку з 2003 року і збирав головоломки з місцевих проектів і напрямків. Наприклад, у мене був фітнес-проект в Москві www.infit.ru і кілька інших проектів по життю. Ідея полягає в тому, щоб поєднати їх і зробити такий глобальний світ широким.
У нас була Ариба, у них була Єльп, і купа ресурсів з двох сторін. Ще не було. Це один з тих чинників, які з'явилися так пізно і стали, як я вірю, перешкода для нас, і в цілому змінив ринок.
У період з 2009 року в м.Москва, і я запакував свою вазу і летю до Сполучених Штатів. Не в Сан-Франциско, але в Лос-Анджелесі, де я знав когось. Я сказав мої родичі, що я збираюся жити в США, але я відвідую іноді. Я можу залишити на туристичній візі не більше 6 місяців, тому я планував приїхати до Москви через шість місяців, відвідати кілька тижнів і повернутися назад. Я не потребує візи, тому що я не планую працювати. Проблемою зеленої картки було перенесено пізніше. Про рік до того, як я пішов, я отримував Генеральний директор, щоб взяти компанію. Ми поспілкували практично кожен день, але зробив всі оперативні рішення без мене. Крім того, всі ключові співробітники відправили мені щоденні звіти по електронній пошті, тому я міг координувати свою роботу на літа.
Ось жарт про динозавр: Яка ймовірність побачити динозавр на вулиці? 50/50 - Ви або не зустрічаєте. Для тих, хто хоче емігрувати в США, є ті, хто зможе вкорінитися там, і ті, хто не буде. Я думаю, що я другий тип.
Попереду, остання пара тижнів я дійсно дрочить назад, але через деякий час я був витягнутий назад в США, але без будь-яких ідей для переміщення.
Зараз трохи про те, як я змінив:
1) Персонал. У Сполучених Штатах, техніки та дизайнери мають високі зарплати. Як в Москві, так і в Америці, ви повинні платити за якість. Наприклад, дизайнер ВАЗ ніколи не зможе зробити той самий автомобільний дизайн як BMW. Таким чином, людина з низькою зарплатою не зможе малювати як дизайнерський заробіток 5-7k на місяць – вони просто мають різні рівні.
Крім того, ми маємо чітке розуміння де і як вибрати персонал. Для ІТ-фахівців є HH, профільні ресурси. Я зустрів і спілкувався з потенційними співробітниками і співзасновниками, було близько 10 зустрічей в цілому, вони пройшли в кафе або біля басейну на сонці в квартирі, де жив, що, звичайно, приємно. Я шукав когось. Але в кінці я не згоден з ними. Хтось грошей, хтось інший стан не був, хтось сумнівав ідею.
Одного разу я зустрілася з американською мовою в книжковому магазині, і ми говорили про бізнес, і я думав, що може вийти з неї. Ми поговорили протягом декількох тижнів, ми погодилися зустрітися з партнерами. Він закінчився приведенням мене до зустрічі садівників або деяких подібних офісів МЛМ. Я пояснив свою перспективу на те, що сталося і залишив місце.
2) Ігнорувати закони та бізнес-інфраструктуру. Юристи та консультанти дорогі в Америці. Організація може бути зареєстрована на кілька тисяч доларів, вибираючи найбільш підходящий стан, щоб уникнути переплат податків. Але це просто початок.
(3) Мова. Я не можу зателефонувати мої знання мови ідеально, але неважливо, скільки ви знаєте мову, говоріння та читання, особливо ласощі та конкретна література, в будь-якому випадку простіше у вашій мові.
(4) Чоловіча. В кінці мого перебування я почав трохи повертатися з вічною посмішки навколо мене. У нас є різні жарти, як дитина ми дивилися різні мультфільми, слухали різну музику, в цілому, у нас є різні культури. Для мене, як виявилося, стала невеликою перешкодою в спілкуванні та контактах з американцями. Наприклад, один раз жінка пішов мені на кілька кілометрів, потім поїхав з мене під бар'єр біля входу в квартиру - і все це для того, щоб попрощити мене для повороту з виворітного ряду. Не дивлячись на те, що я не створив перешкод для всіх.
(5) Їжа. В Америці, звичайно, величезний вибір продукції, а в гіпермоделей просто приємно бути. Я використовую для магазинів органічних магазинів, але я не схожий на смак. Наприклад, курка і молоко відрізняються, а молочні продукти не такі ж, як в Росії.
(6) Американська свобода і демократія. Де починається свобода когось, твоїй буде дуже швидко, і демократія буде пригнічена дуже суворо. Одного разу я поїхав до автостоянку офісу Google і виходив з камерою. Я відразу підійшов два охоронних охоронців на велосипедах, одна в не дуже доброзичливій формі попросила залишити свою територію, другий хто диктував номери мого автомобіля на радіо. Звісно я пішов прямо. Я покажу вам прямо, що пізніше я спокійно фотографував на газоні штаб-квартири Apple в Пало Альто. Це залежить.
Ще один сюрприз був в аеропорту. Я мав літати в Москву на тиждень з невідкладних причин, і коли я повернувся до США, на паспортному контролі, я сказав, що заплановане перебування було 6 місяців. Про мету мого перебування і просив низку інших стандартних питань, відповідав і пояснив все для них дуже чітко. Моя відповідь не влаштувала їх, і я був затриманий в аеропорту протягом двох годин, щоб закріпити обставини. Не сказав мені, чому я був затриманий або як довго він буде тривати. Крім того, персонал поводиться вкрай незрівняним. В результаті конфлікт був вичерпаний, я не порушував будь-яке право, головний інспектор зробив формальну апологію і випустили, але поки залишок залишився. Всі ці процедури і розбирання після 13-годинного рейсу не найприємніші для цього.
7) Немає одного очікування з відкритими руками для побудови американської мрії. Хочу, що ніхто не мав цього, але в разі виникнення будь-яких конфліктних ситуацій, ви завжди будете емігранти для американців, і це буде відчуватися при аналізі рейсів.
(8) промисловість. Що ми були до 2010 року, і що сталося після того, як дві різні країни в контексті інтернет-бізнесу. Рух з вищевказаного був помітний і відчутний, він досягнув учасників, хоча був дуже активний і швидкий розвиток знизу. Тепер, коли я походжу в кафе, я майже завжди зустрічаюсь пара стартапів, які обговорюють ідею нового проекту. Неважливо, якщо вони отримують його або ні, процес перебуває в дорозі. Історія виконана тут і зараз, своїми руками.
Я знала, щоб повернутися. Про місяць я повернувся, коли я запустив новий advizzer.com проект. На відміну від більших проектів подібних суб’єктів. Випробувано бізнес-модель, а потім питання швидкості розвитку і ресурсів. Далі ми запустили ще один проект, і зараз ми розробляємо ще один.
Я можу сказати, що ця поїздка дав мені багато. Я пішов на пару конференцій в Сан-Франциско. У Сполучених Штатах є власні енергії і ритм, і повітря, гори і океан неодмінно очищають ваші думки і позитивно впливають на них. Я дуже комфортний там, як в цілому, так і в невеликих речей.
Як для бізнесу, ідея масштабування існуючих проектів на Захід досить працює для мене. В ідеалі ви будете мати представництва в Сан-Франциско, і періодично відвідуєте Сполучені Штати Америки протягом декількох тижнів, максимум пари зимових місяців. Я думаю, що це багато ідей.
Але для запуску нового проекту з новою командою з нуля – я не хотів. Але якщо один з наших співвітчизників приходить до Сполучених Штатів Америки і робить щось, що я не досягла успіху, він робить велику роботу! Ніщо неможливо.
Джерело: www.siliconrus.com