Як заощадити на авіаквитках?

Технології пошуку та купівлі дешевих авіаквитків.
Автор: Я літав з Києва в Дубай і назад за 99 доларів, в Бангкок за 399 доларів, і у мене багато таких прикладів. Я добре знаю, що часті подорожі не є синонімом високих цін. При поїздках на далекі відстані саме авіаперельоти складають левову частку бюджету на поїздку.
У цій статті я розповім про те, як шукати максимально бюджетні пропозиції від авіакомпаній, як відстежувати акції, розповім про технологію покупки авіаквитків онлайн, розповім про авіаквитки, секрети вибору місць в салоні і багато іншого.
І як бонус чудова порада про те, як зробити БЕЗКОШТОВНУ зупинку на Мальдівах, щоб поплавати в бірюзовому Індійському океані!

Як дізнатися, які авіакомпанії літають в/з потрібного вам міста?
Зазвичай, плануючи поїздку, я завжди заходжу на сайт аеропорту, дивлюся там розклад, наявність додаткових послуг (наприклад, я знайшов спа і басейн в аеропорту Дубая з довгою пересадкою, приголомшливий екскурсійний тур по аеропорту Франкфурта), карти терміналів, як дістатися до/з аеропорту і т.д. Куди літають переважно лоукостери.
Ось приклад сайту аеропорту Меммінген, це колишня військова авіабаза на півдні Баварії, зараз є кілька рейсів WizzAir і Ryanair. На сайті аеропорту позначені міста, з якими є сполучення.

Сторінка у Вікіпедії про аеропорт, у багатьох випадках таким чином навіть швидше, наприклад, я хочу знати, які авіакомпанії літають з Гонконгу до Сінгапуру.
Перевагою цього способу є простота і зрозумілість, я бачу всі авіакомпанії, можу дізнатися, куди летить кожна з Гонконгу. Адже далеко не всі авіакомпанії представлені на сайтах-агрегаторах пошуку авіаквитків.
en.wikipedia.org/wiki/Hong_Kong_International_Airport

На сайті авіакомпанії, де є карта польотів.
Наприклад, ось напрямки WizzAir з Києва:

Мені дуже подобається карта маршрутів (у тому числі недорогих) на сайті SkyScanner — www.skyscanner.com.ua/cheap-flights-map
Просто виберіть аеропорт і подивіться всі рейси з нього.

Ще одна карта, створена на основі google maps, виглядає приємніше , ніж lowcostmap.com:

Шукайте на сайтах на кшталт "що летить з міста А в місто Б". Приклад: www.whichbudget.com
Я не використовую цей спосіб, гарного сайту не знайшов.

Як відстежувати запаси авіакомпаній?
1. Підпишіться на розсилку новин всіх великих авіакомпаній / лоукостерів, які літають з вашого міста. Проживаючи в Києві, я підписаний на email-розсилки: МАУ, АероСвіт, WizzAir, Lufthansa, AirFrance/KLM, Czech Airlines, LOT. Саме це мене цікавить. Глобальні авіакомпанії зазвичай пропонують акції, які застосовуються в певному регіоні, тому недостатньо просто «лайкнути» загальну сторінку авіакомпанії в соціальних мережах. Але, наприклад, Kyiv British Airways, AlItalia ніколи не пропонують нічого цікавого у своїх розсилках. Це той спосіб, який дозволить вам ПЕРШИМИ дізнатися про просування авіакомпанії. Якщо вам не потрібно нікуди летіти, просто видаліть електронну пошту, АЛЕ майже всі мої подорожі починаються з цікавого акційного тарифу в розсилці, тому що світ величезний і майже весь створений для подорожей :)
Звичайно, акції бувають різні. Авіакомпанія Lufthansa Airlines періодично пропонує дуже приємні тарифи в Мексику, Південну Америку, Азію, а іноді і Африку.
Наприклад:

З Європи в США (особливо в Нью-Йорк) зазвичай завжди можна долетіти за 500-700 доларів, якщо не брати до уваги літній період з піковим навантаженням і період роботи і подорожей з 15 квітня по 15 вересня.

А в Західній Африці, колишніх колоніях Франції, паїв практично немає, так як з Європою їх зазвичай пов'язують 1-2 авіакомпанії.
Таких прикладів може бути безліч.

2. Слідкуйте за тематичними розділами форумів, читайте новини на сайтах турагентств, стежте за розсилками сайтів-агрегаторів для пошуку авіаквитків і т.д.
Тут ви знайдете несподівані новини та акції авіакомпаній, які ви пропустили з першоджерела, цікаві знахідки інших користувачів тощо.

3. Один раз ви довго щось шукаєте або щось кудись літаєте, а потім пару місяців бачите рекламу в Google з банерами цієї авіакомпанії.

Особливості тарифоутворення:
1. Вартість авіаперельоту з лоукостером складається з окремих тарифів ROUND TRIP + RETURN, які підсумовуються.
При перельоті в одну сторону вартість проїзду не змінюється.

2. Переліт в один бік традиційною звичайною авіакомпанією коштує лише трохи дешевше/набагато дорожче, ніж переліт в обидві сторони.

3. Прямий переліт традиційною авіакомпанією з пункту А в пункт Б практично завжди буде дорожче, ніж варіанти з пересадкою, які пропонують конкуренти.

4. Обов'язково ознайомтеся з умовами тарифу!

На що звернути увагу:

– поворотний проїзд чи ні, якщо так, то з якими умовами, з яким штрафом.
– штраф за неявку на виїзд
- Використання послідовності сегментів: У найдешевших тарифах ви НЕ зможете використовувати окремі сегменти або використовувати маршрут неповністю.
Приклад: Київ-Франкфурт-Сінгапур та Сінгапур-Франкфурт-Київ. У цьому випадку, летячи туди, «підсісти» у Франкфурті не вийде і весь квиток буде анульований.

– пересадка – перебування в пункті транзиту до 24 годин. Зазвичай це безкоштовно.
Приклад: Ви плануєте летіти з Києва до Бангкока через Стамбул, Turkish Airlines виконує два рейси на день до Стамбула. Тобто, вибираючи рейс, ви можете спланувати свій маршрут так, щоб приїхати в Стамбул ранковим рейсом, прогулятися по місту день і полетіти ввечері ЗАМІСТЬ того, щоб вибрати коротку стикування.
Майте на увазі цей варіант при виборі маршруту подорожі, це безкоштовна можливість хоча б випити чашечку кави з видом на Босфор у випадку з прикладом вище :)

– зупинка – перебування в транзитному пункті більше 24 годин. Він може бути платним або безкоштовним.
Приклад:
– Авіакомпанія Emirates Airlines надає можливість безкоштовної (!) зупинки до 96 годин в Дубаї по дорозі туди або назад, якщо летіти через Дубай.
— Деякі тарифи передбачають можливість платної зупинки (зазвичай 50-100 доларів), тобто можливість затриматися на деякий час у дорозі в пункті транзиту. Це може стати чудовою ідеєю для комбінованого маршруту.

Випадок з досвіду про моє вільне перебування на Мальдівах:

Під час пошуку на сайті SkyScanner.net знайшов дуже цікавий варіант для подорожі по трьох країнах за дуже вигідною ціною!
Emirates не літає до Києва, АЛЕ має угоду з Аеросвітом, МАУ та FlyDubai на сегменті Київ-Дубай на подальші стикування з рейсами Emirates.
В'їхавши в Київ-Коломбо, я потрапив за цим маршрутом за ціною 650 $ з людини в обидві сторони:

Подивившись сайт www.emirates.ua, з'ясувалося , що з Дубая в Коломбо є 2 рейси на день.
Є прямі рейси, а є рейси через Мальдіви (аеропорт Мале), тобто з проміжною зупинкою літака. (Також є рейси Дубай-Бангкок-Гонконг, Дубай-Коломбо-Сінгапур і т.д.).
Тобто, якщо пасажир летить до кінцевої точки в проміжній, він просто сидить в літаку 1 годину під час вильоту і посадки.

Я подивився правила проїзду і побачив дві цікаві речі - безкоштовну зупинку в Дубай і платну на Мальдівах :)

— ОТОЖ. ЗУПИНКИ

ДЛЯ УМОВ ЗА ЗАМОВЧУВАННЯМ
04 ДОЗВОЛЕНІ ЗУПИНКИ 100 ДОЛАРІВ США — 04 ЗУПИНКИ БЕЗКОШТОВНО DXB.

ПП. ПОКАРАННЯ
ДЛЯ УМОВ ЗА ЗАМОВЧУВАННЯМ

ПОВЕРНЕННЯ КОШТІВ ПЕРЕД ВИЛЬОТОМ: МЕНШЕ 75 ДОЛАРІВ США.

"Я зателефонував представнику Emirates і дізнався:

– пересадка, тобто перебування в проміжному пункті до 24 годин – безкоштовно, тобто в даній ситуації ви можете долетіти на Мальдіви вранці і вилетіти ввечері, або переночувати.
– зупинка – більше 24 годин + 100 $, тобто ви можете залишитися на Мальдівах на кілька днів.

Тобто за 650 $ за один квиток можна відвідати Коломбо, Дубай, Мальдіви.

Про зупинку в Дубаї:
www.emirates.com/ru/russian/plan_book/dubai_stopovers_on_arrival/dubai_stopovers_on_arrival.aspx

Онлайн-запит на візу на сайті Emirates:
www.emirates.com/ru/russian/plan_book/essential_information/visa_passport_information/uae_visas.aspx

Я не наважився купити цей квиток онлайн з подальшою зміною бронювання і придбав квиток в агентстві, де кваліфікований співробітник міг 1) спочатку вибрати маршрут Київ-Коломбо, а потім 2) оформити рейси так, щоб ми прибули на Мальдіви ввечері, а вранці продовжили нашу подорож, тобто ми не пробули ні дня абсолютно безкоштовно!!
У підсумку маршрут виглядав так:

А Мальдіви абсолютно безкоштовні!

Де можна купити авіаквитки?
1. У касі авіакомпанії
Зазвичай авіакомпанії беруть за свої послуги в касі 30-100 євро. Сучасні люди не йдуть до каси одним словом.

2. У касі туристичного агентства
Туристичні агентства мають можливість шукати квитки в глобальних системах бронювання «Amadeus» і «Galileo».
Глобальні системи бронювання були винайдені давно, спеціально для агентств і кас в той час, коли ще не було продажів в інтернеті.
Лоукостери в цих системах бронювання не представлені, для них це ще один варіант скорочення витрат. Сайти-агрегатори пошуку авіаквитків – це свого роду онлайн-агентства, які також підключені до систем бронювання.
Іноді ви не можете купити певні напрямки на сайті авіакомпанії, але ви можете купити це через агентство. (Наприклад, більшість рейсів МАУ та Etihad)
Іноді агентства мають певні домовленості з авіакомпаніями і купують через них дешевше, ніж безпосередньо через сайт авіакомпанії. Так що майте на увазі цей варіант.

У туристичних агентствах можна купити квитки як на регулярні рейси, так і «гарячі» вільні місця для чартерів. Майте на увазі цей варіант.

3. В мережі Інтернет:
— на сайті авіакомпанії
Зазвичай я купую квиток безпосередньо на сайті авіакомпанії. При цьому, в разі виникнення будь-яких нюансів, я знаю, що буду мати справу безпосередньо з авіакомпанією, а не з посередником.
Лоукостери продають свої квитки ТІЛЬКИ в інтернеті, їх рейси відсутні в глобальних системах бронювання, а тому не відображаються на більшості сайтів-агрегаторів.

— на сайті-агрегаторі для пошуку авіаквитків
Зазвичай я використовую такі портали тільки для пошуку квитків, поки у мене не виникала ситуація, коли вартість квитків з них істотно нижче, ніж безпосередньо на сайті авіакомпанії, але такі випадки не рідкість, судячи з повідомлень на форумах.

Мій алгоритм пошуку авіаквитків:
1. Пошук авіаквитків на сайті агрегатора
2. Пошук та покупка знайденого рейсу на сайті авіакомпанії
3. Покупка в туристичному агентстві при відсутності інших варіантів.

Сайти-агрегатори:

www.anywayanyday.com
www.kayak.com
www.expedia.com
www.onetwotrip.com
www.skyscanner.net
www.pososhok.ru
www.aviasales.ru
а також:
matrix.itasoftware.com/
www.airtickets24.com/

Сайтів-агрегаторів дуже багато, кожен має якісь переваги, недоліки і свої особливості, розповім про ті, якими користуюся.

Я люблю крутий дизайн, тому anyanyday – мій улюблений :) Величезні цифри і букви, літаючий літак, додаток для iPhone, який розпізнає голосовий пошуковий запит.
Спробуємо пошукати рейс з Києва до Коломбо 4-11 квітня:

Був варіант за $1087:

Друга пошукова система, яку я люблю за її дизайн , це onetwotrip.com

Теж більше 1100 доларів, в загальному, в цьому тесті краса і елегантність дизайну показала його повну невідповідність, а шкода :(

Дуже рекомендую чудовий веб-сайт pososhok.ru!
Звичайно, у нього застарілий дизайн, але є відмінна фішка - «тарифна матриця», тобто розподіл нижчого тарифу на сусідні дні в календарі.
Зазвичай така опція доступна тільки на сайті авіакомпанії, яка займається продажем квитків на свої рейси, але тут це можливо за результатами пошуку по всіх доступних авіакомпаніям:

Також є тарифна матриця по www.buruki.ru і тут: avia.travel.ru/
Загалом, більш дешевий варіант знайшовся!

Ще один популярний російський сайт aviasales.ru
Ним не користуюся, нічого особливого в ньому не бачу, АЛЕ він знайшов хороший тариф!

SkyScanner, з іншого боку, пропонує пошук лоукостерам, і завдяки цьому, після натискання на пропозиції "Чи гнучкі ви у своєму виборі", я отримав можливість летіти ще дешевше - за $551!
Варіант :) FlyDubai

Але найпопулярніший західний ресурс kayak.com знайшов такий самий рейс за $559.

Цікава підказка з байдаркою: до закінчення акції Lufthansa залишалася 1 година (до 24.00 понеділка), коли я вирішив купити квиток. Після заповнення всіх полів, в якийсь момент транзакція не пройшла, я дзвонив в банк, довго чекав відповіді оператора і т.д.
О 24.00 всі тарифи помінялися в бік збільшення, потім я зайшов на Kayak і знайшов тариф навіть на 50 доларів менше, ніж планував придбати, байдарка перенаправила мене на американський (!) сайт Lufthansa, де була доступна хороша акційна ціна (адже в США був ще понеділок день).
Після цього я натрапив ще на пару порад щодо переходу на американську версію сайту Lufthansa для покупок, оскільки там можливі дешевші тарифи.

Вищесказане показує, що ідеальної пошукової системи не існує, у кожного мандрівника свої переваги з цього приводу.
Тому рекомендую спробувати кілька варіантів. Навіть з таким простим прикладом перші пошуки давали вартість в 1180 доларів, кращі варіанти знаходили за 680 доларів, а після пограли з датами за 550 взагалі!!

І я тепер можу купити квиток, який знайшов на сайті авіакомпанії flydubai.com. Однак, якщо різниця в ціні значна, ви також можете купити його на сайті пошукової системи, тут вибір за вами на ваш розсуд.
Це бюджетна авіакомпанія, але стикування в цьому напрямку пропонують відмінні!

І ще пара порад:
— Ще однією важливою перевагою пошукових агрегаторів є створення цікавого маршруту з урахуванням партнерських угод між авіакомпаніями, наприклад, SkyScanner запропонував маршрут Київ-Пекін-Гуанчжоу і назад авіакомпанією Аеросвіт по плечу Київ-Пекін і дві різні авіакомпанії по плечу Пекін-Гуанчжоу. Загальна вартість склала близько $650.

— Шукаючи авіаперельоти в США, обов'язково використовуйте сайт bing.com/travel
Він пропонує прогноз цін - бери квиток зараз або чекай. При виборі рейсу Нью-Йорк-Чикаго я чекав 3 тижні і купив квиток за 2 тижні до вильоту за найнижчою ціною.
Більш того, 3 авіакомпанії запропонували ідентичну ціну, я подивилася сайти всіх трьох авіакомпаній і зупинилася на Delta Shuttle, яка на той момент на рейсі пропонувала безкоштовне пиво і сендвічі, я дуже люблю приємні дрібниці!

Що робити, якщо транзакція не вдалася?
— зателефонувати в банк, включити можливість оплати карткою в інтернеті
– зателефонувати в банк і підняти ліміти на проведення акції в інтернеті
– зателефонувати в банк і відключити перевірку CVV2 коду, якщо це можливо, так як іноді операція не проходить, навіть якщо є поле для перевірки, іноді поле CVV2 взагалі немає.

Що таке бонусні програми авіакомпаній?
Це програми в рамках однієї авіакомпанії або асоціації/альянсу, які дозволяють накопичувати милі як за перельоти, так і за інші послуги.
Мої поради:
— Завжди вивчайте умови бонусної програми перед польотом, навіть якщо ви користуєтеся авіакомпанією вперше.
– Зареєструйтеся та пред'явіть свій номер членства під час реєстрації в аеропорту ТА/АБО під час онлайн-реєстрації
– ознайомтеся зі списком партнерів (готелі, компанії з прокату автомобілів, Travelsim і т.д.) Ваш вільний політ може бути набагато ближче, ніж ви думаєте.
– поцікавтеся, чи є ваша авіакомпанія членом одного з альянсів авіакомпаній, так як їх бонусні програми взаємно сумісні, АЛЕ запитуйте ПЕРЕД введенням свого членського номера в бронюванні, так як краще заздалегідь відправляти милі в ту авіакомпанію, де у вас більше / або де умови збереження миль кращі.
"Десь милі мають невизначений час накопичення, десь їх потрібно використовувати раз на 2-3 роки або літати з цією авіакомпанією, щоб зберегти свій рахунок.
– для внутрішнього перельоту зазвичай потрібно 10-15 тисяч миль, для перельоту в межах Європи 20-30 тисяч, для трансатлантичного перельоту 50-70 тисяч.

Горезвісні, але часто безальтернативні «ті п**и ©» з року в рік роблять свою систему преміювання все гіршою і гіршою. Але моя українська авіакомпанія МАУ має дуже приємну і прозору систему накопичення миль без несподіваного списання і декількох партнерів, незважаючи на те, що вона не входить в авіаційні альянси.
Накопичення та використання миль – тема окремої доповіді, це дуже цікава особливість.

Основні альянси авіакомпаній:
Авіаційний Альянс – це партнерство авіакомпаній, яке дозволяє досягти більш високого рівня міжнародного співробітництва у сфері комерційних авіаперевезень. Авіакомпанії в рамках альянсу зберігають свою юридичну незалежність, але при цьому уніфікують такі елементи, як система бронювання, бонусна програма для авіапасажирів, вводять спільні рейси і домовляються про розклад польотів.
Для нас, пасажирів, це важливо при виборі авіакомпанії відповідно до поточної участі в тій чи іншій бонусній програмі за інших рівних умов.
А також можливість використання повітряних пропусків (AirPass)

Ось приклад літака Austrian Airlines у лівреї Star Alliance:

Що таке проїзні квитки авіакомпаній?
Це єдина проїзна картка в межах регіону, континенту, кількох континентів або навіть навколосвітньої проїзної.
У кожному авіаційному альянсі їх досить багато з безліччю варіантів і умов, якщо ви хочете дізнатися більше, то вам сюди:

www.staralliance.com/en/fares/regional-fares/
www.oneworld.com/flights/round-the-world-fares/
www.skyteam.com/en/your-trip/Travel-Passes/

Приклад навколосвітнього авіапропуску на 6 континентів, орієнтовна вартість 4-6 тисяч доларів з усіма зборами і податками.

З мого особистого досвіду подорожей, мене цікавив авіаквиток тільки в Південній Америці, але я його не купив, так як перебравши десятки різних комбінацій, маршрут був зроблений на 30% дешевше, ніж аналогічний авіапрохід.
Я зробив висновок, що авіаквитки – це варіант для ледачих людей або мандрівників, які не обмежені в бюджеті.

Мій приклад – 6 перельотів у Південну Америку за $750, лоукостерів немає і відстані насправді величезні:

Керуйте своїм бронюванням:
Дізнатися статус свого бронювання або переконатися, що все в порядку, можна чотирма способами, якщо ви купили квиток через сайт-агрегатор або агентство:
— через сайт авіакомпанії в розділі «Управління моїм бронюванням»
— зателефонувавши до колл-центру авіакомпанії
– для авіакомпаній, що базуються в системі Sabre (Аерофлот, AirMalta, Jetairways, Ethiopian Airlines і т.д.) бронювання можна реєструвати на www.virtuallythere.com
– через сайт шахової системи Amadeus kmytrip.com
– через сайт системи Galileo viewtrip.com
На сайті авіакомпанії можна вибрати місце, замовити/змінити харчування, вибрати додаткові послуги тощо.

Як правильно вибрати місце в салоні?
Незважаючи на те, що всі авіакомпанії літають на одних і тих же моделях літаків, компонування салону істотно відрізняється в залежності від авіакомпанії і навіть на конкретному борту.
Дуже рекомендую сайт seatguru.com
Приклад опису місць в салоні літака Airbus A380 (економ клас):

Де я можу зберігати свою історію польотів?
Таких сайтів теж кілька, але я вибрала найкрасивіші з візуальної точки зору, ось моя статистика: flightdiary.net/alexcheban
Коли рейс вводиться в журнал, система імпортує всі дані, в тому числі і номер рейсу.

flightaware.com – але цей сайт запам'ятовує конкретний маршрут на карті (так як він змінюється в залежності від вітру, погодних умов і т.д.) того чи іншого рейсу в певний день за останні 4 місяці.

Важлива післямова:
— У багатьох країнах є винятки з правил, наприклад, у Китаї зовсім інша структура купівлі авіаквитків і ціноутворення.
"У Непалі немає інтернету і систем бронювання на внутрішні рейси, ми в агентстві просто торгувалися від 120 до 70 доларів за квиток Покхара-Катманду, квиток оформлявся на невиразному бланку від руки після дзвінка "десь в центрі"
«Професійні мандрівники навряд чи знайдуть у цій статті щось нове, а ось новачки обов'язково відкриють для себе цікаві ідеї та факти. Тим не менш, буду вдячний, якщо ви поділитеся своїм досвідом, посиланнями, порадами в коментарях, я з радістю оновлю пост для отримання більш повної інформації по темі.
"Я поділився своїм досвідом, буду радий послухати те, чого не знаю.
— На жаль, не завжди є можливість дешево долетіти зі свого міста. Якщо держава проводитиме монопольну політику і витіснятиме з ринку лоукостери, якщо на лінії буде лише один перевізник, тарифи передбачувано зростуть до захмарних цифр.
У цій ситуації технології пошуку дешевих авіаквитків безсилі.

Чекаю ваших коментарів та уточнень :)

Насолоджуйтесь і бюджетуйте свої подорожі!

Корисні авіаційні посилання:
— Список недорогих країн світу: en.wikipedia.org/wiki/List_of_low-cost_airlines
— Флот авіакомпанії та вік повітряних суден: www.airfleets.net
– Сайт запам'ятовує конкретний маршрут на карті (так як він змінюється в залежності від вітру, погодних умов і т.д.) конкретного рейсу в певний день за останні 4 місяці flightaware.com
– журнал реєстрації номерів повітряного судна, що виконує польоти, тобто модно дивитися, де за останній місяць літало певне повітряне судно: flight24.com
— Які крісла хороші і зручні, а які ні, карти салонів різних літаків різних авіакомпаній: www.seatguru.com, seatexpert.com/, www.airlinequality.com/Product/seat_intro.htm
«На www.flightstats.com можна дізнатися (і відстежити) як конкретний рейс, так і подивитися табло прильоту/вильоту практично всіх великих аеропортів.
— Де зберігати статистику ваших авіаперельотів? Найкрасивіший і ілюстративний сайт: flightdiary.net/alexcheban (моя статистика). Трохи гірше графічно тут: www.flightmemory.com/, openflights.org
"Ти збираєшся ночувати в аеропорту?" Почитайте відгуки та секрети, знайдіть тихе містечко в якомусь затишному куточку: www.sleepinginairports.net
- Як знайти вільний інтернет і розетку для підзарядки: www.atlarge.com, airpower.pbworks.com і airpower.jeffsandquist.com
— Відгуки про авіакомпанії: www.airlines-inform.ru

Джерело: alexcheban.livejournal.com