Я бачу свою дружбу.

Навіть в експедиції я почув дивовижних ромів: в невеликому селищі на мисі Шмідт, на березі Чукчиського моря, живе брав і колючий хлопець ім. Миколи Мачуляка. Він приєднався до артеля, який займається риболовлею морського звіру, але часто бере свою частку не з цінними приховуєми, але з майже непотрібним м'ясом з нержавійки, він зробив друзів з полярним ведмедем, відвідує її, живить згущені тварини, грає з ліктями і так пом'якшує звір, що він приймає його практично як власне.

У серпні наш польовий сезон прийшов до кінця. Весь затяжний транспортний засіб скинув партію на мис Шмідт, а в той час як на наступний рейс до материка, я вирішив перевірити надійність цих роматорів.

Микола жив морем, в маленькому будинку, тіні, які повністю згорнулися льодом. Вони були побудовані під дахом, загрожуючи час роздроблення простого будинку. Я не думаю, що це було дуже тривожно. Він відверто і милосердя свердлив очі, розмовлявся з штамом, моносиллом, і наша розмова спочатку не прилипала. Я розумів свою пеклію: так як завдяки ведмедям Микола став видатним діячем на мисі Шмідт, кожен, хто володіє ручкою і стрічкою рекордер звик до нього.

При навчанні я був від Geoparty, Machulyak заспокоївся вниз.

- Volodya, - сказав він в теплому голосі, "прочитати цей блокнот. Що не зрозуміло, запитайте. І я збираюся розповісти вам...

- У грудні 1974 р. мисливець Юку загинув полярний ведмедик, який виправив ярангу. Вона залишилася за пестуном, молодий ведмедя, що я подав протягом п'яти місяців: вона ще не навчалася, як полювання. Викликав її Маша. Навесні 1975 р. вона залишилася, і майже через рік я побачила її знову.

- Ви бачите, що прямо?

- Я не бачив його, але спочатку я відчував когось, хто шукає мене. Доторкається очей. Торос біла, ведмедя біла, два вугілля очей. Вдово, це ведмедя дрочить до мене. Людина часто не вдається розірвати наміри звіри, але тут я відчував це не атака. Всі ведмедики зазвичай виглядають однаково... але потім я зрозумів – Маша! Я припинив її з переміщенням палиці. Я завжди носити цю палицю з мною. Світло, шістдесят сантиметрів.

- І Маша?

- Маша була перплексована - вона була видно її обличчям, на волі, обходити палицю, підходити до мене. Вона чітко визнала мене... І ще було трохи страшно. 11 місяців з моменту останнього засідання. Я відразу приніс м'ясо з пастки. Вона не буде виглядати. Подивіться на дати, подивіться на щоденник.

25. II.76. Я пішов, щоб побачити Маша сьогодні. 10 банок згущеного молока. Молоко з'їдає з баночки, від руки. Не агресивний. Я відкрию банку одним рухом мисливського ножа так, щоб не було барбів.

27. ІІ. 10 кілограмів ущільнення.

28. ІІ. Марія чекала. Спробуйте прасувати, не допускати його.

29.І. Море дуже бідне цього року. Фокс тільки забив два. Ведмеді, ймовірно, все ще будуть приходити через довгий проток. Вони кажуть, що вони невидимі на мисі Blossom.

1.III. Я працюю сьогодні, я не можу приїхати. Я прошу тебе.

3.III. Я прийшов з батьком. Я сказав hello to Mary для її paw. Дозволяє прогулятися поруч. Це означає щось.

5. Умань ІІІ. Хтось рубав Мері з собаками. Ніде вона. Немає сенсу в пошуку. й

до До речі, собаки сильні супротивники для полярного ведмедя?

- Я не думаю. На мій погляд, Маша не бореться з ними просто тому, що вона не хоче порушувати відносини. Зимів від острова Колючин заявив, що вони мали одинадцять собак, які атакували ведмедя, і він стикався з усіма, практично без видимих пошкоджень. Точна нерівність живлення. Як мотоцикл і танк. І ведмедя є кваліфікованим бійцем. Один день, близько двох років тому, я бачив його з переміщенням його лап вбити два або три атакуючих собак одночасно. Собаки можуть зупинити ведмедя, щоб прийняти чоловіка. Марія дуже міцна. Невеликий ведмед, 150 кілограмів у всьому, але легко з її лівою лапою вона перемістила 300-нав'язаний гумок, коли я цілеспрямовано викопаю лід і приховав ущільнення там.

- Маша завжди чекає вас?

- Я думаю. Але тільки двічі на відкритті. Вона зазвичай з'явилася на в'язниці і завжди несподівано.

«8 березня. День жінок. Є багато подарунків для Марії. Я взяв цукор, дуже ретельно розтягував губи трубкою.

9-13.III. Пуга.

- Коля, ви, здається, відрізняєте ведмеді від всіх звірів? Це правда?

- Не точно. Але я люблю полярні ведмеді. Вони заряджаються різними зарядами: він їсти щось, зруйнував його там, зануривши собаки, пристойні матеріали. Звичайно, полярний ведмед - це небезпечний звір, але він, як правило, не відлякується без хорошої причини. Або ви зламали правила полювання. Історії про агресію значно відрізняються відтінками «полювання», пагонами на канах.

до Чи знаєте ви багато полярних ведмедів?

- Сім в різні часи. Але в той же час я не крок над лінією безпеки, що вони самі здаються; крім того, я спостерігала підпорядкування, або щось. Вони княгині льоду. Немає предкатора на землю сильніше, ніж полярний ведмед. Це більш ніж в два рази, як наш простий коричневий ведмед. І якщо ведмедя не хоче входити в будь-які відносини з мною, я відступаю відразу, але не маю, завжди стикався з ним, і намагатися спокійно триматися.

- Всі права?

- Живий, хоча.

- Тепер розкажіть мені. Чому ти підійшов до Маша, який ви знали два роки, з страхом?

- А звір - звір. Але я налаштував себе в будь-який час. Я чую, щоб Маша, і не тільки її, але до будь-якого ведмедя: Я запитую про вашу дружбу. Ось моя рука заздалегідь - долоню, немає зброї, вона має баночку згущеного згущеного молока, яке ви любите. Ви красива, міцна і добра мені. Я хочу, щоб мати друг у вас, і я ніколи не буде вірним в дружбу. й

до А ведмеді відчувають це?

- Збережіть читання.

«14.III. Приготувати до машинного лука, переносити м'ясо. А замість Маша з дену прийшла велика тонка ведмедя, смугастий, жовтий, і кидається прямо на мене. Ледь половила її з паличкою. Я забрав м'ясо і їсти його, але це все б'є. й

до Що відбулося?

- Ймовірно, Марія Михайлівна, як я називався великим ведмедем, злий Машка з денного; вона була старшою і міцною. Крім того, я мав більше прав на «живий простір», як я підозрю, що вона вже мала ліктя.

- Скарб?

- Досить, немає. Я був досить дивний, навіть відступив. Я, вони говорять, щоб ви з хорошими, з м'ясом, хоча я нести його до моєї Маші, і ви ... очі жорстокі, на задні ... Шукаю ліву лапу, це про тріщину. Ведмеді ліворучні. І пішов вона, очі були дивними, але вона їла, і збити її. Я прогулявся додому, як зображення. У домашніх умовах ноги були гойдалки, знежирені.

до Тож ведмедя дуже чутлива до нюансів людського ставлення?

- Я думаю так.

«18.III. Плетіння м'яса. Марія Михайлівна не допускається до восьми метрів.

19.III. Знос м'яса вальрусів. Поганий. Засихання ущільнення, погано їсть.

20.III. Я прийшов з фотографом. Я відтягував, ледь припинив її паличкою. Я збираюся назад, Марія Михайлівна – це те ж саме.

25.III. Влада дивилася на Мариї Михайлівну з офісу на скелефон. Я був рубаний ден. Де Маша?

26.III. Сьогодні, хоч сердитися, я забрав м'ясо своїми руками. Я шукав Машенку.

28.III. На жаль, Марія Михайлівна боролася за денку з новою дівчиною. Подрібнюється вовна, зламаний лід. Марія Михайлівна – шаббі.

1.IV. Теплий день. Марія Михайлівна чекала на ден. Швидко, але не агресивно підходити до двох метрів. Я приніс його назад, я пішов назад.

2.IV. Я працюю і іноді дивлюся з бінокулярними. Марія Михайлівна шукає у с.

3.IV. Задоволення, зйомки, приходячи з батьком.

4.IV. Восьмих людей поїхали до денного на всюдиходному транспорті - з карабінами, просто в разі. Марія Михайлівна не отримала відвідувачів - не підійшов до них.

7.В. Третій день після прибуття всіх транспортних засобів Марина Михайлівна залишила старий ден. Всі ці дні шукають її. Я знайшов її більш Moriste, кілометр від села. Або ж, вона зробила. Я прийшов з боку, ззаду, я не помітив, як. й

- Коля, опис Марія Михайлівна, що вона любить?

- Добре, здоровий, 300 фунтів на стежці. Дуже незалежна, потужна - ate далеко. Я забрав їжу, хоча greedy, але як tribute, як якщо робити користь. Мій батько був хворим нехтований. Постоя є домінування, усвідомлює її міцність, народжені принцеси. Моя парафія почала приймати на...

«8.IV». Марія Михайлівна з двома кубиками. Не дайте мені. Помешкання розташоване приблизно в 100 метрах від готелю. Він сказав: «Мар'я Михайлівна, їсть м'яса, непечена печінка, бо любити її. й

9.IV. З афару знімаємо Марія Михайлівна на пл.

11.IV. Реальна інваляція. Вони дивляться на ведмедики і дивляться на ведмедики. Правда, з afar.

15.00 р. ІV. Вона прийшла до мене. У мурах тримають.

16.IV ст. Одягнена Жінка. Добре, він говорить, не буде кінця...

18.В. Сьогодні вперше Марина Михайлівна дозволила підходити до ведмедя. Я сказав, що Він йому за руку. Він грає м'яч. Друге (достатньо жіноче) чіпає матері.

19.IV ст. Мар'яна Михайлівна ate mos, хоча є м'ясо. Не їсти яловичину або веноз, тільки море тварин.

21.IV. Хтось подав ракету пускача і приніс собаки. Бахіли, стежки. Марія Михайлівна незадоволена.

22.IV. Я викопав ден ще далі до моря.

24.IV. Повернутися до старого місця. Для цього потрібен конденсований і цукор. Сходження в ден, є білий вовняний підстил. Ведмед сходження на спину, на голову. Марія Михайлівна – ревнощі.

29.IV. Всі ці дні є багато людей, і я піти з ними, тому що багато людей лікують Мар'я Михайлівна легко, і вона не є ручним кальмаром. Якщо хтось загинув, вони будуть знімати. Я дуже важко йти додому. Дружина ревнощів.

Довгий час тому я хотів би сказати, і я не пішов, я не запитав, очевидно, щось.

- Дивитися, що доля Машенка?

Микола вийшов, мовчав, і в якомусь дерев'яному голосі, якби виштовхувати слова з язиком, сказав:

до Не знаю. Через два місяці після її зникнення, хтось збив і загинув невеликого ведмедя. Більша, ніж Маша, але Маша може виростити протягом цього часу; але шкіра була жовтуватою, і Машенка була білосніжною. Для того, щоб я відкрив свої очі... Я шкодую, що я не наполягав на обтяжці червоний ремінь навколо шиї. Моя мама була довірою...

до Але це може бути жовтим?

- Ні! Він перетворився на різко. Про нас Немає! він практично збочений з болем і сподіваємось.

У готелі «Аерофлот» і в Аннушка під час польоту я завжди думав про Ніколаї і спробував його поведінку.

Я пам'ятав косу з двох пілотів, де з вертольота я бачив ведмедя мисливського ущільнення. Сонце було золотом. Не існує сліду сповільненості парі. Він був все в плексусі швидкого і лютого м'язів, все в незламному захваті атаки - пластична сила, здатна вибухнути блискавкою удару.

Я пам'ятав липкий страх мого першого трюку для камчатського ведмедя і карбідного танцю в руках, і уявляв світлий паличок в руках Миколая.

浜у 涓 蹇

Головна

Фото

Джерело: