275 років з дня народження Кулібіна

21 квітня відзначив 275-річчя від дня народження видатних «російських Леонардо», оскільки його контемпори називали його.

На початку правління Олександра І на краю Нижнього Новгорода біля Успенської церкви з'явився незакінчений дерев'яний будинок з порожніми очними розетками вікон. Власник будинку був коротким, тонкошкірим старим чоловіком, гордим, гуманним і хмелюм. Але незважаючи на безліч віртуозів старшого, його полум'я сумнівна. Багато речей розповіли про новийкомер, але вони знизили все до одного: саркер, кажуть, і нечиста сила його супутника.

Одного разу незакінчений будинок зловив вогонь. Невідомо про те, що за допомогою яких немає. Збирач мав знайти куточок для його великої родини. Він жив у холодному шампі. І тільки після смерті вчився Нижний Новгород, який мешкав серед них велику механіку, винахідника і вчений, будівельник, піротехніку Іван Петрович Кулібін.

Столен міст

У 1772 році Санкт-Петербурзькій газеті опублікував оголошення: Королівське товариство наук Лондона призначене для того, хто зробить кращу модель мосту, яка складатиметься з однієї дуги або схованки без паль і буде схвалено його закінченнями тільки на берегах річки. й

Для Темів був призначений односпанський міст. Однак було також необхідно для Санкт-Петербурга: під час паводків на острові Нева Васильевського зрізався з адміралти. Кулібін, який очолював майстерню Академії наук, в той час взявся до запропонованого завдання.

Один день одного з академіків прийшов до нього і, побачивши малюнки і частини моделі, зацікавився ним. Неймовірний Іван Петрович подарував всі деталі. Поки недавній відвідувач презентував дизайн місту на академію. На день тесту було встановлено академіки, і прийшов Кулібін. Модель приваблює красу і витонченість. Залишилося покласти на тест, розміщення 5,000 поодів ваги в середині. Якщо модель не вдається тиску, проект буде схвалений. Варто! Привітання, привітання, Креатор приємно. Тим часом Кулібін, який знає презентацію до тонкощів, виявляв неможливу підтримку, неможливо під час будівництва цього мосту. Як тільки вона була прийнята, мост згорнув. Коротко перед тим, що модель мосту, створеного іншим німецьким академічним згортанням. Таким чином, коли випробування моделі Кулібіна заплановано на 27 грудня 1776 р., третій в рядку, не вдалося позбутися і барбів.

Модель мосту в одному десятому розмірі життя мала 14 саженів (близько 30 метрів) довжиною і збирали багато людей в Таурайському саду. Принц Потемкін і графа Григорія Орлова не затримали гніву академіків: Нижній Новгородський селянський змагався з європейськими думками! Модель укладала 3870 поодів (за іншими джерелами, 5700 поодів) - не розмішувати. Тоді Кулібін сам захопив міст і запросив колег з Академії. Тільки Леонард Евлер, відомий математик, який коротко перед тестами підтвердив правильність підрахунків Кулібіна, вирішив. Модель Кулібіна стояв під вагою за 28 днів і навіть не лука.

Катерина II отримала винахідник 2000 рублів і подарувала йому золотою медаллю на Андріївській стрічці. Почесна нагорода дала свого власника право вільно входити в Зимовий палац разом з найвищими званнями імперії. Міст ніколи не був побудований...

Міст залишився тільки в кресленнях.

"Я працюю, щоб висохнути гранату"

Вкрадені ідеї Кулібіна. Так, він придумав «самий колясник» безглуздим чином приписав сам собі один свінгер з Німеччини.

Ще один плагіат, французька, введений в 1804 році. Наполеон вміло зробив простетичну ногу і заслужив високу хвилею. творець його був Кулібін, який написав у 1801 році в його "Реєстр": «Артилери до ротора Nepeytsyn замість того, щоб відірватися на нападі Очакова канональним сердечником ноги над коліном робиться нога у вигляді природного, тонкого металу, перекриття з перекриттям скоринки і шкіри, на якій позбавлена природних прогулянок, сідає і піднімається ..."
Після того як канцлер А. Безбородько відійшов з першого поверху до роялих квартир в самому підйомнику, прототип ліфта. Механізм, який зробив Кулібін, перейшов уздовж двох вертикально встановлених пропелерів за допомогою двох масивних горіхів, які перекручувалися двома людьми. Крісло став улюбленим розважальним закладом.
І був також «водний апарат» (який пішов з публічного аукціону в дрова), «сліпий ліхтар» – сучасний вид точкового світильника, оптичного телеграфу, торшера, різних фрезерних машин, оригінального водного колеса...
Іван Петрович написав своєму другу і учні Івану Пятерікову: «Я працюю важко і диліґентно, але моя позиція серед гордих науковців далеко від приємних, і це тільки тверда робота, яку я поїхав з граната, що вони постійно викликають мене їх позбавкою і спокушливе лікування мене, поганий самонапружений. й

Автор: Савни Кашницький.

8322397

Джерело: