На поїздці до Північного полюса

Вчений і директор музею Арктики і Антарктики Віктор Боярський, як дитина любила історії Джека Лондона, і тепер може легко проходити для одного з його героїв.

За кілька років, Боярський є співвласником унікального бізнесу. Допомагає туристам «конкор» Північний полюс. В цілому він зумів відвідати вершину Землі більше 60 разів, збиравшись взимку 3-4 рази на рік, і знає безліч секретів цього унікального місця краще інших.

Інтерв'ю + фото по Strana.ru

- Віктор Ілліч, що це місце - Північний полюс?
- Дуже цікаве місце! З одного боку, просто точку на льоду океану, навколо якого всі 360 градусів є твердою Південь. Крім того, стовп не статичний, але постійно рухається і визначаються тільки інструментами. Час тут втрачає своє значення, сонце сяє, без зупинки, з березня по вересень. Ви живете в одному вимірі, як і вся планета.

до Ви вже давно організовуєте туристичні екскурсії. Прийміть туристів «витримувати» на Північному полюсі. Як відбувається експедиція?
Тепер рік зробив 3-4 експедиції з людьми, які мріяли відвідати Північний полюс. Для багатьох це ще щось чарівне. А потім раптом є можливість бути в цьому місці. Враження, звичайно, залишаються багато. На лижах і льодосках є експедиції. У квітні туристи приходять до нас літаком. Ми організуємо лижні екскурсії для них – від 250 кілометрів до 5-10 кілометрів – до Північного полюса. Найбільш екстремальний похід може прослужити більше 2 тижнів з усіма обов'язковими шарами - ночівля залишається в наметі і варильному сніданку на грунті. І влітку ми знімаємо льодовик. Також можна стрибати з парашутом або дайвом з підводним плаванням. Ви не побачите будь-якої фауни в Арктичного океана, але печери і гроти під льодом також щось фантастичне.

до Як відчуйте себе в льоду і снігу?
В різних варіантах, хоча в принципі вони мають жорсткий час. Коли мінус 35 вважається найбільш комфортною температурою тут, то не соромно чистити. Застуда не може використовуватися повністю, вона не містить бажання людини думати або піти. Але після всіх випробувань люди відчувають величезне задоволення. Ви довели себе і всіх, які ви не боїтеся таких труднощів. Щасливі діти! У той же час у нас є справжній табір: прибуття на вертоліт, теплі намети, триразове харчування. Тож питання героїчної виживання в дикій природі не варто. Мій 78-річний бабуся пішов на стовп.

Чи можуть жінки і чоловіки постраждати на північних слонах однаково?
Арктики і Антарктиди не для жінок. Я колись думав, але тепер я думаю, що вони набагато краще пристосовані до таких складних умов. У 1995 році ми мали дві жінки на експедицію, американську і японську жінку. Так, вони пройшли маршрут не гірше, а в багатьох варіантах ще краще, ніж деякі молоді чоловіки.

Чи змінюється суворий клімат? Які якості мають реальний полярний дослідник?
Як утворився людина, це те, як він приходить туди. Якщо він добре тут, він буде добре. Якщо це погано, це гірше. На краю. Я вірю, що людина вже має досвід життя. Більш важливим є технічні навички, які розроблені в процесі. Там ціна неправильного слова або руху дуже висока, а іноді важливо пробачити друг, що, можливо, ви не будете переносити в звичайний життя. Загнічення для міцності. В цілому, головне, що людина має позитивне ставлення до людей і світу навколо нього.

Чи правда, що ви не можете зловити холод на стовпі?
Не можна хворіти з застудними захворюваннями - там не буває хвороботворних бактерій. Так ви не хрящі або кашель. Під час проходу по Антарктиді, в будь-яку погоду, я був повністю спокійним, починаючи з ранку, потерти снігом. Головне не перекриття.

- А крім гіпотермії, які інші небезпеки чекають туристів на Північному полюсі? Чи відповідає полярні ведмеді?
- Вони роблять. Якщо вони йдуть від Західної Арктики до Канади, вони можуть перехрестити стовп. Передачі, звичайно, вони небезпечні, але як і всі тварини, вони атакують тільки тоді, коли вони бачитимуть вас як доступний прей. Тому слід приймати прості запобіжники. Ми звикли взяти собаки з нами, вони піднялися, якщо ведмедя підійшов до табору, і ми відразу вийшли з наших наметів з гарматами. Поведінка відразу оцінює, що перед нею, і ось все залежить від того, як ви повірте. Головне - без паніки, без рейсу - це тільки провокує їх. І лід може зламати під ноги. І якщо на Північному полюсі можна витягнути з тріщини, є льодова товщина 2-3 метрів, потім в Антарктиді можна вмирати - глибина іноді може досягати 3-4 кілометри. Вартість такої поїздки починається від 10 тис. євро. Саме серед клієнтів є дуже багато людей і знаменитостей?
- Зайдіть його. Вони приїдуть до святкування дня народження. Наприклад, відомий олігарх і яєчний колектор Faberge Віктор Векселберг. Єпархія Монако Принц Гаррі Англії заплановано на відвідування наступного року. Державні депутати думи регулярно приходять.

Нещодавно про глобальне потепління, плавлення льоду та затоплення окремих держав.
Термін «глобальне потепління» повністю невірний. Є певні зміни клімату. А якщо лід розтоплюється в Арктики, в зеленій і Алясці, то температура в Антарктиді падає. Більшість російських вчених вірять, і я долучаю їх, що це не означає результат антропогенного фактору. Це, людина і викиди в атмосферу нічого не роблять з ним. До речі, мінімальна площа крапельного льоду була записана в Арктики в 2007 році, і зараз вона знову зростає. Мільйони років тому сайт Арктичного океану був теплий басейн з температурами вище 15 градусів. Тексти пісень, а це означає: Я думаю, що природа буде сортувати його і все повернеться до балансу.

Кілька років тому було обговорено тему видобутку на полиці Арктики. Як реалістичний проект?
Про квартал запасів вуглеводнів світу зосереджено на полицях Арктичного океану. У Barents Sea досліджував багатий депозит Shtokman. Це наша економічна зона. Але ми не можемо зробити це самостійно. Дуже дорогі, без партнерів. Поки всі стани з доступом до Арктики намагаються тільки довести своє право на ці ділянки, щоб говорити, щоб ставити на майбутнє.

- Назад до Антарктиди. Раніше вся східна частина материка під контролем СРСР.
З восьми станцій ми маємо п'ять. В основному в метеорологічній галузі. Антарктика є основою для визначення клімату всієї південної півкулі. На основі даних, що надходить кожні три години, побудовані синоптичні фотографії. Є станції з біомасою, геологічною, геофізичною. Вони переглядають аурора. На знаменитій станції "Восток" розгляньте унікальне озеро. Відкрито в 1994 році. Товщина крижаної кришки над озером становить близько 4 км, а глибина озера досягає 1200 метрів. А що найдивніше, температура води досягає плюс 18 градусів! Ведуться роботи, щоб свердлити крижану кришку, тому ми можемо незабаром дізнатися щось абсолютно нове про минуле нашої планети.

р.

Джерело: