Визволення нафти або нафти простими мовами

Написання vl-ad-le-na:

Що таке масло?
Масло - суміш рідких вуглеводнів: парафіни, аромат і інші. По суті, масло не завжди чорне - є також зелена (Девонян, до того, як я мав банку стояв, шкода, кинув), коричнева (найчастіше) і навіть біла (прозора, здається, поширена на Кавказі).
Масло ділиться якістю на кілька класи в залежності від хімічного складу - відповідно, його ціна змінюється. Навіть в олії, пов'язаний газ дуже часто розчиняється, які спалює так яскраво на лавках.

Газ можна розчинити від 1 до 400 куб. м в кубометрі олії. Я маю на увазі, сита. Сам газ складається переважно з метану, але через складність його приготування (не потрібно сушити, очищати і принести до числа ГОСТів Воббе - так що є строго визначене тепло згоряння), асоційований газ дуже рідко використовується для побутових цілей. В квартирі в газовій плиті, наслідки можуть бути від кіптяви на стелю, щоб загинути псовану плиту і отруєння (наприклад, сірководню).

Ой, yeah. Ще одна погана річ про олію розчиняється сірководневим сульфатом (оливка - органічна речовина). Дуже отруйний і дуже їдкий. Це кладе труднощі на виробництві нафти. Для видобутку нафти. Професіонал, який, до речі, не використовується.

Де з'явився масло?
Є два теорії (більше інформації тут). Один неорганічний. Вперше висловили Менделєєв і є те, що вода протікає минулими червоно-гарячими металевими карбідами, і таким чином утворюються вуглеводні. Друга органічна теорія. Вважають, що масло «покраплене», як правило, при морських і лагунових умовах, гниття органічних залишків тварин і рослин (силки) при певних термобаричних умовах (високий тиск і температура). В принципі дослідження підтримує цю теорію.

Чому геологія?
Варто відзначити структуру нашої Землі. Я думаю, що картина красива і чітка.

Тепер масляні геологи тільки займаються земною скоринкою. Складається з кристалічного фундаменту (де масло дуже рідко, так як це магматичні і метаморфні породи) і осадової кришки. Обкладинка складається з осадових порід, але я не дам в геологію. Я скажу, що глибина нафтових свердловин зазвичай близько 500-3500 м. Це де лежить олія. Вище зазвичай тільки вода, нижче - кристалічний фундамент. Чим більш глибока порода, чим раніше було вкладено, що логічно.

Де масло?
З метою популяризації міфів про «масляні озера» Підсилювач, пастки в вертикальному розділі виглядають так (вода вічний супутник олії):

(Складка, яка вигнута вгору, називається антикліном.) А якщо вона виглядає як чашка, то це синклін, масло не linger в synclinals.
Або це: (див. фігуру)

І в плані вони можуть бути круглі або овальні підйомники. Розміри діапазону від сотні метрів до сотні кілометрів. Один або більше цих пасток, розташованих поблизу, є нафтовим полем.

Так як масло світліше води, вона плаває вгору. Але так, що масло не протікає в будь-якому місці (право, зліва, вгору або вниз), утворення з ним повинна бути обмежена породою зверху і нижче. Це зазвичай глини, щільні вуглеводи або солі.

Де з'являються викривлення всередині землі? Чи занесені скелі горизонтально або практично горизонтально? (якщо вони заставлені в капці, то ці палички зазвичай швидко вирівнюються вітром і водою). І вигини - підйомники, опускання - виникають в результаті тектоніки. Ви бачите слова "турбулентна конвекція" в картині Землі? Це дуже конвекція переміщує літосферні пластини, що призводить до утворення тріщин в пластинах, а отже зміщення блоків між тріщинами і змінами в внутрішньому складі Землі.

Це сердечник - свердлиться шматочок породи. Туга пісочниця. Глибина 1800 м. Немає масла в ній.
Ще одним важливим доповненням є те, що природа не переносить пишності. Майже всі пористі і проникні породи, як правило, насичують водою, тобто в пори є вода. Це солона, тому що вона протікає через багато мінералів. І логічно, що деякі з цих мінералів відводять з водою в розчиненій формі, а потім при зміні термобаричних умов, випадають в ці дуже пори. Таким чином, зерна породи стали об'єднані сіллю і цей процес називається цементуванням. Саме тому, і великими свердловинами не згортають відразу під час буріння - адже скелі цементуються.

Як знайти масло?
Як правило, перше сейсмічне опитування: дайте флуктуації на поверхні (вибухання, наприклад) і виміряти час їх повернення на ресивери.

Далі час хвилею обчислює глибину горизонту на різних точках на поверхні і будує карти. Якщо на карті виявляються підйомники (=антиклінальні пастки), то перевіряють наявність масла шляхом буріння свердловини. Не всі пастки містять масло.

Як свердлити?
Добре являє собою вертикальний процес видобутку з довжиною багато разів більше ширини.
Два факти про свердловини: 1. Вони глибоко. 2. Вони вузькі. Середній діаметр колодязя при вході до утворення становить близько 0,2-0.3 м. Це, людина не отримає там точно. Середня глибина 500-3500 м.
Бурильні колодки з гілочок. Існує такий інструмент для шліфування породи як стамеска. Зрозуміти, не свердлити. І це не схоже, що гвинтовий пристрій від Teenage Ninja Turtles.

Підвіска підвішена на бурових трубах і спинах - натискається на дно колодязя зважування цих труб. Існують різні принципи для установки щіли в русі, але, як правило, весь буровий стовпчик труб обертається, щоб обертати зуби і подрібнити скелю своїми зубами. Також бурова бурова муфта постійно перекачується в свердловину (посередині бурової труби) і перекачується (завдячує стіну колодязя і зовнішньої стінки труби) для охолодження всієї конструкції і проведення частинок подрібненої породи з ними.
Що таке вежа? Для підвішування цих дуже бурових труб на ньому (після того, в процесі буріння, верхній кінець стовпчика нижчий, а нові труби повинні бути викручені до неї) і підняти стовпчик труб, щоб замінити стамеску. Свердла за місяць. Іноді використовується спеціальна кутова черепиця, яка під час буріння залишає центральну колону скеля - ядро. Керн обраний для вивчення властивостей скель, хоча він коштує дорого. Крім того, колодязі нарізані і горизонтальні.

Як дізнатися, де шар?
Людина не може збити отвір. Але ми повинні знати, що бурили там, прямо? При бурінні свердловини геофізичні зонди опускаються в нього на кабелі. Ці зонди працюють над абсолютно різними фізичними принципами роботи - власної поляризації, індукції, вимірювання опору, гамма-випромінювання, нейтронне випромінювання, вимірювання діаметру свердловини тощо. Всі вигини записані в файлах, він виходить з цього ногу:

Зараз геофізики прийдуть до роботи. Знаючи фізичні властивості кожного скеля, вони виділяють шари за ліфологією - пісковиками, карбонатами, глинами - і виконують поломку ділянки стратиграфією (тобто, до якого епоха і часу утворення належить). Я думаю, що кожен чув про парк Юрасика:

По суті, є набагато більш детальна перегородка зрізу на яруси, горизонти, пачки і т.д. – але ми не дбаємо прямо зараз. Важливо, що нафтові водосховища (пластини, які здатні відпускати нафту) є двома видами: карбонат (пісочні камені, як крейда, наприклад) і терагенові (і тільки цементовані). Карбонати - CaCO3. Териген: SiO2. Це іржа. Не можна сказати, що краще, вони різні.

р.

Як правильно підготуватися до роботи?
Після буріння свердловини його висаджують. Це означає, що довгий стовпчик сталевих обсадних труб опускається (в діаметрі майже як добре), а потім звичайний цементний розчин перекачується в простір між стінкою колодязя і зовнішньої стінки труби. Це робиться так, щоб свердловина не згорла (після всього, не всі породи добре цементуються). У розрізі добре виглядає так:

Але ми покриваємо обсадкою і цементом, який нам потрібно! Тому перфорація стовпчика, що протилежно виконується утворення (і як дізнатися, куди потрібен шар? геофізика. Відхилення, знову, на тросах з вбудованими в неї вибуховими зарядами. Утворюються заряди і отвори і канали перфорації. Тепер ми не дбаємо про воду з сусідніх утворень - проводимо добре тільки навпроти потрібного.

Як отримати масло?
Цікава частина, я думаю. Нафта набагато більше в'язкості, ніж вода. Я думаю, що це в'язкість - зрозуміло інтуїтивно зрозумілий. Деякі оливні бітуми, наприклад, схожі на в'язкість до масла.
Я походжу на інший кінець. Рідини в утворенні під тиском - перекриття шарів скель на них. А коли ми свердлимо добре, нічого пресує з боку колодязя. Це, в області добрего тиску знижується. Падіння тиску називається депресією, і це те, що викликає масло, щоб потік добре і з'являються в ньому.
Щоб описати приплив нафти, є два простих рівняння, які повинні знати всі нафтові працівники.
рівняння Дарсі для прямого потоку:

рівняння Дупу для плоско-радіального потоку (регулюйте корпус потоку рідини до свердловини):
Власне, ми ставимося до них. Далі дайте в фізику і напишіть рівняння нестаціонарного відтоку не варто.

З технічної точки зору найбільш поширені три методи виробництва нафти.
Фонтан. Це коли тиск водосховища дуже високий, а масло не тільки надходить в свердловину, але і піднімається до її дуже верху і шіммери (навіть, по суті, він не шіммер, але в трубу - і на).
Насоси SHGN (великий насос) і ETS (електроцентрифугальний насос). Перший випадок - це звичайний скелястий апарат.

Друга на поверхні зовсім не видно:

Зрозуміти, немає башт. Вежа потрібна тільки для спуску / підйому труб в колодязі, але не для виробництва.

Суть насосів простий: створення додаткового тиску так, що рідина, отримана в свердловині, може піднятися на поверхню землі.
Варто пам'ятати звичайний стакан води. Як пити? Ми доставимо, прямо? Але добре не вдасться нахилити. Але в склянці води можна опустити трубку і пити через неї, намалювати рідину ротом. Приблизно, добре працює: його стіни є стінами скла, а замість труби, в добре опускається стовпчик насосно-пресорних труб (NCT). Олія переходить на труби.

У разі СГНК, скелястий апарат переходить на «голову» і вниз, відповідно, рухаючи барбелл. Штан при переході вгору несе насос (відкривається нижній клапан), а при пересуванні насоса опускається (відкривається верхній клапан). Так, трохи потроху рідина йде вгору.

Р

EDS працює безпосередньо з електрики (з двигуном, звичайно). Всередині насоса обертаються колеса (горизонтальні), вони мають слоти, тому масло піднімається до вершини.

Я повинен додати, що відкритий потік нафти, який їм подобається показати в мультфільмах, це не тільки надзвичайна ситуація, але і екологічна катастрофа і мільйони штрафів.

Що робити, коли масло погано виробляється?
Згодом масло перестає вичавити з скелі під вагою перекриття стата. Після чого введено в експлуатацію систему ППД - технічне обслуговування резервуарного тиску. Впорскування бурильних свердловин, а вода насоса під високим тиском. Природно, ін'єкційні або водопровідні води рано чи пізно ввійдуть в виробничі свердловини і піднімуть маслом.
Слід зазначити, що чим більша частка олії в потоці, тим швидше вона протікає і навпаки. Таким чином, чим більше протікає вода з маслом, тим важче вона для нафти, щоб вийти з пори і добре потрапити в свердловину. Відносність частки нафтопроникності на частку води в струмку представлена нижче і називається криві відносної фазової проникності. Це також дуже корисна концепція для нафтовика.

Якщо в зоні холостого утворення забруднюється (дрібні частинки породи, які збираються з маслом, або твердими парафінами), проводять кислотні процедури (припиняється і невелика кількість гідрохлоридної кислоти накачується в неї) - цей процес хороший для карбонатних шарів, тому що вони розчиняють. А для терористичної кислоти не має значення. Тому гідророзрив здійснюється в них - гель перекачується в свердловину під дуже високим тиском, щоб утворення починає розтріскуватися в області свердловини, після чого пропант накачується (керамічні кульки або великий пісок, щоб тріщина не закривала). Після цього свердловина починає працювати набагато краще, тому що перешкоди до потоку ліквідуються.

Що відбувається в олії, коли він виробляється?
По-перше, масло піднімається на поверхню землі в трубі, яка виходить з кожного колодязя. Понад 10-15 свердловин з'єднуються з цими трубами до одного вимірювального пристрою, який вимірює, скільки нафти виробляється. Потім масло настає для приготування за стандартами ГОСТ: солі, води, механічних домішок (маленькі частинки породи) видаляються з неї, при необхідності, потім сірководню, а також масло, розчиняється повністю, до атмосферного тиску (згадайте, що може бути багато газу в олії?). Комерційна олія переходить на переробку. Але рослина може бути далеко, а потім Transneft, основні трубопроводи для готової олії (на відміну від польових трубопроводів для сирої нафти з водою), надходить в гру. Завдяки трубопроводу, масло перекачується таким же, що саме ETS-ami, тільки укладається на бічну сторону. У них обертаються робочі колеса таким же чином.
Вода відокремлюється від нафти, перекачується в утворення, газ загортається на факел або йде на газопереробний завод. А масло продається за кордоном трубопроводами або танкерами, або йде на переробку, де вона дистильована нагрівом: легкими фракціями (газолін, гасейн, лігроін) йти на паливо, важкі парафіни – до сировини для пластмас і т.д., і найсвіжіші паливні масла з окропом точки кипіння вище 300 градусів зазвичай служать паливом для котлів.

Як все це регулюється?
Для виробництва нафти, є два основних проектні документи: проект для підрахунку запасів (в тому випадку, існує стільки нафти в формуванні, не більше і не менше) і проект розвитку (історія поля описана там, і доведено, що необхідно розробити його таким чином і не інакше).
Будуються геологічні моделі для розрахунку запасів, гідродинамічних моделей для проекту розробки (тож обчислюється, як буде працювати поле в одному або іншому режимі).

Скільки коштує все?
Всі ціни зазвичай конфіденційні. Але можна грубо сказати, що свердловина в Самарі коштує 30-100 млн рублів. в залежності від глибини. Тон комерційної (не рафінованої) витрат на нафту по-різному. При підрахунку першого диплома значення було близько 3000 рублів, коли другий був близько 6000 рублів, різниця часу склала рік, але це не може бути реальними значеннями. Я не знаю зараз. Податки не менше 40% прибутку, плюс податок на майно (в залежності від вартості книги майна), а також податку на видобуток. Додайте кошти, необхідні для робітників зарплати, електрики, ремонт свердловин та польовий розвиток — будівництво трубопроводів та обладнання для збору та підготовки нафти. Дуже часто економіка проектів розвитку переходить в червоному, так що потрібно суперечити роботі в плюсі.
Я додаю такий феномен, як знижка – тон масла, що виробляється в наступному році, варто менше ніж тонна олії, виробленої в цьому році. Таким чином, нам необхідно активувати виробництво нафти (який також коштує гроші).

Тож я підвели підсумки, що я навчаюся протягом 6 років. Весь процес, від нафти в формуванні, розвідки, буріння, виробництва, переробки та транспортування до продажу, можна побачити, що це вимагає фахівців абсолютно різних профілів. Я сподіваюсь, що хтось прочитав цей довгий пост і я очищав свою славу і відхилявся принаймні кілька міфів, що оточують масло.

vl-ad-le-na.livejournal.com

Джерело: