ChNPP 1986. Казка ліквідатора

Написання av-strannik:

Я вирішив відсканувати і розміщувати фотографії з Чорнобильської зони, і писати те, що я пам'ятаю. Так говорити, на ювілей.

Прибули до Чорнобиля в середині серпня 1986 року. За цей час реактор був «запалений», запобігання «незнімного вибуху» виключено, що загроза теплових вибухів була мінімальна, не було викидів в атмосферу, не було навіть потоків пар над реактором.

Вже небезпечна робота ліквідаторів. На фото бетонні насоси (то дуже рідкісний блок для СРСР) і бетонні вантажівки добре видно, між ними біла кабіна, з'явилися автомобільні драйвери. Коробка ведеться, ослаблюється рівнем випромінювання. Ці водії є героями, або з невимогливості або нетримання. Вони були оплачені п'ятикратною зарплатою і обіцяли "Жігулі" без черг, я боїться кілька з них вдалося отримати ці "Жігулі" в місці фотографа було 2p / год, в місці водіїв, на підставі саркофагу - я не знаю, але я думаю - принаймні 20 p / годину, тобто ви могли б безпечно працювати протягом 1 години, що нереально в цих умовах. Тим не менш, «на жаль, люди», які захоплюють довгий рубль і «Жігулі», залишили свої дозиметри в «чистій зоні», щоб їх «хіміки» не списали з «гарячої зони». Ось парадокс часів СРСР - "Жігулі" - за вартістю життя. На фото нижче - ліквідатори в чорному суконні та білому капелюсі
Вони ходять на сходи. Є багато шансів, що вони більше...

Р

Саркофаг. Він був побудований для захисту від нових викидів. Гроші та здоров’я привели. Є два види на це. По-перше, було близько 194 тонн палива (від 200 тонн), що залишилися в краху, і було необхідно саркофагу. По-друге: на початку його будівництва, всі палива вже вигорають, тобто такий захист не потрібен (це думка висловлена в журналі «Молодь» 20-річчю ДТП, одна з дозиметрів, на основі особистого досвіду). Якщо другий погляд правильний, то вся стратегія усунення була неправильна, як і сьогодні рішення побудувати інший саркофагу на вершині старого.

...

...

р.

...

Гриби. Як пройшов перший страх навколишнього середовища, люди мальовувалися до екзотичних, до яблук і грибів. До цього часу були хороші іноземні пристрої, які дозволили вимірювати ступінь радіоактивного забруднення не тільки гамма-променями, але й бета і альфа. Вимірювання грибів показали - надлишок над рівнем загального фону - незначний, добре вимити і обсмажити. Коли запах смажених грибів поширився по всій господині – найстрашніші, всі два величезні сумки відібраних білих грибів були заземлені одночасно. Не дайте нам ще раз на гриби.

Приміщення. Я хотів взяти картину реактора з вище. Похід до аеродрому, без опіків, поворотних столів на полі, вагон на краю поля. Причіп має люди, вертоліти. Хто це? Фотограф, я хочу взяти реактор з вище. До жовтого повороту, вони літають навколо об'єкта частіше. Я приходжу, будь ласка. Ми не можемо самі зателефонувати одержувачу. Знімок екіпажу. Коли з'являються фотографії? Дякуемо! Ну, приїжджайте до реактора. Я прийшов в день пізніше, я не міг до. Де жовтий поворот? Чому ви хочете, щоб вони запитали про підозру. Я приніс фотографії хлопців, вони пообіцяли їздити над реактором. Шановні друзі! Як? Посаджуємо, гість вітру, впав на хвіст від 50 метрів - трійця. Живий? Помилки Вони лежать в санітарній одиниці, поворотний стіл обшивається свинцевими листами, важко керувати, вони все ще легко позбутися від. Так, і запросив мене на цьому рейсі, я не міг, був в сукні. Удачливий Пройдіть фотографії до хлопчиків. Я втратив інтерес до літа.

Медицина. У нас є власний лікар і парамедика для 50 осіб. Перед тим як залишити медичну експертизу, деякі з них «згортають» для здоров’я. У зоні займали кров двічі на місяць, давали йод, мультивітаміни. Вода для кухні перевозилася з чистої зони в банках, для пиття в ящиках в коридорі були пляшки з Есентуками і Боржомі.

Охорона праці. Пост на в'їзді до гуртожитку з ДП-5, кожен був хрощений, «брудний» відправили «миття». Основний захист: ПМ-2 респіратори і пелюстки, зміна одягу (сорочки і штани) кожен день, миття (виготовлення) кожного дня, куртки і штани. Деконтамінація (миття з милом) наших технічних засобів. Закриються вікна гуртожитки, повітря подається FVU, через 100 л бочки - фільтри.

Пристрої радіаційної розвідки. У нас є тільки один, рідний DP-5. Немає. Він застрягав з автомобілів і з поворотних столів, а потім вручну записані читання в блокнотах. Все було плутати. Групи дозиметрів були відправлені з різних відділів - і свідчення середня! У Ленінграді був один лабораторний пристрій, який з поворотного столу може розсіяти смугу 200 метрів, з ним перетворюються і вирізати кола над зоною, читання були записані вручну. Я не знаю, якщо є будь-яке обладнання для розвідки випромінювання. Звісно, війська відправили на сліпу.

І ще кілька картинок. Я був 30 в часі. Я захопився фотографією, парою пострілів навіть на деякій виставці отримали деяку премію. Але були фотографії для себе. Як кажуть, «за однокласників». й

...

...

...

...

...

...

р.

Оприлюднено - приїхали з концертом Алли Пугачева. Тоді для радянської людини був Мегастар. Ми приїхали на лоф УАЗ, сіли на п'ятому ряду, немає квитків. Продаються люди, на приїзді, заповнивши всі навколишні місця і дахи автомобілів, до речі, наш УАЗІК, весь дах. Пугачєва з Кузьміном, співом - дивовижна. Цікаво: вона співає пісню "Запрошення леді танцювати..." і запросив всіх танцювати, ніхто не пішов, shook! Леся Алла витягував виворітний хлопець в чорному комбінезоні з петлями цистерни. Фото, з Пугачева щось не можна знайти.

Пугачева виступала в зеленому мисі, так званої зони "Білий Паробат" - річкові круїзні кораблі, близько 10 суден, були доковані і використані для московських посадових осіб - "чистий" зона в безпосередній близькості.

Подарунок: термос, пляшка горілки та молитва оптинових старших.

через av-strannik LJ

Джерело: