PO Маяк, Озерськ

Про нас

Я завжди хотів відвідати маяк. Це місце, яке є одним з найінтенсивніших підприємств Росії, першим ядерним реактором в СРСР був запущений тут в 1948 році, фахівці програми «Маяк» випустили флютонічний заряд для першої радянської ядерної бомби. З 1995 року став Озерськ. У Трехгорні, колись Златюст-36, місто, яке також закрите, Озерськ завжди був названий «Сороківка», лікувався повагою і трепідуванням.

Це тепер можна прочитати в офіційних джерелах, а ще більше в неофіційному, і час, коли навіть приблизне розташування і ім'я цих міст були збережені секрети. Я пам'ятаю, як мій дід Євген Михайлович Яковлев і я пішов з риболовлі і запитав питання з місцевих жителів – коли ми, мій дід завжди відповів, що ми були з Юрюзана (сусідне місто з Трехгорним), і не було ніяких ознак на в'їзді до міста, крім варіабельних «брикет». Моя дід мала один з кращих друзів, його ім'я був Мітрошин Юрій Іванович, з якоїсь причини я назвав його всім дитинства, але "Ваналіч", я не знаю чому. Я пам'ятаю, коли я запитав мого бабуся, чому, Ваналаїс, він був так званий, не одне волосся. Моя бабуся, потім, збита до мене, що Юрій Іванович служив в «п'яти» і ліквідував наслідки великої аварії в 1957 році, отримав велику дозу випромінювання, зіпсував своє здоров'я, і його волосся більше не виростає.

І зараз багато років пізніше, я, як фотожурналіст, перейдіть до пагонів того ж заводу RT-1 для агентства "Фото ІТАР-ТАС". Час змінює все.

PO Маяк, Озерськ

Озерськ - це місто режиму, в'їзд, мій профіль був перевірений більше місяця і все готове, можна піти. На відміну від нашої є нормальна комп'ютерна система, надходить з будь-якої точки зору, залиште те ж саме з будь-якої точки зору. Після цього ми поїхали до адміністративного корпусу прес-служби, де я пішов на мій автомобіль, радив залишити мобільний телефон, адже на території заводу з мобільним зв'язком заборонено. Ми збираємося RT-1.

На заводі довгий час перебував на контрольній пункті, оскільки це не відразу пропущено з усіма фотографіями обладнання, але це сталося. Ми подарували старик з чорним хольстером на поясі і в білому одязі. Ми зустрілися з адміністрацією, утворили цілу команду супроводжуючих і переїхали до сантехніки. На жаль, зовнішня територія рослини, і будь-які охоронні комплекси, щоб фотографії суворо заборонені, тому весь цей час моя камера кладеться на рюкзак.

PO Маяк, Озерськ

Я зроблю цю картину на самому кінці, тут починається «брудна» територія. Сепарація є дійсно умовним, але воно спостерігається дуже строго, він дозволяє не витягти радіоактивні забруднення по всьому мікрорайону.

PO Маяк, Озерськ кв.м.

Сан. Окремий прохід, жінки з одного входу, чоловіків з іншого. Мої супутники показали мене на тапочки, сказав мені, щоб видалити все (все це), покласти на гумку фліп-флопи, закрити шафку і перемістити вікно над ним. Що я зробив. Я стояти повністю голий, у мене є ключ в одному руці, рюкзак з камерою в іншому, і жінка з вікна, яка з якоїсь причини занадто низька, запитує мене, який розмір взуття у мене є. Я довго не мав бути ембаррасований, я був оперативно даний щось, як труси, легка сорочка, комбінезон і взуття. Все біле, чисте і дуже приємне на дотик. Я отримав одягнуті, прикріпив дозиметрову таблетку до моєї черевної кишені і відчував більш впевнений. Ми можемо переміщатися.

Хлопці відразу збудуть, що рюкзак не повинен ставити на підлогу, не доторкнувшись зайвих, зніміть фотографії тільки з того, що вони дозволять. Так, немає проблеми — Я кажу, рюкзак занадто рано кинути, і проблеми секрети не потрібно.

Це де брудні черевики кладуть і знімаються. Центр прозорий, краї брудні. Кондиціонерський поріг території заводу.

PO Маяк, Озерськ р.

Ми переїхали на завод на невеликому автобусі. Зовнішня територія без спеціальних техніків, блоків майстер-класів, пов'язаних галерей для проходження персоналу і передачі хімії через труби. З одного боку є велика галерея, щоб чистити повітря з ближнього лісу. Це робиться так, щоб люди в магазинах дихають зовнішнім чистим повітрям.

RT-1 є одним з семи травневих рослин, його призначення є отримання і процес, що витрачається ядерним паливом (SNF).

Це магазин, з якого все починається, тут приходять контейнери з відпрацьованим паливом. На правому вагоні з відкритою кришкою. Фахівці висувають верхні гвинти з особливим обладнанням. Після цього всі знімаються з цієї кімнати, великі двері з товщиною близько половини метра закриваються (поручно, полки вимагали, що знімки з ним знімаються). Подальша робота здійснюється кранами, які контролюються дистанційно через камери. Крани знімають кришки і видаляють зборки зі СНФ.

PO Маяк, Озерськ

Крани пересувають збірку в ці люки. Звертаємо увагу на перехресні перехрещати, щоб легше розташувати кран. Під капелюшками в рідині занурюються збірки - конденсат (повільно кажучи про дистильовану воду). Після цього збірки на візках переміщуються на сусідній басейн, який є тимчасовим складом.

779548 р.

...

PO Маяк, Озерськ

...

PO Маяк, Озерськ

Я точно не знаю, що це називається, але суть зрозуміло – простий пристрій не перетягувати радіоактивний пил з однієї кімнати на інший.

PO Маяк, Озерськ

Ліворуч, такі ж двері:

PO Маяк, Озерськ

І це сусідня кімната. Під ногами персоналу знаходиться басейн, з глибиною 3,5 до 14 метрів, заповнені конденсатом. До Білоярської атомної електростанції, довжина 14 метрів. Він називається AMB - "Атом Мирного Великого".

PO Маяк, Озерськ

Коли ви дивитеся між металевими пластинами, ви бачите щось схоже на це. Під конденсатом можна побачити збірку паливних елементів з реактора.

PO Маяк, Озерськ

...

PO Маяк, Озерськ

Це дуже маленька картина, я так само хотів, як були розміщені елементи.

PO Маяк, Озерськ

А з АЕС з'явились. Коли вогні вимкнулися, вони світилися блідими. Дуже ефектно. Це Черенков світиться, суть цього фізичного явища можна прочитати в Вікіпедії.

PO Маяк, Озерськ

Загальний вигляд магазину

PO Маяк, Озерськ

Тримати. Переходи між відділеннями по коридорах з подвійним жовтим світлом. Підсумок є досить специфічним покриттям, розкочується на всіх кутах. Чоловіки білі. Я пам'ятаю Чорну масу одночасно. До речі, про покриття, дуже розумне рішення, з одного боку, зручніше мити, нічого не застрягнеться в будь-який час, і головне, в разі будь-якого витоку або аварії, брудний підлогу може бути легко демонтований.

PO Маяк, Озерськ

Як пояснили мені, в автоматичному режимі проводяться подальші операції зі СНФ. Весь процес був колись керований з цих пультів, і тепер все відбувається з трьох терміналів. Кожен з них працює на власний автономний сервер, всі функції дублюються. При відмові всіх терміналів оператор зможе завершити процеси з пульта дистанційного керування.

PO Маяк, Озерськ

Коротко про те, що відбувається з СНУ. Зборки розбираються, начинка знімається, розпилюється в частини і поміщається в розчинник (нитрогенну кислоту), після чого розчинений проведений паливо проходить цілий комплекс хімічних перетворень, урану, плютонію, нептунію. Нерозчинні частини, які не рециклуються, пресуються і глазуруються. Вони зберігаються на заводі під постійним наглядом. На виході після всіх цих процесів вже «заряджаються» з свіжим паливом, що виробляється тут. Таким чином, маяк здійснює повний цикл робіт з ядерним паливом.

PO Маяк, Озерськ

Плютонійне відділення.

PO Маяк, Озерськ

Від активних елементів оператора захищаємо вісім шарів склопакета 50 мм. Маніпулятор підключений виключно електричними з'єднаннями, не існує «холів» з'єднання до внутрішнього відсіку.

PO Маяк, Озерськ

...

PO Маяк, Озерськ

Ми переїхали в магазин, який займається відвантаженням готової продукції.

PO Маяк, Озерськ

Жовтий контейнер призначений для транспортування готових паливних агрегатів. У передній частині є контейнерні чохли.

PO Маяк, Озерськ р.

Внутрішня ємність монтується тут.

PO Маяк, Озерськ

...

PO Маяк, Озерськ

...

PO Маяк, Озерськ

Джерело: