Редакція

У цьому віці швидкісних вагонів, швидкісних поїздів і трансатлантичних рейсів, багато хто забув, що один раз подорож по воді був практично основним, а іноді навіть єдиним способом дістатися до віддалених берегів і принести цінні товари там. Не відмовляючись подорожувати водою, прокладаючи колосальні перевезення на величезних об'ємних носіях і танкерах. І все ж дні, коли вітрила і оари домінували воду, пропущені безповоротно.

Але не кожен готовий говорити про те, щоб історія і забути героїчні морські вії наших предків, за вартістю неймовірних зусиль, і часто своє власне життя, вивчення світу і створення географічних відкриттів. Захоплюючі охочі по всьому світу будують свої історичні кораблі відповідно до довгозабутих креслень і вирушають на ризиковані експедиції в степах великих дослідників минулого. У Росії відродження морських традицій почалася з корабля провокації, що мешкає в Петрозаводську – Віктор Дмитрєв.

34 фото Антона Агаркова

2,2 км Я прибув до столиці Карелії на початку травня. Пронизливий вітер з льодового озера Onega і холод недавнього зими ще не був замінений на весняне тепло, а сонце приховувався за щільністю хмари. Я пішов з поїзда і пішов на берег Onega в пошуках історичного суднобудівного клубу Polar Odyssey.

3. У Мій пошук був дуже скорочений успіхом: виявилося, що причали клубу займають велику частину берега озера. Зовні ворота з знаком «Полярна Одіссея» Я зустрівся Віктором Дмитрєвим – щільно збивав чоловіка з зморщеним обличчям і гострим напруженим виглядом. Це був цей чоловік, який почав повертатися з нічого моряка традиції північних помор.

4. У Історія військово-морського клубу повернулася до радянського минулого, 1978 р., а ще старший науковий співробітник НАЙЦМАШ, Віктор придбав стару боту з двадцятьм міцним двигуном і назвав його полярним Одіссеєм. На цьому кораблі капітан, його сім'я і три моряки пішли на свою першу водну подорож – з Петрозаводського до Ленінграда по озерах і річках. На цій подорожі Віктор побачив, що колись зникли славних поморських традицій доставки. Ці сумні фотографії спонукали його до участі в історичному суднобудуванні.

У 1987 році був запущений реконструйований корабель Pomor Koch. Це перший історичний корабель в Радянському Союзі, і став початковою точкою в історії клубу. "Помор" проходив північні морські маршрути, відвідав узбережжя Скандинавії, доходив Канада і Аляска. Але це немоторований корабель - тільки на вітрилах і оарах.

І ми не мали навігаційної техніки в той час, Віктор згадує з посміханням - Ми були направляні компасами та зірками, як помори в старі дні. Після школи я змогла впевнено почувати себе в тумані, щоб дізнатися, де я був, і я мав шостий сенс навігації. Тоді в Середземномор'ї це допомогло мені. І на Білому морі, в товстому тумані, я міг відчути острови навколо мене, де я міг би піти. й

Незабаром влада і прес привернули увагу проекту: суднобудівники почали допомагати, розповідають про них в газетах і журналах, в тому числі такі поважні, як Близько світу.

5. Умань

6. "Помор був першим, але інші кораблі пішли з ним - кочі, роки і гілочки. У клубі, пристрасний про морську романтику. Сьогодні одним з основних напрямків нашої роботи є розвиток вітчизняної морської культури і формування морської свідомості, яка, вічно, виходить справу. Столиця Карелії вносить назву творця російського флоту, і це важливо, що саме в цьому місті продовжуються традиції історичного суднобудування. Петро Я створив навію і Росію став імперією. А наше завдання – зробити Карелію імперією озерного туризму – створити невеликий флот, структуру оренди судна. У Карелії є шість тисяч озер, і ми намагаємося привернути увагу людей до багатої природної краси даного регіону.

Автопарк на водах Onega і Ladoga, на жаль, зникає. Тільки Кіжі - це швидкий човен, і є інші острови з дуже красивою природою, але для більшості туристів вони не доступні. Коли буде багато дрібних суден, які перевозять людей, гостей республіки і міста, коли буде система оренди не тільки такої, але і інших дрібних суден – мінібудів, які ми розробили, плаваючи дачі – тоді всі ці красу будуть доступні людям. У Карелії туристи мають два основних вороги: комарів і кліщ. На воді немає ні одного, ні іншого. й

7. Про нас Для цих бесід ми підібрали великий будинок дока. Віктор відкрив двері зображування, і ми проходимо в дошку Значна частина дока була зайнята майже завершеними кораблями - коксами і роками. Суд сказав на човні: Це буде йти до батька в Togliatti. І цей кок і інший - зовні - будуємо замовлення Чукотки. Ми зараз організовуємо експедицію з ними – північна обрізка світу. Два кочаї вирушають з Петрозаводського по річках Сухонь та Двини до Білого моря та Соловки. Далі до Уст-Кут буде доставлено Кочі, а на Лені ми зійдемо до Тіксі, а звідти вздовж берега до Анадира. Ми візьмемо маршрут Семіон Держнев. й

8. У

Р

9. Навігація

10 хв

до 1 2 3 4 5+

11.

р.

12.

13.00 р. Після недавнього сильного буріння на землю кладуть док. «Це буде потрібно піднімати, сушити, очищати. Ми створили музей тут. Старий музей був встановлений на вогонь, і ми хочемо зробити весь виставковий комплекс на базі дока - ми покладемо експонати і будуємо кораблі прямо перед гостями. Все, як зазвичай, відпочиє на гроші – це важко і повільно заробляти їх, але ми вирішимо всі ці питання. й

14. Ми прогулялися уздовж дока, і я виглядав з curiosity на незакінчених кораблях: вісім людей можуть бути вміщені в тісній кабіні кочі, а чотири інші зовні. Від своїх поморських предків цей корабель відрізнявся тільки на місці під двигуном. Будівництво такого судна від досвідчених суднобудівників не більше трьох місяців. Про те ж саме кількість на човні.

15.00 р.

16.00 р. Я ще живу в пам'яті реенакторів про похідні водні траки на катерах Вікінга – без сучасної техніки в одязі часу. Я був цікавим, як закрити умови історичної експедиції моряків Полярного Одіссея були тими, в яких помідори подорожували.

Для нас це пропущена стадія, тепер немає бажання довести до себе щось до будь-якого, щоб організувати походи та експедиції саме так, як наші предки зробили століттями тому – з тими ж продуктами, в одному одязі і з тим же технічним обладнанням. Досить, що ви можете піти кудись на історичному кораблі - тут ви можете перевірити оари і вітрила на себе.

Багато кораблів, які роблять корабель "Полярний Одіссея", протягом тривалого часу ніхто не збудував - секрети їх створення, креслення і оформлення були забуті. Протягом багатьох років клуб створив власний конструкторський бюро, а не менше тридцять історичних суден повернулися з оливу.

17.00 р.

р.

18 років Коли я оглянув і фотографував кораблі докладно, Віктор закрив док і ми переїхали. Як ми проходимо з одного корабля в інший, мій джгут безперервно струганий на речі незвичайної для землі людини: шматки корабельної шкіри, обрізні циліндри і старі анкери з масивними ланцюгами. На озері я помітив невеликий кок, встановлений на тумбі. Виявилося, що це легендарний «Помор», відправлений на добре збережений відпочинок і встановлений на почесному тумбі.

19.00 р. Незабаром ми приїхали на плівкову еленгу, всередині якої стояв білофарбований корабель з простими рубаними контурами. «На додаток до історичного флоту ми займаємося сучасним суднобудуванням, науковими дослідженнями», - зазначив Віктор. Тепер в Арктики все частіше важко знайти підходящу льодову льоду, щоб покласти на неї дослідницьку станцію. Американські американські пережили різні шляхи: вони роблять дослідницькі платформи на основі льодосів. Але льодяник, після всього, є дуже великим судном.

20. Що ви бачите перед вами невеликий посуд на основі низькомагнітних матеріалів – дерева та композитів, немагнітних металів. Це буде міні-хаусбот, плаваючий хата. Він був замовлений європейським пенсіонером, який хоче жити на воді і подорожувати в Європу. Але на цьому боті ми працюємо над технологіями, які ми будемо використовувати в плаваючій станції: легкий матеріал, спрощені контури корпусу, ліфт.

Погода, врівноважена, і з сірих щільних хмар снігу. Пройшов далі по причалу минулі великі і невеликі кораблі самих дивних конструкцій - плаваючі літні котеджі і готелі, маленькі світлові човни з незвичайними вітрилами, які мають тяг не тільки вздовж горизонту, але і вгору. По дорозі Віктор заявив, що крім суднобудування - історичний і сучасний - вони займаються ремонтом і розпорядженням суден, які послужили свій час, а влітку в яхтах багато перетвориться клуб. «На шляху, майже ніхто не знає, що яхтування. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу. Слово «іхтування» походить від голландської мови та означає «катер для відпочинку на воді». Це може бути величезна яхта олігархи, і дуже невелика дерев'яна оболонка.

21.

22.

23. Наближається невелика музейна будівля і вирушає всередину. На початку Віктор взяв мене в просторий майстер-клас, в центрі якого був новий свіжозабарвлений чоботи: Тут кожен може спробувати себе як корабель. Дизайн такого човна простий, матеріали також найпростіші - фанери і бруски.

24.

кв.м.

25. Основна експозиція була розташована в великому залі салонної компанії: на столі кладуть нездійснені вітрила з бригантину, висихає від полоїв, а на стінках я бачив стенди, кожен з яких був присвячений окремому походу: вздовж північних Померанських маршрутів, вздовж середземноморського моря, до острова Шицберген, до Канади та Аляски.

26.

3610Р. 4200Р.

27. Після того, як Віктор, я подивився на носові діаграми, фотографії вітрильників і людей з далеких берегів, бачив старі навігаційні інструменти і хвилювання збитих суден. З цих абсолютно різних загартованих речей, сформовано історію створення та розвитку клубу «Полярний Одіссей». На фронті мене розгортаються фотографії мандрівки трьох роок – «Файт», «Надія» та «Любов» – з порту Петрозаводськ до Святої землі. «Ви пам'ятаєте, як зробив Макаревич: ми зрізаємо троси разом. Тільки ми не зрізали їх, але витяжили їх, і не кожен п'ятий, але кожен другий був на п'ятиці, Віктор сказав з гарною посмішки. Для цієї експедиції «Міссія: Золотий вік» був придуманий емблемою - глобус на палубі човна. «Всі ми, люди Землі, є екіпажем старовинного корабля, наша планета. Якщо ми живемо на одній палубі, ми з кожним іншим, наш корабель буде плавати до миру і прогресу назавжди. й

28. Пройшов ще кілька стендів, а моряк продемонстрував мене картину Бориса Миколаєва Єльцина сидять поруч з ним: Він був тут в клубі дванадцять років тому. Прослуховувався ретельно, обіцяє допомогти, і якби довести його слова, Віктор вийшов дерев'яним ящиком, в якому прокладено акуратний стека листів з побажаннями відомих гостей. «Я отримав велике задоволення від вітрила, від природи, від риболовлі, що я вперше пішов на вітрильник. Добре зроблено помор. Приготуйте великий маршрут ім. Петра I та рейс до Північного полюса. Потрібно, я буду допомогти! Дякуємо! Президент Росії.

(ЗВТ)

29.

30. Віктор відштовхував книгу відгуків до мене, і я стримую з холодними пальцями, залишивши хороші побажання на аркушах, що прикриваються від вологи. А потім ми пішли пити чай, а старий моряк розповіли історії з його численних походів – пригоди і ненав'язливі речі, довгі блукання і нові зустрічі.

Я дивився, що плани капітана були для майбутнього. Цього року ми готуємо до експедиції наступного року – запрошуємо до Fort Ross на святкування трьохсотріччя форту. Ми плануємо побудувати Чириковський шхутер, на якому Іван Кускьков досяг Каліфорнії та заснував Fort Ross.

А потім корабель почав захоплено розповісти про те, які розваги вони хочуть влаштувати для всіх, хто хоче приєднатися до плавання: «Ми зараз готуємо цікаву програму – Острів скарбів: Corsairs of Onega Sea». У нас є два кораблі з гарматами, є багато островів в Карелії, а база буде тут - в гавані клубу. Ми хочемо, щоб люди занурилися в епоху філібтеризму, 16-го і 17-го століття, щоб спробувати всі шармії пошуку скарбів на кораблі і боротьби з піратами. Учасники випадають, утворюють банк, який стане скарбницею.

А потім кораблі розходяться в різних напрямках, шукаючи відчуттів і тостерів до скарбу. Хтось знаходить відчуттів знайде скарб. Що робити? Як пірат, візьміть його з тих, хто його знайшов.

Під вітрилами та судноплавним керуванням, пансіонатами та навіть морським пейнтболом. Але це буде дуже важливо не їсти один одному, але працювати разом з командою. Успіх залежить від навичок, знань і зчеплення екіпажу. й

В той час як Віктор був говорити, я з огляду на ситуацію в домашніх умовах, і половив себе думка, що це те, як в казках будинок морського вовка фарбується: сувеніри з далеких країн, фотографії з походів, пара стрілецьких гармат на каміні. Що був відсутній був фарширований морський монстр, корабель в пляшки.

31.

32.

33. У розмовах з людьми, які зацікавлені в історії корабля, я чув про кілька російських клубів, які також займаються суднобудуванням, і попросив Віктора, якщо їх було багато.

«Ми не тільки беремо участь у створенні історичних судів. «Полярний Одіссей» почав свій шлях і інші морські клуби. Але вони всі захоплені. Про те, як заробити більше грошей, зробити їх життя більш комфортним. Час. А ритм життя сьогодні не дуже підходить для морських поїздок. Сучасні люди без тренінгів не здатні довго працювати на оарах. І відпустки короткі – потрібно доїхати до кінцевої точки в часі. Але ви не можете замовити вітер - вони можуть, як зло, ударні лічильники, і люди просто видихають на підкладках. Ми вирушили все це і отримали багато досвіду, але не всі готові до неї.

34. Так багато чого було приємно поговорити з Віктором, це час, щоб сказати Ми залишили будинок, щоб познайомитися з підвищеним вітром і збільшенням снігопаду. На льодовому озері капітан загартував капітан: Сильний вітер з озера, водний лід. Може бути, ми можемо вичавити автопарк на суші. Він сказав, що це спокійно, і він відразу став зрозумілим, що затриманий лід на кораблях, і зло вітру, і травневий снігопад є звичним, нормальним для півночі.

Я знову подивився на зморшкуватого обличчя моряка: за цей сильний, як мотузка корабля вже кладуть сотні кілометрів морського маршруту, десятки суден і штор, вгору і вниз, боротьба з елементами і владою. Я щиро побажав Віктора сприятливого вітру і виніс на земній дорозі, знаючи, що капітан, хоча стоячи на землі, був вже далеко в морі.

Джерело: