Ведмедя щастя!

Природний фотограф Ігор Шпільенок пише:

Найчарівніша дія, яку я мав спостерігати в диці, спавінг на Курильському озері, який знаходиться на півдні Камчатського федерального заповідника. Заказник є структурним підрозділом Кроноцького заповідника, тому за останні роки я мав можливість працювати в ньому.
У ці серпень дні, що пік подій відбувається на озері, тому сьогодні ми переїжджаємо чотири сотні кілометрів на південь від Кроноцької тундри.

3 фотографії

р.

Курил Лейк є найбільшим спавінговим заземленням в Євразії і має величезне значення рибного господарства. Риба спавна в неглибоких водах озера себе і в річках, що протікає в неї. Озерний сокир не поспішає гасити. Спочатку вона захищена в щільних кластерах, в кожному з яких зосереджено кілька десятків тисяч осіб. Рибна паличка близько один до одного, і такі кластери з вертольота здаються монолітними плямами.
Довгий помітив, що підвіконня заповнює озеро не хаотично, але переміщається уздовж берегів цілодобово. Підхід риби з озера до р. мілководця я змогла спостерігати за кілька років поспіль на річці Гаврилка. Ширина рота - це лише метр і половина, а глибина на піщаному рулоні - кілька сантиметрів - ви можете без замочування взуття. Тим не менш, за піщаним пляжем, що оточує озеро, канал стає більш глибоким, є мусквіти, навислі береги, снопи, камені - це, місця, де риба може приховати від ведмедів. Кілька днів тисячі і тисячі риб накопичуються в роті гінгера. Риба пролягає вздовж берега озера, бризки, дразне голодні ведмедики збираються на пляжі, які практично в маринуванні стрибають після нього в глибину. Припустимо, як якщо за деякими сигналами, натовпи рибної щітки в вузькому і неглибокому роті, формування хвилі. Вала окропу і риби може збити людину вниз. Енергетика цього валу така, що за кілька хвилин канал, здавалося б, неприпустимо для великих риб, розширюється і глиблюється. Перші десятки рибок стають легкими жертвами ведмедя в неглибокій воді, але при цьому з'їдають їх, сотні риб вдається пропустити піщаний рулет на порівняно глибоку воду. І буває кілька разів.

Цього року в озері вже вийшли більше двох мільйонів людей, які вже вийшли на озеро, що більш ніж достатньо для відтворення цього населення, інтенсивно мисливців і людей.

Джерело: