Автори:
Ну, ще один сон ідіот зійшов - так скоро вони пішли. Він дзвонив мені в четвер військовий_прес і просить, якщо я хочу піти завтра, тобто в п'ятницю, до Плецка, щоб запустити ракету. Звісно я роблю! Не думайте про це. З часів військової ради я звернувся до Москви-Северодвінського поїзда в п'ятницю ввечері і був вже в суботу вранці.
Тут необхідно уточнити: для того, щоб агенти ворожого інтелекту нічого не вгадали, є селища міського типу Плесецька (страсний отвір), є космодром Плесець, а також місто Мирний, в якому працюють і служать в космодрому режимі. Місто, звичайно, є зато. У мене буде невеликий пост про нього. Хоча, крім пари тематичних пам'яток ракети немає нічого побачити в ній.
Все найцікавіше розташоване в лісах Архангельської області, де знаходиться 1-й Державний тест космодрому, краще відомий як космодром Плесецька, знаходиться в мальовничій місцевості. 11 січня 1957 р., коли ухвалено Постанову Ради Міністрів СРСР про створення військового об’єкта з умовним ім’ям Ангари. У першому в СРСР військовій одиниці ракетних полків, озброєних міжконтинентальними балістичними ракетами Р-7 та Р-7А. 15 липня 1957 р. Тепер цей день відзначається щорічним святом космодрому Плесецька.
23 фотографії
1,1 км МІК - Монтаж і випробувальний корпус. Ось завершальна збірка РН і КА в єдине ціле. Звідси для запуску РН. Диви будинок зліва з трьома парами широких вікон? Це точка спостереження – гості та преси навколо нього на старті.
З 1957 по 1964 рр. на бойові обов’язки були побудовані пускові та технічні положення. У лютому 1959 року в 3-му навчальному діапазоні Artillery було перетворено об’єкт Ангари. До кінця 1964 р. було побудовано чотири ракети Р-7А, три ракети Р-9А та 7 ракети Р-16У, введено в експлуатацію та поставлено на бойовий обов’язок. На початку 1960-х рр. необхідно розширити сферу космічної діяльності СРСР.
У січні 1963 р. у постанові Центрального комітету КПРС та Ради міністрів СРСР було створено «Науково-дослідний контрольний майданчик для маніпуляційних та космічних зборів Міністерства оборони СРСР» біля станції Ільзи Великого району Архангельської області. Влітку 1963 року уряд прийняв рішення використовувати стартові комплекси в Плесецьку для космічних апаратів. Запуск космодрому розпочався 17 березня 1966 року з запуском ракети Vostok-2 зі штучним супутником Землі Cosmos-112. В цілому, понад 1,600 пусків були проведені з космодрому Плесецького та понад 1,950 космічних апаратів, включаючи військові, були введені на орбіту. 10 видів ракет, 11 ракетних систем, більш ніж 30 видів космічних апаратів були протестовані і введені в експлуатацію.
Але повернемося до останнього фінального запуску. Це був тринадцятий запуск автомобіля Soyuz-2 в варіанті 1.b. Всі попередні дванадцять були успішними. Ви можете прочитати про особливості поліпшеного запуску транспортного засобу на Вікіпедії.
Спочатку старт був запланований 26 серпня, але після нещасного випадку ракети-носія Soyuz-U 24 серпня (коли транспортний корабель Прогрес М-12М був введений на орбіту, третій етап ракети не вдалося, а корабель спалював десь в атмосферу), запуск був перенесений на ніч з 1 по 2. Однак, через те, що сила вітру на висоті 7 до 10 кілометрів, потім перевищила встановлені параметри (близько п'яти разів: замість 10 м / с - близько 55 м / с), рішення Державної комісії, запуск космічних апаратів Glonass-M з космодрому Плесець було перенесено в погодних умовах до дати резерву - 3 жовтня. І вдень я пішов на 43 місце космодрому, щоб подивитися на ракеті Союз-2, встановленому на стартовому столі.
2,2 км РН виводиться з МІК спочатку назад, а потім виштовхується тепловозом до стартового столу. Зйомки йдуть назад до бою. Отже, тут, РН до настільних приводів вперед.
3. У Комплекси 3. Звідси можна запустити всі ракети Союз, крім Союзь-2. Але в майбутньому також буде модернізовано два.
4. У І ось наша краса - Союз-2.1b ракета з космічних апаратів Glonass-M.
5. Умань РН не був заправлений в суботу. Але зараз, якщо Держкомісія дає гойдалку ввечері, ракета почне заповнювати гаслом і киснем три години до запуску.
6. Жнівень Точка спостереження біля стартового столу. Я розумію, що звідти тут заправка ракети регулюється і ніхто не в ньому під час запуску.
7. Про нас Ракетний ярмарок. Під ним знаходиться верхній етап «Фрегат» і космічних апаратів «Глонас-М».
8. У В цілому, звичайно, цей комплекс вражає тим, що основні ідеї даної ракети були покладені в 50-ті роки, коли Корольов створив R-7 ICBM. Тепер Союз-2 є досить великим рятуванням-греат-греат-греат-грейдер цієї ракети, але фундаментальні принципи дизайну залишилися однаковими. До речі, давайте нагадувати вам, що з Байконур виводять з Байконуру, використовуючи Soyuz-U і Soyuz-FG ракети.
9. Навігація 18 березня 1980 р. 48 осіб загинули під час заправки та підготовчої роботи в результаті вибуху ракети Восток-2М разом з супутником.
р.
10.
3250Р. 3700Р.
11. Панорама для тих, хто любить більше.
12. Увечері держкомісією було заправка ракети і проведення запуску. У мене є час. Не можна підходити до самої ракети. Відстань від готелю всього 1500 метрів.
108251
За довгою традицією, за кілька годин до початку командир бойової бригади пропульсних систем 3-го етапу ( 42-а кількість бойової бригади) на снігу «коат» цього етапу (який утворюється після заповнення бака з рідким киснем) пише слово-талісман «ТАНА».
Нічний ракетний запуск - неймовірно красива пам'ятка. Після спалаху і виходу двигунів перших і других етапів на повній потужності, він плавно, але дуже швидко засохає в небо і кидає на орбіту. На мій сюрприз, це відбувається дуже спокійно. Я очікував натискання звуку на діафрагмі, щоб зробити селезінку відхилити. Але ні – такий легкий, благородний роум, а ракета вже видно у вигляді яскравого краватки. Немає фото або відео може передати цей чудовий видовище.
13.00 р. Поблизу гарячого старту будується бойова бригада. Ракета зліва старту - виконана робота. І брати її на ескорт і робити телеметрію будуть інші.
14. У нас є ще один успішний запуск!
15.00 р. Подарунок і пам'ятники.
16.00 р. На очах хлопців, гордість за виконану роботу – бойовий запуск для них.
р.
17.00 р. Я дуже сподіваюсь, що це неймовірно красиве місто знову.
18 років Голова космодрому, генерал-майор Олександр Валентинович Головако, для якого це був перший запуск у ролі головного.
19.00 р. Відповідно до Указу Президента РФ від 3 жовтня 2002 року День космічних сил відзначається 4. У день запуску першого штучного супутника Землі, який відкрив літопис космонавтики, включаючи військові.
20. 3 жовтня о 00:15 МСК з пускового комплексу платформи 43 Плесецького космодрому, бойові екіпажі російських ракетних військ за участю фахівців в ракетно-космічної промисловості провели успішний запуск ракети-носій-2.1б з фрахтою верхнього етапу і навігаційного апарату Glonass-M.
21. У 00 годин і 18 хвилин стартер був прийнятий для ескорту за допомогою Г.С. Титовського тестового та контрольного центру космічних засобів.
р.
22. У відповідності з циклограмою запуску космічних апаратів на цільову орбіту за 3 години 47 хвилин МСК, космічних апаратів Glonass-M зазвичай відокремлених від верхнього етапу і було прийнято.
р.
23. Тепер орбітальна група супутників Glonass повністю оснащена. Але космічних апаратів буде літати в тестовому режимі на деякий час і буде тільки ввести послугу до кінця року.
р.
Джерело: