Віталій Поздняков, rusrep.ru, 9 частин
Як ви побили смуглінг, коли у вас є ціле місто проти вас?
Коли СРСР роз’яснено, кордон між Росією та Україною проходив прямо на околиці п’ятдесят-тисячного міста Донецької, Ростовської області. Закрили багато шахт, які забезпечили роботи населення області. До питання «Що робити зараз?» прийшла нова і коротка відповідь: смуглінг. Підземний розтягував кілометри саморобних трубопроводів, через які російські громадяни почали перекачувати дешевий дизель громадянам України. Відповідач РР, разом з прикордонними охоронцями, вирушив до охорону державного кордону, але звідти лише пара нічних зсувів: важко захистити батьківщину не від чужих, але від власних.
2,2 км Робота чіпсів.
Це темно зовні. Я сидів в маленькому номері в тільки готелі в Донецьку і, як в шпигунському кіно, я дивлюся на стільниковий телефон лежачи на столі: Я чекаю на це кільце і холодний монотонний голос в трубі розповість мені ще одне завдання. Телефон нарешті ламає, і після декількох секунд я стояча на вулиці, зловила праву машину з очима. Є два в салоні, в темряві немає чіткості між ними і їхніми рядами.
Донецьк не відрізняється від інших провінційних міст. А ніч Донецьк особливо. Ми їздимо по повністю порожніх вуличках. Життя може бути мертвим тут. Я думаю.
Зрозуміло, Ніва і Патріотів проходять, всі, як якщо після ралі, вгору в грязі. Прикордонні охоронці, якось дивно ескортують їх з поглядом, після чого вони мовчно виглядають один одному і різко перетворюються на найближчий дворик.
- Чи щось неправильно? - Я зловив натяг.
- Майже всі позашляховики в місті є супроводжувачами, а також перевізниками. Чи ви бачите їх обприскувати? Мудрий свіжий. Вони ховаються полями: можливо, вони розкидані місця, і, можливо, вони збираються запобіжні вантажі.
до Як ви знаєте, що вони смужники? Не промивають автомобілі.
до Вони не мають запасів у спині. Вони роблять. Вони іноді повинні їздити на таких свердловинах, і навіть завантажуються і при гідній швидкості. З цього запас з кріпленням витягується. Тепер ми перевіримо кілька точок: якщо є "повіді" на миті, то обов'язково буде ніч.
Прикордонні охоронці звертаються до місцевих мешканців, які працюють за симуляторами та за додаткову інформацію про рухи прикордонних охоронців у місті. На заході взяли участь такі інформатори на вулицях Донецького зросту ввечері, особливо в зоні, де збираються смужкові товари. У цей час практично на кожному перетині на бордюрі є автомобілі з одним або двома пасажирами. І якщо прикордонний охоронець подорожує на дорозі на службі або навіть персональному автомобілі, це практично відразу стає відомою колегам в «чорному магазині» по всьому місту.
до У нас є мережа. Ми постійно працюємо над домовленістю в офісі та на в’їздах, де ми живемо, знаємо номери та бренди наших автомобілів. Вони підпадають під кримінальну групу, тому ви не можете довести це в суді - формально вони не порушують нічого.
3. У Контра
до Ви платите за інформацію?
- Так, пені. Хоча постійне "рибки" під час нічного дня може і козар (тис. руб. - "PP") заробити. Але це стеля, за умови транспортування вантажу. І якщо ми беремо її, вони будуть працювати безкоштовно до повернення вартості товару.
до Ми взяли вечірку тут кілька тижнів тому, інший прикордонник надходить до розмови. А потім було оцінено на сім мільйонів рублів. Я не знаю, скільки цих «рибок» виконають їх відмивання. І буде вони працювати на всіх ...
Переходимо з автомагістралі до бруду. Нерідко тут затримуються гуртожитки: прикордонники знають, що дорога є мертвим кінцем – потім Україна, кордон з яким не можна перетнути в цьому місці. В цілому, в Донецьку не так багато способів, за допомогою яких контрабан може бути доставлений з України в Росію і назад. І всі їхні прикордонники знають і намагаються їх контролювати. Але сумклери також знають про будь-які дії нарядів у прикордонній зоні - завдяки однаковим «подарам».
- Вони протягом дня, або навіть раніше, активуються в зоні, де вантаж буде йти: деякі прогулянки, як прогулянка, інші приводи на дорозі назад і вперед. Ми не опинимо на машині, Тому необхідно намотати більше десятків кілометрів на стопу навколо перед виходом на вказану площу.
Іноді шпигунські пристрасті відіграються на всіх: перед виходом на амбаш, Донецькі прикордонники спочатку позбавляються від обов'язки «хвостик» - петлі по кутах, відмовляються від автомобіля, ходити, ловити таксі, знову загубитися в місті, щоб піти непристойним до станції. І потрібно робити це до «повіді».
до Так ви в основному на поради?
- Завжди. Приблизний час ми вже працюємо. Вони самі заборонені збирати таку інформацію – це виключає можливість взаємодії з «контролем».
У передбачуваній зоні прикордонного порушення прикордонники діють відповідно до всіх правил класики або військового або шпигунського детектива.
- Розбираємося самі. Іноді навіть «рибки» в двох кроках від вас пропущено і не помітили. Але ми не реагуємо на них. Значення? Ви будете запекти тільки в загарі, і ви не зможете показати їм що-небудь: місцеві жителі можуть вільно рухатися в прикордонній зоні.
- Чи є що-небудь очікуваний сьогодні?
- Ноп. Але ви все ще повинні перевірити. Що відбувається. Ось ми йдемо. Ми підемо до ніг.
4. У Секретні роботи.
до Що смоктати. Це ніч, місяць. І небо ясно.
Ми йдемо в поле. Ведуться кілька дерев'яних будинків - приватний сектор. Світло в вікнах пішли. Ми намагаємося ходити спокійно, і кожен досягається, крім мене: під стопою гілка буде тріщина, потім порожня пластикова пляшка буде тріщиною. У своїх думках, ймовірно, вирівняли мене з «рибками» давно.
На дорозі, на якій ми нещодавно поїхали, є кілька автомобілів. Дивитися фари тісно. Ні, в дворі одного з будинків розгортають вагони. Продовжити спостереження, сидячи в кисті, благословення - їсти поліуретановий мат.
- Часто використовуються пристрої нічного бачення та термознімки. Багато людей мають радіо.
Прикордонні охоронці не завжди можуть похвалитися таким обладнанням. І їх повноваження регулюються докладно, але фактично обмежені. Таким чином, вони не рекомендують переслідувати і утримуватися в місті. Єдиний варіант полягає в тому, щоб взяти вчинки безпосередньо під час порушення кордону або режиму кордону, і різні інструкції вказують, як їх приймати, а потім приходить до curiosity.
до Якщо я вчиняю суворо відповідно до інструкцій, то я повинен бути одягнений в спеціальному рефлекторному жилеті з написом «Послуга на замовлення», з ліхтарем і смугастою паличкою в руці, а коли на дорозі на машині з'являється інструдер, як це, прикордонник робить кілька кругових рухів своїми руками перед ним. - І вказуйте «знижку» так він зупиняється.
- Так, як вони зупиняються. Вони сміються, і вони збивають вас. Таким чином, немає ніде без неї, прикордонний охоронець ляже на сумці з «заплутаним» (на непристойному паркані, який являє собою комплексне переплетення сталевого дроту, практично неможливо вийти з якого без допомоги спеціальних інструментів). І «знижки», побачивши його, майже завжди зупиняються самі – вони знають, що вони не зможуть їхати далеко в будь-який час. І вони не хочуть зіпсувати автомобіль, тому що вони повертаються до нас.
25 листопада 2006 р. очолював кафедру в м. Гукове, лейтенант полковник Костянтин Подкавиров. Я керував за останні роки.
до Тоді була інформація про те, що буде великий припис смуглінгу, згаданий прикордонний охоронець. - Виготовляємо два стовпчики. Через перші інструктори кидаються на високій швидкості. На другий старший був Подкавиров: автомобіль заблокував дорогу і виходив, щоб зустрітися з молодятами — зробив все відповідно до інструкцій. А...
до На машині було поранено удар. І ось це практично навпіл... Він загинув на місці ... Це був великий хлопець. Він використовується для одягу з нами. Таджикістан пройшов. Він повернувся живим. І тут.
Ми ще не мали можливості використовувати «заплутаність»: як оперативні втручання попереджали, сьогодні «знижки», на відміну від нас, не працювали. Ми йдемо в прикордонне відділення (це тепер офіційне ім'я апостів). На шляху ми все одно чіпляємо до мита "хвост" "рибки". Що без хлопців?
5. Умань Відкриття офісу.
- Захопити фразу, що кордон охороняється всім народом? Так це не про нашу дільницю. Керівник відділу в Донецьку ділиться своїм досвідом: боляче. Коли ви боретеся з невеликими гангами, це одне. Якщо ви живете у всьому місті, це відрізняється.
З того, хто працював у "секреті" і дайте їм додому спати - незабаром вони знаходяться в наряді. Він також продовжив всю ніч: здається, що деяка інформація від оперативних операцій все ще прийшла, і офіцер особисто відстежував ситуацію і дії військовослужбовців в різних сферах.
- Якось ми з іншого банку (правильний банк річки Сєвєвський Донець вже є українською територією. – «RRR») або «Саїга», або якийсь вид валення з реальним каштаном: він розшукав, що ми всі були зняті. Ми повертаємо на тему відносин з місцевим населенням. Звісно, що його вантаж був прийнятий прямо перед ним, як тільки він був відправлений через кордон.
Невелика, двоповерхова, білосніжна будівля більше схожа на старовинний сільський клуб або бібліотеку. Якщо ви подивитеся з вулиці, ви ніколи не подумайте, що звідси вже двадцять чотири години на добу стягується охоронець, але досить напружена і складна секція кордону. Але всередині будівлі буквально пахнуть як армія. Ні, не одягає і хуталін - це ще один запах: тут ви відразу відчуваєте напругу, тяжкість і справжню армію дисципліни з усіма вашими почуттями. Це враження посилюється класичним військовим інтер'єром в радянському стилі: шлях старого лінолеуму кольору дитячого сюрпризу, півфанери стіни, сірі двері з червоними ознаками, що вказують на те, що це побутова служба, і це кімната відпочинку. Наприкінці зльоту чуйся від одного такого дверцята:
- Я не гона отримую свої стегна протягом семи діб. Я думаю, що я отримую додому і знаходжу їх, моя дружина буде слабкою і восени.
У номері є сміх.
до Це Оемдешники (у відділі рухомих дій. – «ПП»), керівник відділу перед моє питання.
Ми проходимо молодими хлопцями: всі підрядники (з 2007 року, персоналізація прикордонних охоронців здійснюється виключно на професійній основі). - "РРР") в новій формі, відрізняється від армії "Юдашкін". З старими радянськими плакатами на стінах хлопців поширений строгий вираз обличчя. Чому ви знаєте швидко: найменша недбалість на кордоні коштує дорого.
6. Жнівень Молеса працює.
Метод змащування палива і мастильних матеріалів в Донецьку досить простий: класти підземельну трубу, підключити до неї портативну насосну станцію - і це, незаконний канал перевезення дизельного палива в Україну готовий. Різниця в ціні, і це майже вісім рублів на літр, за один день можна принести більше мільйона рублів доходів. У зв'язку з цим Донецьк є дійсно унікальним місцем: можливо, ніде ще на кордоні ви знайдете такий оригінальний метод змащення як укладання труб підземелля. Що говорить прес-служба Ростовського прикордонного агентства.
Для такої схеми, щоб успішно працювати і довести твердий дохід, потрібні тільки два компоненти. Першим називається «моль» - спеціальна машина для укладання труб, яку оператор тільки встановлює глибину і напрямок горизонтального буріння, періодично налаштовує її через GPS-систему, машина зробить все ще самому: вона відразу бетонує стіни отвору швидкою сумішшю, щоб через кілька годин труби готові перевозити паливо. Другий компонент – канал постачання та продажу товарів. Дуже важко взяти організаторів і тих, хто охоплює такі канали: всі грубі роботи виконуються тими самими «чипсами», носіями та іншими співробітниками, які часто не знають, хто працює і хто їх сплачує.
Підземне перевезення палива є відносно недавнім явищем в Донецьку. Попередньо, smugglers діяли болдер: вони перевозилися танками на вантажівках, які пішли практично в колонках. Таке відверте неспроможність було пояснено наявністю надійного даху у місцевій поліції, а також у прикордонних військах. Але з російських прикордонних охоронців було передано до ФСБ, скумбріям довелося приховати паливні насосні канали під землею.
Сьогодні такі труби між Росією та Україною стають меншими і меншими. Але кілька років тому, вони були особняками області.
до Ми не встигли розібрати їх. Просто залийте одну спеціальну суміш, відразу є ще кілька. Це один вид Горгона: одна головка буде зрізана, а на його місці ще два виростають однаково, голова відділу нагадує.
Але зараз прикордонники мають важкий час. Перша причина - завантаження на сайті велика, і не вистачає людей. І вони дуже часто відпускаються з цієї причини: вони не стоять морально.
до Найкраща нагорода - вихідний день або день. Ми не потребуємо більше, прикордонники відповіли моє питання про те, як вони винагороджуються за за утримання смужки.
Друга причина є недоліком справжньої покарання за участь у смузі. Ні, в адміністративному кодексі, звичайно, призначають: штраф, якщо кількість незаконно переміщених вантажів не перевищує півтора мільйонів рублів. Але це цей поріг, який сьогодні не перетинає, таким чином, уникаючи кримінального переслідування. Чудовий - добре, що робити, ми будемо працювати.
- У Європі вони були виведені з прикордонної зони довго. У них є така політика: ви живете біля кордону - співпрацюєте з органами місцевого самоврядування. Для цього жителям кордону навіть отримують субсидії, офіцер райдужної прикордонної служби розповідає про кореспондент РРР в Москві. У Радянському Союзі була аналогічна практика. Тепер це не справа, а юні прикордонні охоронці більше не розуміють використання того, що вони не вдома на дні, не дивляться дружини, діти: смужка в результаті не стає менше. І з цього приходить розчарування в усьому: в сервісі, в законах і в країні.
7. Інформаційні роботи.
Ще одна ніч в рамках «секрета». На в'їзді до Донецька вперше чекаємо на нас: Нива, обприскується грязьом на дуже дах, переміщається з місця, як тільки ми проходимо. Водій не перетворює фари, щоб не привернути увагу. Занадто пізно. Прикордонні охоронці помітили його відразу, і зараз ми, перед виходом на полювання, повинні відірватися не тільки від цього «хвоста», але і від інших «похил», які водій СУВ напевно вже проінформував про зовнішній вигляд прикордонного наряду. Так, важко працювати, коли потрібно конкурувати не з будь-яким індивідуальним нападником, але насправді з цілим містом.
Дуже швидко знімати. Після декількох хвилин ми залишаємо машину в деяких пустельних і темних куточках - потім, як і раніше, необхідно прогулятися. На сьогодні ми повинні піти набагато більше: прикордонники отримали інформацію, яка в одному з приватних секторів сьогодні, домашні труби будуть перекачувати дизельне паливо в Україну, і тому нам потрібно бути впевненим, що у нас немає хвоста і в цій області ми пішли неочікувано. Ми не знаємо.
Через три години ми йдемо на територію. У більшості одноповерхових будинків з низьким парканом, передніми садами і садами. Не дивлячись на пізню годину, на розмитий брухт дорога зараз, а потім є самотні пастки. З якоїсь причини всі вони перетворюються на двір старої, здавалося б, закинуті будинок з цекетними залізними воротами, знаком «Рецепція кольорового металу» і пальником металобрухту перед ним.
до Це кришка. Легенда. Зверта підозра, одна з прикордонних охоронців може ледь чути.
Виявлено об’єкт. Помикаємо будинок з боку не запалюється вуличними світильниками, де важко помітити нас, і взяти позицію. Тепер ми повинні чекати перевізника, щоб прибути.
Почуєте звук підходу автомобіля, підвищується напруга. Ні, проходячи автомобіля. Потім вона йде назад. Щоразу слідують Нива. Прикордонні охоронці не скажуть нічого, але тільки покажуть мене на епаулеті: в першій машині - власне, слідуючи «хвостом».
Завтра за хвилину, залізні ворота остаточно відкривають: автомобіль надходить на двір, висаджуючи звуком двигуна - "газель". У тиші, яка незабаром прийшла, ми відрізняємо одне одне слово:
до Це океї, підключіть його в.
Це була команда FAS. Прикордонні охоронці з легкістю паркувальних майстрів гойдалки над парканом і в миттєвому знаході біля смуженого автомобіля.
- Прикордонний наряд! Ми працюємо над тим, що ви знаходитесь!
Звичайно, кожен, хто був у дворі, кинувся в випадковому порядку. Але всі прикордонні охоронці і не потрібні: більшість тих, хто зараз дрочить головок, які проходять через нічні вулиці Донецька, є такими ж «чипси», які захопили прикордонники. Водій з навантаженням і майстером, який проводить дистиляції палива - це призначення наряду. І вони не знали, що збиралось, коли руки були вже витіснені металевими браслетами ззаду. Робота виконана.
Після деякого часу автомобільні приводи до будинку, тим самим ми нещодавно дивилися сидячи в притулку. З'являються прикордонники.
- Чи взяли ви їх? Де ви приховали? Ми всі тут.
до Ви знаєте військового таємниці!
р.
8. У Співпраця
охоронці дали свою роботу. Зараз співробітники Міністерства внутрішніх справ і ФКС працюють на місці: як міліція, так і митні особи, які компілюють протоколи, допитні затримані, перевіряють вантаж, які ніколи не чекали на іншу сторону, привозять і відчували свідків.
Велика бочка, зварена на підлогу каюта "газелі", що міститься майже на три тонн дизельного палива. Це не достатньо, щоб покласти інтрудери: загальна вартість товару не перевищує встановлену законом бар.
- Скільки ви платите? запитав водія.
- Не всі. Подруга дав мені машину і попросила мене приїхати сюди. Він обіцяє дати йому п'ять сотень рублів.
Що таке ім'я друга і де його знайти, водій не пам'ятає. Але тепер він розуміє, що він повинен платити державу значним штрафом.
- Скільки він зараз?
- Відповідно до закону, до п'яти тис. руб., заявляють прикордонники. Але найчастіше в суді дають дві і половину.
до Що робити? водій майже кричав. - Не працює. Чи дайте мені гроші?
Я шукаю затриманий драйвер і я розумію, що я вже відчуваю себе за ним і, якщо я не залишила свій гаманець в готелі, я не пошкоджу сто або два для нього. Він стоїть і шейк, чи від холоду, або від страху, або від розпаду.
Що ми відіграли прихований ісек для нічних ночей простягається метр глибоко в сусідню Україну. Тільки в самому фундаменті труби з клапаном, покритим листами іржі заліза, виглядає злегка з землі. У будинку ми знайдемо відкритий поверх і плювати, де свайкери встановили насос, який перекачує паливо. У теорії, демонтаж повинен бути співробітником Міністерства місцевого самоврядування. Але на цьому початку вони малоймовірно прибути, тому ми самі барбаливо ріжемо насос - трубні рятувальники будуть подбати про завтра - і дати його на митницю. Прикордонні охоронці також підуть на затримку дизельного палива.
до Ми вже прийняли «контра» в цьому будинку. Тут проживали деякі бабуся. Але вона пішла на північ дітям і продала будинок. А хто тепер власник, ми не знаємо, – укладаємо прикордонники.
до Ми зробили велику роботу тут. Я дуже вражений творчістю лічильника.
до Це ще не круто. Ми отримали інформацію про те, що один будинок також закачується паливом. Ми приїхали, всі сходження, але не змогли нічого знайти. Про те, щоб залишити, але раптом помітили, що земля перед будинком була якось підозрою.
- ??
- Ви стрибати в одному місці і вона гойдалки в іншому місці. Виявилося, що під землею побудував ціле укриття з арматурними колонами, освітленням, вентиляцією та повним баком дизеля. Що ви хочете? Це гірничодобувне містечко! Вони можуть працювати під землею.
9. «Трики» знову.
У зв'язку з тим, що ніч начальника відділу знову витратив на обслуговування.
- Ви коли-небудь вдома?
- Добре, я зупинюся і сніданку і скажу hello до своєї дружини і повернуся сюди. Зручна робота тут або ...
офіцер і я залишаю блок. У декількох метрах від будівлі знаходиться паркований автомобіль. Є молодий хлопець в ньому.
до Що ми робимо тут?
- Я чекаю дівчину, але я просто пішов.
- Дівчинка, як... офіцер звертається до мене. - Ви не можете нічого робити до них.
Він мовчить довго, потім через зуби він каже: «Коли ти заспокоївся?» Питання, звичайно, залишається незавершеним, і через сто метрів ми знову зустрінемося з «чипом» на бордюрі. Припинити. Не чекаючи на спеціальне запрошення, хлопець вісімнадцяти років залишає машину. Він також з дівчиною, яка "посередньо пройшла кудись". Ви не можете фольгувати прикордонного офіцера з цим приводом.
- Ви навіть закінчили школу? Ви краще навчитеся, навчайтеся десь і стати нормальною людиною. Дивитися, 188-а (частина кримінального кодексу на смуглінг. – “ПП”) ще не була скасована. Ви отримаєте п'ять років і ви втратите життя.
Ми будемо тримати. Він і я був як фізично, так і психічно втомився. Поблизу готелю керівник відділу коментує:
- Просто не напишіть нам.
Про нас Проживаю в готелі, і поїхати в готель в уніформу: немає сил, щоб змінитися в цивільне населення.
до Так, ви половили когось? Сплячий жінка просить від рецепції.
Я не мовчало.
до О, бідні речі!
Я не знаю, що вона симпатія з часом.
(Назви та заголовки прикордонників не вказані з причин безпеки.)
Джерело: