Про перспективи хімії в Росії

Я буду ділитися своїм досвідом, можливо, це буде корисним для когось. Якщо ви хочете зробити науку після закінчення навчання, не витрачайте час на ступінь магістра, і ще більше так на аспірантуру в Росії! Не існує науки в Росії, вона загинула спокійно. Те ж саме стосується прикладних досліджень, розробки для промисловості та ін. Якщо ваша дитина цікавить хімія, фізика, біологія, показує здібності в цих суб'єктах, налаштуйте те, що рано чи пізно він повинен піти за кордоном, якщо він хоче проходити в цьому житті як дослідник. Якщо ви в даний час навчаєтеся в бакалаврі або спеціалісту в галузі природничих наук, не зайдіть на ступінь магістра в Росії, і, звичайно, не плануйте вступати в аспірантуру. Це відходи часу. Я бачив це з власного гіркого досвіду, і я не хотів би це на всіх.

Не існує умов для роботи в російських установах. Реагенти не вистачає, обладнання старе, лабораторій зливаються з усіма сортами виробів з радянських часів від підлоги до стелі. Тут, наприклад, є деякі фото нашої хімічної лабораторії Інституту неорганічної хімії СБ РАС (Новосибірськ):
6 фото + листи через vscht

Увага - до іржавних штатів, жорсткого гумового шланга зі старого віку, різьбленої плитки під тягу. Навіть з-під тяги, будь-який сміття постійно заливається, тому що вентиляційна система не була очищена, ймовірно, з середини минулого століття, на ньому вирощувалися гірлянди пилу, на них накопичуються частинки іржі. Все це клапт, коли ви включите витяжку, швидко падає на робоче місце.

Катастрофічно не вистачає найпростіших витратних матеріалів, які потребують хіміка - гумові рукавички, серветки, фільтрувальний папір, пральні хімічні речовини, навіть щітки - і вони не роблять! Як мені сказати, можна отримати будь-який цінний науковий результат за такими умовами? Якщо для кожної маленької речі потрібно запускати на фінансово відповідальну особу лабораторії, розмістити замовлення, почекати його потім на два тижні? Система постачання не тільки неефективна, але й не працює!

Кожен не подбає про безпеку – немає склянок для роботи з кислотою, гумовими рукавичками – для всієї лабораторії, яка працює 4-5 осіб. Ось картина приміщення, де розташовані рентгенівські дифрактометри:

Як бачимо, між двома дифрактометрами (як виробляється ГДР, 1975) є робочим місцем оператора, де витрачається більшу частину робочого часу. Між двома перехресними пакетами сидить, просто кладемо. Я не говорю про електроприлади. Скільки часу я був електрифікований спіральною плитою для реакторів кварцу! Спіраль не ізольований, а при установці реактора є високий ризик його дотику. Намотувати будь-яку утеплювач неможливим, оскільки він розтопиться під час роботи плити - такий дизайн. Не для людини, але для кіборів, очевидно, зроблені, що становить 220 вольт.

Для порівняння, у Вищій школі хімічних технологій у Празі, звичайною лабораторією для докторантів виглядає так (фото з Ілля Рудомілов):

Я мав можливість працювати в рамках багатонаціональної корпорації Schlumberger. Це сервісна компанія, яка надає технології та матеріали для виробництва нафти і газу, наприклад, до Газпрому та Роснефту. Простіше кажучи, вони оплачені гроші, і вони приходять на територію, свердлити добре, запускати його і залишити. Після того, як замовник перекачує сам масло. Не так просто, звичайно, але в цілому це схема. Я працював у науково-дослідному центрі Schlumberger, який розробляє нові технології виробництва нафти. Виявляється багато хімії, не просто машинобудування. Необхідно розробити всі види гелів, волокон, вибрати добавки для поліпшення в'язкості, рідини гідророзривних рідин і т.д. Багато роботи в хімічній лабораторії, досить монотонний і важкий. Це робота та навчання студентів – випускників хімії, рідше аспірантів. Вони навчають їх, вони показують їх, а потім вони працюють самостійно, від виклику до виклику. Я роблю все літо, повний час. Я був так втомлений, що я прийшов додому і впав, після цього весь день стрибнув навколо пристроїв, я нічого не хочу. Вона ліва рано, прийшла пізно, експерименти часто затримали, але потрібно закінчити їх, тому що вони просили мене дуже строго. Але там була плита - погляд! Що називається, відчувати різницю:

р.

Все нове, все працює, розряди - на сипучих, рукавичках - одноразові (!), різних розмірів, зважування контейнерів - також одноразові, щоб не забруднюючи речовину не потрапити. Папір протирає - ціла кришка, працювала - натирають робочу поверхню за ним і прокидають, не потрібно прагти. Об'єми були вибрані з шприцами без голок, після чого ці шприци відкинули замість промивання. Все це тільки здається невеликим, але насправді це не мало. Не менш важливим є хіміка, ніж зручність лабораторії.

Техніка безпеки, звичайно, до неї. Роби виготовлені з нормальної, щільної бавовняної матерії, не ті, які спалюють кислотою на другий. Також необхідно носити окуляри під час перебування в лабораторії. Неважливо, що ви робите, навіть якщо це не небезпечно, це як ріжучі вогні.

Всі інструменти ідеально заземлюються. Якщо хтось був електрифікований, це буде величезна подія, надзвичайна подія, людина буде відправлена до лікаря, то зустріч буде проходити для обговорення того, чому це сталося і як його уникнути в майбутньому. Іноді вони навіть пішли на борт з усіма, такими як обов'язкові тренування безпеки, які проводилися часто, і вони рідко сказали що-небудь нове. В короткий час нормальне ставлення до співробітників, не піклується. Я насолоджувався роботою в Schlumberger, хоча це було дуже важко працювати там. Звичайно, є багато недоліків в цій організації, але вони досить стурбовані тим, хто працює там на постійній основі. До речі, що дивно, що Schlumberger, при подачі заявки на роботу, також дивиться на папір, а також займе людину зі ступенем, ніж без ступеня. Чи можливо це зробити принаймні один раз? Як добре, я хотів би знати, кандидати краще готові працювати в Schlumberger, ніж випускники університету? Що навчаються додатково в аспірантурі, які корисні навички набувають? Чи можна вони працювати в бруду і руїну, натерти зуби? Я навіть похилий, щоб перейти в нашу лабораторію в інституті після роботи в Шлюмі.

Немає матеріально-технічної бази, а не значних результатів. Які наші публікації варто порівняти з французькою, американською, китайською, чеською, нарешті? Система роботи в науці пролетена через, перетягування післядипломної освіти з нею. Випускники Росії – відходи часу. Якщо це було можливо, щоб поспілкуватися, я хотів би негайно після закінчення навчання звернутися до лікаря. Як багато моїх однокласників робили, до речі. Хтось не дуже щасливий, але ніхто не повернеться. Ні один пішов до Чехії, більше і більше до Франції і Голландії. Одна дівчина в США і два в Новій Зеландії. У англомовних країнах простіше, менше проблем з мовою, але десь у Франції є багато проблем. Моє навчання англійською мовою, а люди навколо мене говорять французькою мовою. В цілому, на мій погляд, збираюся навчатися в іншій країні на мові, яка не рідна до її мешканців. Ви ніколи не будете самі. Ви залишитеся вічною іноземцем. Неможливе в той же час для вивчення англійської та вивчення рідної мови мешканців країни. Не вистачає часу. І це навряд чи ви і ваша англійська буде дуже ласкаво просимо в цю країну, навіть після закінчення університету. Що було одна з причин, які я не залишаю відразу після закінчення навчання. Я вирішив залишитися російською мовою серед росіян. В цей час я не знаю, що в Чехії є інтенсивні щорічні курси для вступу в університети Чеської мови. Я дізнався про курси UJOP у Карловому Університеті цього літа, під час туристичної поїздки до Праги. Ці курси були богом до мене. Наступного року я піду до центру хіміків, біологів та лікарів Маріанни Лазний, щоб дізнатися мову, а потім ввести магістерську програму. Я занурюсь з носом, але я не повернемося до російської школи. І я не подбаю про всіх похилих, сланцевих, ксенофобійських і подібних. Якщо ви є нормальною особою, люди скорочуються або пізніше розуміють це, і не будуть виглядати на вас нав'язливо. Вони будуть спілкуватися на рівній нозі, якщо вони бачать, що ви не боїтеся від них, дружні і відкриті, не зберігайте рис у вашій кишені. Люди - люди, які не є крокодилами. А якщо ви зустрінете, ви будете застрягти вдома.

Джерело: