Міністерство охорони здоров'я має намір підвищити ціну сигарет до 146

Міністр охорони здоров'я Ольга Голодець запропонувала збільшити акцизні податки на тютюні в 11 разів, в яких випадку середня ціна пакету сигарет збільшиться в п'ять разів. Тепер акцизний податок на сигарети становить 360 рублів за тисячі штук. У 2013 році планується збільшити його до 1040 рублів, в 2014 році - до двох тисяч рублів, в 2015 - до чотирьох тисяч.

Експерти Міністерства розраховують, що за рахунок цих заходів попит на тютюн знизиться на 10% на рік. У 2015 р. споживання сигарет становить 19 млрд. пакетів, за 2015 р. він повинен зменшити до 13,86 млрд пачок. У той же час бюджетні надбавки збільшяться завдяки збільшенню акцизного мита. У 2011 році продаж тютюну приніс 139,5 млрд рублів до державного бюджету, а в 2015 році за прогнозами доведеться поповнювати більш ніж на одну трильйонну рублів.

За прогнозом Міжнародного центру оподаткування та інвестицій за 2018 рік середня вартість пакету сигарет повинна виростити майже в п'ять разів до 146 рублів. Водночас рівень незаконної торгівлі може вирости до 35%.

У 2013-2015 роках Міністерство фінансів запропонували законопроект про акцизні ставки. Міністерство фінансів пропонує збільшити акцизні податки на тютюн до 1,250 рублів за 2015 рік

Міністерство охорони здоров'я має намір підвищити ціну сигарет до 146

Джерело: