Новини.ptaah.org.ua
(Мені листи про цікаве місто)
Я працюю і жити в Чорногорії за останні п'ять місяців. Я використовую для життя в Московській області, працюючи в якості інженера для невеликої, але успішної російської компанії, і як багато інших, іноді думають про краще життя. Найкраще життя в моєму розумінні виглядало як невеликий будинок в горах, біля моря в місці, де завжди гарна погода, доброзичливі люди, гарна екологія і вимірюється життя. Але дорога на краще життя виглядала важко - 20 років іпотеки для квартири в Москві, потім 10 років заощаджень на будинок в горах, тому коли було можливість пропустити все це і відразу спробувати мрії, не сумнівався.
Важкий час пройшов, щоб зрозуміти реальність Монтенегріна, але ще варто звернутися з материкою і свіжістю сприйняття, тому я сподіваюся, що мої спостереження можна вважати досить об'єктивним. Життя в Чорногорії в помірних дозах (всі місяці) може стати терапевтичною процедурою для мешканця практично будь-якого російського мегаполісу.
Тоді є виделка – або здається, що ви потрапили в купу, або, як Володимир Висоцький, ви знайдете ще одну Батьківщину. Але залиште слова для особистих блогів і подивіться на ситуацію через очі фрілансерів. Я взяв в основу цікавий пост про Таїланд і вирішив порівняти його з моїми враженнями. У Таїланді я був туристичним і я розумію, що автор, хоча він переступає палицю, але багато речей, які пояснюються належним чином.
Інтернет
Перш за все, я прийшов до Чорногорії, щоб запустити новий інтернет-провайдер, який повинен забезпечити туристів і нові будівлі країни з бездротовим мобільним інтернетом за допомогою технології WiMAX. Якщо ми порівнювати з побажаннями автора, ми можемо сказати, що Інтернет в Чорногорії так само погано, як і в Таїланді, 50 Мбіт не пропонується в будь-якій точці світу - максимум 30 Мбіт, які можна підключити тільки в декількох нових будівлях ділового капіталу - Подгориця. Якщо ми реалістичні, ми можемо пам'ятати, що 10 років тому такий канал в Росії мав тільки велике місто, 5 років тому - велика компанія, і сьогодні тільки жителі великих міст в багатолюдних панелях висотних будівель. У містах Чорногорії ви отримаєте підключення ADSL на швидкості до 4-6 Мбіт на завантаження і до 512 на завантаженні. У передмісті - 2000/512 на WiMAX, в туристичних зонах швидко, але досить дорогі 3G. Ви можете жити і працювати з ним.
Клімат
клімат в Чорногорії різноманітний і набагато комфортніший, ніж в Росії. Нема снігу взимку, але є сильний дощ. На зиму про те ж, як Петро влітку в столиці сильного тепла. З першого дня мого прибуття в червні температура була 32 градуси, які коливається від 30 до 40 градусів до середини вересня. Під час дня кондиціонери економлять, але вночі він досить неприємний. Важливою точкою: буквально 10 км від столиці, в долині біля озера Скадар, температура ввечері в спеку припадає до комфортних 27 градусів, в горах або на березі моря, температура рідко перевищує 29 градусів, що робить перебування на морі райським бесідом. Місцеві мешканці довго пристосовані до цього клімату, у липні-серпні столиця стає пустельним. Багато інститутів надсилають практично всі свої працівники на канікули за 30-40 днів. Для мене особисто, 2 місяці тепла морем, більш приємні, ніж 6 місяців заморозків і чорного снігу на московському Кільце.
Офіси та квартири
Якість офісу більш важлива, ніж клімат. Офіси великі, оскільки європейські компанії займаються будівництвом та проектуванням. У столиці постійно будуються нові будинки і офіси. Ціна оренди офісу становить 300 євро, квартири від 200 євро. Після оренди московського капотна досить не тільки для офісу і квартири, але і для щоденної кави.
Є сильний сезонний фактор на узбережжі. Взимку більшість будинків пусті, а влітку вони дуже дорогі, щоб збити втрачений дохід. Однак згода на рік може отримати хороші умови.
Ці офіси на першій лінії нового престижного кварталу коштуватимуть 100 євро на квадратний метр на рік.
Робота
Середня заробітна плата в Чорногорії становить 500 євро. Якщо ви порушили московський апроб до свого роду (і це буде потрібно зробити, щоб звикнути до місцевого суспільства), то ви можете отримати такі гроші за будь-яку спеціальність. З огляду на постійне зростання російської діаспори, викладачі, радіо та телеробітниці, фахівці з маркетингу, перекладачі та туристичні менеджери будуть затребувані. Для водіїв, продавців, банкірів і бухгалтерів немає шансів знайти робочі місця. Працівники, з іншого боку, успішно працюють у багатьох державних установах, які є проблемою у всіх країнах південної Європи. Тому в Чорногорії набагато простіше, ніж в Таїланді, щоб знайти роботу для чоловіка, адже в туристичному сезоні завжди є тимчасові вакансії.
У той же час варто розуміти, що Чорногорія є великою країною для комфортних витрат грошей і важкого заробітку, крім бізнесу. І ось остання точка, можливо, найголовніша з усіх. Якщо ви керуєте пошуком товарів серед іноземних компаній або серед туристів, то процедура відкриття та ведення бізнесу вимагатиме набагато менше зусиль, ніж в Росії. Є компанії, які відкривають свої офіси в Чорногорії. Всі труднощі та ризики призводять до витрачання невеликих коштів. Однак не варто забувати, що це не офшорна країна, але європейська країна з бюрократією і високими податкими.
Візи
Порівняно з Таїландом, транспортна ситуація набагато краще. Так само, як і раніше, перебування до 30 днів не вимагає ніяких зусиль, ніж реєстрація заїзду (що ніхто не подбає про те, і це спосіб взяти гроші в скарбничку з туристів). Автоматичне розширення вимагає поїздки за кордон, наприклад до Албанії, до кордону з яким 15 км на машині. Сам процес полягає в тому, що головне - нагадувати звичаї, щоб покласти праву печатку, або це може бути ледачим. З заходу зручніше йти в Хорватию.
У Московському посольстві Ви можете отримати візу на 90 днів. І, нарешті, у Подгориці, можна оформити тимчасову Боровику - візу для роботи протягом одного року. Сам процес досить плутаний, але цілком можна. Якщо ви хочете грати в квести або MMORPGs, ви можете насолоджуватися процесом, вказавши все, що відбувається в Елвіш (Гоблін) мова. На наступному етапі ви знайдете лише три етапи, кожен з п'яти штук паперу, щоб отримати майстер-клас з паперу, який бере вас на наступний етап. У той же час є терміни, в яких деякі папери вигорають, викидаючи назад до самого початку. Я спробував пройти процедуру за допомогою консультації з питань в'яжучих Монтенегринів і не вдалося кожен раз. У кінці він поспішає, взяв перекладач і зробив все самому в три дні. Сімейна і дитяча віза надається практично автоматично, якщо у вас є ваша віза, тільки весь набір документів необхідно дублювати. Це близько п'яти євро за одиницю паперу. Сумарна вартість отримання візи становить близько 100 євро за особу якої 50 відправиться на медичне страхування.
Основна проблема отримання робочої візи – отримати запрошення від компанії. Якщо ви запустили компанію, ви не можете стати директором без робочої візи. У цьому простий спосіб держава створює додаткові робочі місця для своїх ледач.
Організація та інтеграція
Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз. Унікальна особливість Чорногорії полягає в тому, що питання залучення російських мешканців є затвердженою державною політикою. Після війни, викликаних розірванням Югославії, Чорногорія була сендвічована між Хорватиєю, домом до історико-госпітального католицького хреста та Албанією, домом мусульманам. Найсучасніші факти війни відносяться до занурення між сербами і кроками, які є єдиною національністю з загальною мовою, але відокремлені протягом століть релігійними принципами. мусульмани історично більш толерантні до інших релігій, але мають більш високий рівень народження, тому їх компактне проживання в одній області призводить до зміни складу населення і виникнення проблем, таких як незалежність Косово. На жаль, на жаль, це тільки відкритий.
Залучення російської столиці та людей Чорногорії захистить своє майбутнє.
Російські люди в Чорногорії відчувають підтримку на вітчизняному, державному та бізнес-рівнях. Все базується на глибокому переплетенні культури, історії та суміжності мови. Все це ароматизується європейською добровотою та істинною госпітальністю Монтенегріна.
О, мова - окрема історія! Без особливих зусиль, через 3 місяці, ви починаєте розуміти частини повсякденного мовлення. Після 1 року можна пояснити і після 5 років, проблеми зв'язку повністю зникнуть. Багато слов'янських слів в сербсько-монітеросі краще збережені, ніж російська. Наприклад, слово «гат» означає «дверний». «Відкрито ворота» Що таке дитяча історія? Ще один приклад – більш точний використання слів.
"неділя" в сербському вигляді означає "вік". Що про "слабкий" то? І "век" в Сербській є "век". Зроби почуття! «П'ятдесят» буде таким же, як і на мовах, але «п'ятий» і «невинний» тільки здаються безглуздо. По суті, слово «невинності» більш скорочений, ніж «невинність». й
І звичайно ж вони цікавість. Кавуна в Сербській мові буде «малон». І прямо справа. Після замовлення овочевого салату в ресторані, будьте готові отримувати фрукти, адже в сербській мові вони називаються «сощі».
Я насолоджуюся прослуховуванням мови в компанії звичайних Монтенегрінів, які не знають англійську або російську мову. У цій мові навіть ті ж російські слова наголошують на першому сиплуатуванні. Як тільки ви зрозуміли ритм мови, близько чверті слів стають чіткими. Значення деяких слів або фраз стає чітким через кілька днів, коли мозок знаходить люка в більш старовинних шарах свідомості.
Почати магазин, кафе або офіс, Монтенегрени говорять один одному слово приємно. Я не знаю, як перевести її на російську мову, але приємно почути її!
Моралі, право та поліція
Головною особливістю Монтенегрінського суспільства є його невеликий розмір. Найбільше місто за нашими стандартами – це просто велике село, де кожен знає один одному. Закони, які розміщені на офіційному веб-порталі, належать Європейським колекціонерам, ніхто не читає їх або знає, в першу чергу місцеві юристи та юристи. У щоденних справах все вирішується за принципом знайомства, не ефективністю. Постачальник може бути дійсно відхилений тим, що ви почали купувати дешевший і кращий продукт в іншому місці. Що ми називаємо корупцію, вони називають дружбу. Конкуренти, що відповідають кав’ярню та обговорюють інформацію, яка буде розглянута найгіршою торговою таємницею в Росії. У вашому селищі дуже мало міліції, практично немає злочину, тому що це безглузде, щоб поспішати. Ці принципи застосовуються до кримінальних концепцій, ви можете перезавантажити незнайомців, але ви не можете доторкнутися до місцевих цивільних осіб. В результаті, наприклад, Чорногорія є транзитною країною для наркоманії, і є дуже кілька наркоманів.
Кожна держава має власну мафію і тільки в Чорногорії мафія має свою державу.
Незалежність Чорногорії має лише одну причину: її лідери прагнули бути менш залежними від Європейського правосуддя. І цікаво, люди цілком задоволені цією ситуацією. поліцейський, як і в Росії, зайнятий власними справами, це безпосередньо, щоб повернути їм допомогу. Але їх справи, в свою чергу, не турбують звичайних громадян і не запобігають загрози.
Я попередив, що було штрафом 30 євро для водіння без фар на фарах, але я не знаю, що той же штраф був накладений для використання лисих вогнів. Одного разу, поліцейський припинив мене і зрозуміло пояснити, що це не дозволило перетворити на ці фари. Чи потрібно сказати, як тільки я сказав про себе?
Автомобілі.
Автомобілі досить прості. За допомогою тимчасової посвідки на проживання протягом одного року можна придбати будь-який автомобіль і повісити тимчасові номери. У процесі отримання наступного дозволу на проживання близько місяця номер автомобіля буде недійсним. При продажу такого автомобіля на місцеве, буде потрібно 5% податок. Що б ціна придбання авто, можна продати не більше 5 тис. євро, адже це платоспроможності населення. Ціни на нові автомобілі трохи нижче Москви. Звідси можна купити використовується компактний невеликий автомобіль, так, той же Logan або Sandero, який повинен піти в успішну IT-панк в Москві. Це називається Dacia тут.
щастя дитинства
Чорногорія чудово підійде молодим дітям. Місцеві сім'ї мають три дітей. Вуличні майданчики мало, але багато ігрових кімнат. Це знову має раціональне - літо занадто сонячне, взимку дуже дощова, а ігрові кімнати завжди комфортні, але вам доведеться платити за неї. У столичному театрі кожен тиждень є дитячі вистави. Діти люблять і доглядають за скрізь, навіть в банці для дитини завжди є цукерки. Молоді діти відіграють на вулицях біля будинків окремо, як і в забуті часи СРСР.
У Будві та Подгориці є російські школи та садочки. Російська школа відкриває в Барі. Звісно, медична допомога і освіта для відвідувачів буде оплачена, і ця плата досить висока за місцевими стандартами. У той же час якість медицини та освіти відповідає статусу задньої води, що Чорногорія мала у колишньому Югославі.
ложка тара
Чорногорія може здатися ідеальною країною, але це, безумовно, не є. З'являються проблеми і труднощі, які не відразу виявляють.
Першим є знаменита Монтенегрінська психіка.
Якщо ви погодилися з Монтенегріном, і він сказав: «доморожувати», то вам буде дуже пощастило, якщо все зроблено на два тижні. Якщо ви говорите «в тиждень», це означає ніколи. Я не звертаю увагу на терміни та терміни проведення ділових зустрічей. Незалежно від того, що ви погоджуєтесь, незалежно від того, яка людина - швидше за все, він не прийде на зустріч з часом. Після того, як ви думаєте, є довгострокові і плідні переговори, ви отримуєте і стейк- руки чекають на початок діяльності. По суті, це лише одна з зустрічей, які нічого не роблять. Такі зустрічі можуть бути три, п'ять, десять - кожен з них супроводжується двогодинним сидінням в кафе і спілкуванням про життя. Роз’яснення щодо цієї поведінки в кліматі. Перед появою кондиціонера в спекотному літні люди впали в підвішену анімацію, а в сезоні дощу неможливо заздалегідь планувати будь-яку активність, тому все спонтанно відбулося.
Я знаю росіяни, які не витримали ці обряди, просто отримали і залишили в ралі, але ви не можете це зробити, тому що...
Друга складність є більш важливою, ніж робота.
Робота, бізнес для Монтенегрінської категорії є транзитором і недорогим. Життя в невеликій об'єднаній нації на п'яти землі набагато важливіше мати гарні сусідні відносини. Думка манжети більш важлива, ніж ефективність. Тому, щоб досягти успіху, потрібно встановити особисті стосунки, це відбувається в кафе. По суті, в середині робочого дня, в 12 годину, всі столи у всіх кафе переповнені, а кафе тут розташовані в будинку EVERY. Не дивно, що реальна робота просто застрягає в цих обрядах.
Третій виклик – освіта.
Не існує такої місцевої освіти. Якщо університети отримують лише морони, то вихід є коронами з дипломом і аплом, але відмінні позначки. Ці ж принципи поширюються на освіту. Єдиний спосіб знайти місцеві кадри – взяти розумний випуск і навчити його з нуля, але тут ви знайдете наступну складність.
Четвертий виклик – трудове право.
Європейський соціалізм знищує цей континент перед очима. Права працівника так само захищені, що шляхом реєстрації особи в державі ви втратите можливість його покарати. Всі соціальні платежі за рахунок роботодавця. Якщо декрет працівника в Росії коштує вам клопотання бухгалтера, а платіж проходить через фонд соціального страхування, то тут вам доведеться сплатити кишеню. Розчин – використання тимчасових контрактів або чорних готівок. Однак не існує способу захисту інвестицій в освіту. Закрите коло.
Непристойно, з світовою економічною застійкою, таке занепокоєння призводить до величезного безробіття молоді. Великі компанії відмовляються наймати випускникам, але по-справжньому похилим спеціалістам.
П'ятий дифузій: податок на росіяни
Чорногорія офіційно є туристичною країною, сезон досить короткий, тому місцевими Російські відвідувачі бізнесу в Чорногорії без знання місцевої психіки виглядають як туристи. Насамперед, вони торгують низькими цінами і починають платити щедро, після чого вони бачать повільне повернення, в кінці вони розуміють, що вони «змащені» і, ймовірно, залишають бізнес. Вам необхідно зрозуміти, що ваш локальний партнер, з яким ви завжди будете грати в Чорногорії, а не Росія. Він розташує локальні поставки для вас за подвійною ціною. Кожен пішов через цей ланцюг, від олігарха Дерипаска, який купив і втратив алюмінієву рослину, до невеликої компанії.
Шостий склад – псування споживачів.
Чорногорія не найбагатша країна на Балканах, але вона має найбільш затребувані споживачі. Магазини тут зберігають людей, які кладуть свої продукти в пакети, вирізати будь-яку продукцію. Ви можете попросити вирізати чверт-батонний бутерброд, 50 грам ковбаси і навчати продавців посмішки і без найменшої незадоволеності зробить все для вас.
Оплатити рахунки за Інтернет через кредитну систему враховують будь-яку відмову в роботі як причину відмовити в оплатити рахунок. Непристойний Монтенегрін є лютий, він незрозумілий, як серйозно варто розглянути смертні загрози в країні, де він все одно налаштований на вогонь Калашніков на весіллях. Єдиний спосіб зробити бізнес – це якісний сервіс, але ці витрати не можуть бути включені в ціну, все тягне навантаження на бізнес. Це може кардинально змінити бізнес-плани.
Замість
Я вірю, що Чорногорія отримає визнання серед російського бізнесу. Є унікальне поєднання вигідних чинників і труднощів можна подолати, в тому числі особистий внесок у життя країни. Підгориця швидко розвивається перед очима.
2009 – Будувався перший торговий центр Delta City
2010 р. – збудовано другий торговий центр Чорногорії
2011 – Нові шосе з круглими прокладками укладають по всьому місту
2012 – Красиві сучасні зупинки були встановлені по всьому місту протягом місяця (що не було нічого раніше).
На місяць або роки, проведені тут, не будуть відходи часу, і ви не відчуєте відключення з РФ. Чорногорія, як заміна загубленого Криму, може стати частиною Російської Федерації, якщо президент Єльцін подовжив допомогу руку на братських слов’янських людей у складних випадках.
Ласкаво просимо до Cern Horu!
Джерело: habrahabr.ru
Джерело: