Обробка відходів в Нідерландах

Сьогодні Нідерланди займає провідну позицію в галузі переробки відходів.
У цій країні немає полігонів, всі сміття переробляється або посилюється.
Давайте подивимося, що все виглядає так.
11 фото через Олег Козирев

Другий життя отримує старі кадри з велосипедів, роблять нові велосипеди.

Друге життя отримується залишками кави, отриманої після шліфування та заварювання кави в кавових магазинах.

Вони вирощують гриби для ресторанів.

Старі автомобілі також отримують друге життя.

... і старі літаки ...

497144

Навіть кавові пакети перетворюються в сумочки.

28

Шкала промисловості також вражає. З величезних заводів і заводів переробки відходів

1 999 р.

... до невеликих приватних ініціатив і сімейних бізнесів для чотирьох осіб.

Сьогодні Нідерланди переробляє 50% своїх відходів і хоче переробити більше 65%. У деяких випадках в переробках автомобілів, наприклад, вони йдуть на фігуру 95%.

Нідерландці були повністю звільнені від полігонів. Залишилось всього 20 200. А ті, які залишені, виробляють біогаз і перетворюються на проекти, як це поле для гольфу. Ви можете грати в гольф в цьому відвалі!

Важлива деталь про це полігон (яка мова не виходить). Цей полігон виробляє достатньо біогазу, щоб забезпечити 100 000 жителів з електрикою. Наприклад, якщо полігон в Химках був закритий і перетворений в голландську версію, це може забезпечити весь місто з електрикою 3/4, а гольф може бути відтворений на полігону.

Але це не частина, яку я хотів говорити про, і нідерландці розуміють, що навіть ці біогазові відвали доведеться робити щось з ними з часом. І тепер власники цього виробництва біогазу вирішили заощадити гроші на нащадках, щоб достатньо грошей для переробки. Ця сума вже була зібрана і відкладена.

Весь рециркуляційний бізнес (крім одного з усіх, яким ми є) є приватним. Історія. Це так вигідно, що Нідерланди зараз купує сміття в Італії, Іспанії, Німеччині, Бельгії і планує купити в Англії, наприклад. Дивовижна еволюція свідомості європейців, які почали сприймати сміття як сировину і тільки таким чином.

Декілька новин про переробку в Нідерландах сумують для Росії. Наприклад, ландшафтна компанія, яка зеленню міста (Я написав про це детально в одному з моїх звітів), знайшла заміну для торф ... в сміттєвозі – робить структурні високоякісні ґрунти для дерев і рослин в цілому не на торф, а на кокосових шайби.

Після поїздки я став більш оптимістичною. Я бачив, що сміття, полігони не проблема, але можливість. Можливість зберегти і навіть заробляти.

Безсумнівно, коли самоврядування повертається на регіональний рівень, а також вільний конкурс на повернення бізнесу на федеральний рівень, переробка сміття стане сильною галуззю в нашій країні.

І хто знає, можливо, один день я зможе запросити журналістів з Угорщини, Німеччини, Чехії, Туреччини, Фінляндії, Португалії, Італії, Ізраїлю та Нідерландів в Росію і показати, що ми досягли в галузі переробки.

У той же час не буде лази і дивитися (посилання вище) мій ряд звітів.

Гарбаж на вулицях, на скверах і в полігонах тільки через сміття в головах правителів країни. Ми виведемо цей сміття і зробимо всю Росію красивим.

Ви не можете сказати, що це ідеальний. Наприклад, тут є смішний епізод на лінії складання, де змагаються Польські працівники та роботи.

І все ж, за підрахунками компанії, один робот замінює чотири поляки, тому незабаром ця лінія збирання буде повністю механізована.

Джерело: