Дагестан ЕГ

Махачкала – Москва, 28 травня (Нова область, Олексій Усов) – феномен «Дагестанського іспиту» раптом став популярним не тільки серед місцевих жителів, а й серед жителів інших регіонів Росії. Парент з випускниками приїжджає до Дагестану (дешевше «пасити» екзамен в сільських районах) з Ростова, Краснодара і Москви. «Дагестанські випускники самі, без загиблості, скажуть: «І написав есе на АСКУ – вчитель кинув її», «і кинули роботи з вікон до своїх батьків», «паранти дали два тисячі рублів, щоб зробити поставлені завдання. й

Для зменшення корупції в освіті введено єдиний державний іспит. Ніщо, як це сталося, і в національних республіках, проходячи фінальні шкільні тести стали добре налагодженим бізнесом, що приносить значний дохід вчителям і посередництвом. «Дагестанський іспит» – після того, як федеральні університети почали вступати до абітурієнтів, з роз’ясненням складності російською мовою. Але з 100-точковими результатами одного іспиту.

NR2.ru: джерело

Цього року «Дагестанський феномен» знайшов клієнтів за межі регіону: сім’ї з Кубану та Москви почали проходити єдиний державний екзамен з «національним ароматом». У вересні 2012 року на базі шкіл Дагестані з’явилися тисячі одинадцятих градерів з інших регіонів РФ. Протягом навчального року вони не з'являються в місцевих школах, але приходять на «ЄЕЗ в Дагестані»: «Прийміть своїх батьків хабарів на шкільні засади та питання з вступними уроками. й

І в Дагестані, багато студентів раптово перевели до сільських шкіл. «Це не так багато сільських мешканців. Багато хто з тих, хто в зв'язку з випускником цього року передали сільським школам. Ну, ви самі, ймовірно, розумієте, чому, сказав Патімат Мусабекова, представник Дагестанського Міністерства освіти.
Я особисто виступила з директором Школи Махкала No 13. Вона скаржала, що навіть найкращі студенти – медалісти – були застраховані і пішли до сіл. На іспиті і найпростіший, і не вдарив кишеню, - сказав журналіст Дагестанського видання Черновик, який був спостерігачем на іспиті.
Моє син входить до Ростовського університету, ми самі від Махачкали, але мій син закінчив одинадцятий клас в Хасавюрті. У Махачкалі не вистачає грошей на все. Наприклад, для того, щоб тільки робота приймала до 15 тис. рублів, і це коштує ще більше - 20-25 тис. Я не думаю, що гроші надходять до тих, хто заповнює роботу. На всіх іспитах, і їх син буде чотири, візьмуть, в цілому, дві тисячі двісті, прийнята Патімат Алхасова, мати випускника, який бере іспит в Хасавюрт.

Вчорашні школярі, спочатку з Дагестана, ще більше відверті, ніж їхні батьки та посадові особи місцевого самоврядування Мінобра. «За весь рік ми відверталися тим, що екзамен буде проходити в повному обсязі: телефон буде варений, камери спостереження встановлюються в аудиторію, можна перейти в туалет з двома спостерігачами і т.д. Але нічого не сталося. Батьки дали дві тисячі рублів для виконання поставлених завдань. Деякі студенти з вікон безпосередньо гасять роботу батькам. Ми можемо говорити спокійно на телефоні. Наприклад, я написав есе через АСКА – вчитель відправив його до мене. Не допомогло самі спостерігачі, зауважив випускника Гунібського району Дагестану.

У федеральному центрі Dagestani реакція на іспит-vachanalia була характерна: намагаємось «зручно» керувати корупцією та розгладжувати «національні функції», які занадто схильні до звітності. Обласні адміністрації Міністерства освіти і центрів обробки результатів USE запустили інсталяцію, щоб уникнути зовнішнього вигляду «до красивого», черепних робіт. «Інформаційні переробні центри, де результати іспиту будуть перевірятися, вже дали інсталяцію, щоб чітко визначити найкращу роботу з хорошими показниками не відбуваються. Наскільки я знаю, що такий наказ прийшов з уряду республіки, і з Москви, як кажуть. Наприклад, в минулому році вони також працювали над цією схемою, але потім це було більше решетарського, республіканського Мінобра.

Джерело: