Хасанбай доди.

Узбецькі піки.
Головна

Цікава стаття.

Прогулянка минулим лічильником з узбецькими ножами неприпустимо мені. А тепер, рано вранці, в Фергані Базаар, побачивши дерев'яний лоток, блискучу сталь, прибув і заморожують надовго. Ви не можете кинути себе і захопити чудові ножі. Вони не люблять. Спочатку потрібно налаштовувати, стояти поруч, звикати. Повільно подивіться на кожен лез. Зробіть уявлення про те, які ножі, для яких ножів, які якості, які цінові категорії ... Неприємний, психічний контакт, не дотик.
до Який ніж ви хочете, Сестра? Працівник, сувенір, як подарунок? - голос продавця ріпсує мене з nirvana
- Я хочу спочатку виглядати. Я чекаю на довгий час, я кажу, не збираю очі від рангів.
- Хоп, сестра, я не турбувати тебе. - Зрозуміє продавець.

Час підібрати ніж. Хто, як кажуть, дивиться на мене. «Це дивиться на тебе» - дивовижна фраза, яка означає, що ви не обрали те, що ви обрали.
Чому я витягував це з десятків лез, я не намагаюся пояснити себе. Але як тільки тепла ручка рогу кладемо в руці, і вішалка, процідивши зап'ястя, туга матова лопатка: «Хто шахта» – було миттєве відчуття.
«Ваш...», ніж здавалося відповісти.
І я запустив мій ніготь світло через гострий лез, і він занурився у відповідь з чистим довгим звучанням.
до О, приїжджайте! - Я кажу милуватися. І відкладаю його. - Не чистити, я дивлюся більше.

Продавець мене дивився. А радість в очах у відповідь на моє захоплення.
- Ви майстер? Пичочі? Чи є це ваша робота? - Я думаю.
до Так, він nods. - Я з Шахріхана. У мене є брат Пічочі, батько і дід.
Я не люблю купувати дилерів. Це таке задоволення, щоб поговорити з саморобою. Чи можу я попросити вас щось?
- Звісно! Я розповім тебе. Що таке ім'я?
Ліля.
- Ніцца зустрітися з вами, Лілягоном. Я Хасанбай.
- Хасанбай-ака, покажіть мені деякі хороші касові реєстри.
Kassob Pichak - ніж для м'яса та вирізання тушів. Ми завжди робимо найвищі вимоги до них.
Hasanboy екстракти з кришки ножів класичний ніж з широким прямими лезами ярої сталі.

Пічак касових реєстрів один за одним падінням на лічильник. Я відхилявся, просто здивуюсь на них. Хасанбой відразу розраховує свої смакові вимоги, а потім показує тільки ножі «ми».
Що, я розумію, майстер! На першому погляді я знав, що це буде. Мій ніж завжди навколо.

р.

Що я особливо сподобалося про лоток Хасанбай, що більшість його ножів працюють ножі, а не сувенірні ножі. Сувенір, звичайно, вони також були, але я не зустрів такого вибору ножів для життя в Ташкенті. Я зламав.
Чи є у вас невеликий фруктовий ніж?
- Зайдіть його. Ось вони!
Я відразу кладаю дві дрібні, прості ножі. Ці дрібні, з десятисантиметровими лезами, пачки рідко не пізно.
Ось класичний. Проста ошпа з білою ручкою.

Це середні ножі, кращі прості кухонні ножі. У мене була одна на кухні протягом 15 років.
Говорячи про використання узбецьких піків на кухні. Скільки скарг я почув, що вони постійно порушують. Але я не йду. 25 років. І я використовую тільки Uzbek pichaks. Щодня. Багато разів на день.
Як тримати їх?
Ви думаєте про шахту, протерти суху, масло і очистити?
Ні!
Я кладу шахту і вологу на стенді. Немає труднощів, немає іржі!
Ви знаєте, що наші Узбекські Пікаки мають одну загадкову функцію. Вони не люблять горизонтальні позиції. Необхідно покласти пікак, щоб якщо ви хочете зробити з ними, іржа все ще з'явиться. Поставте його вгору і це океї. Вони маскулінові.
Стандартний дерев'яний підставка для ножів з слотами в верхній частині підійде. У мене є цей стенд, найпростіший, найдешевший, звичайного попляра.

Р

Я знаходжу два крихітні пікаки з п'яти сантиметровим лезо на лотку Хасанбай. Була Пичак. Кидя цуценя. Цей ніж дається молодим хлопцям як чоловічий амулет.
Я відразу влаштував на себе дві боли. Бо у мене є маленькі чоловіки, маса і паз.
Тим не менш, Хасанбай взяв «ми» піхак і продемонстрував, як легко він ріже папір буквально в Інтернеті.

Далі Хасанбай робить рухи, за допомогою яких я розумію, що він розуміє, що я не буду відходити від «ми» Пікака, і я напевно купую його.
Хасанбай бере шліфувальний камінь і заправка «ми» ніж з декількома переходами.

Справа в тому, що новий Пікак покритий тонким захисним шаром, який не дає металу леза до окислення. Перед початком роботи новий ніж злегка збивається на заточування каменю, знімаємо цей шар. На краю леза з'являється біла іскрава смуга. метал відкритий, нож ініціюється.

Майстер Hasanboy показує мені блискавку краю.

Майстер знову підбирає шматки паперу, а тепер ніж ріже тонку паперову локшину, просто доторкнувшись леза.
"Приїдьте себе, - каже мені.

80408464

А потім помітив камінь. Що таємничий камінь!

Але спочатку про заточування узбецьких піків. У наших базарах не кожен болгар зобов'язується заточувати чіку. Людина, інший ніж, будь ласка, але не чіка. Власники хороших пікаків зазвичай знають майстерні заточування, які заточують ніж так багато, щоб він був правильним протягом декількох років.

У моїй практиці був випадок, коли приглушений точилка руйнувала кілька ножів для мене. Після того, як зіпсувати третій, він подав мені решту і сказав мені, що він не міг це зробити, і я повинен прийняти їх до когось, хто знає, як працювати з ними.
Правильно заточений ніж зберігає різкість протягом тривалого часу. Досить просто перед початком роботи кілька разів тримати лезо на дно чашки або чашки. Багато хто з нас тут в Узбекистані роблять це автоматично.
Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз. Це камінь.

Я довго дивився на чорний гладкий камінь. Він не хоче вийти з рук.
"Хасанбай-ака, продаю мене," Я бажав.
- Ліляхон, не відхилений, я не можу! Цей камінь мій хліб. Я отримав від мого батька і мій батько від мого діда.
до Потім дайте його, я протримую його довше.
Я дивлюся на дивну чорну поверхню і я не можу зрозуміти, чому це все так гладко і грубо.
- Хасанбай-ака, розповісти мені про камінь. Що це таке?

З історії ножів майстер Хасанбай:
Це простий камінь, знайдений на березі річки. Камінь має бути дуже важким, гладким і обов'язково чорним. Камінь ретельно промивають, загортають в чисту рогатку і відправляють в будинок, де йде одна. І ми є святом. Багато гостей приїдуть до вечірки, до декількох сотень. Таким чином, ці дні, на подвір’ї хосту свята, три дні розбиття на вогонь котел з гвинтом. Сурпа - повно, жир.
Камінь в рері, з дозволу власника, опускається в каульдро. Тут він варить протягом трьох днів поглинаючи як гвинт, так і жир.
Потім камінь знімається, і чекає на наступну аню. Потім він знову загортається в рогатку і опускається в каульдро. Майбутній шліфувальний камінь повинен проходити не менше трьох іграшок. Тобто три рази на три дні до кипіння в болях гвинта.
Більше іграшок, краще каменю. В результаті камінь ретельно промивається, і готовий працювати.
Його заточування не можна пояснити словами. Ви повинні бачити його, ви повинні відчувати його.

Ми поговорили довго з Майстером Хасанбай. Ми обміняємось контактами. Я отримав запрошення від майстра відвідати майстер-клас у Шахріхані. Він знаходиться в центрі, біля мечеті.
«Ком до нас», - сказав Хасанбой-ака, «дивись, як я робити Пікакі, мій мама вишиває красиві чувські черепаки – теж виглядають». Я покажу вам Шахріхан, у нас є дуже цікавий старий меч.
- Я обов'язково прийде, Хасанбай-ака. Дякуємо!
Приїжджайте з друзями і друзями. А якщо вам терміново потрібен Пікак в Ташкенті, ви будете йти в Алей Базаар. У мене є мій старший брат, Мансур, продаж Пікакі. Він покаже вам найкращі ножі.
Я побачу його і бачу ножі.

Майстер Піхокі Хасанбай зробив свій день святом. Я насолоджувався красивими ножами, спілкуванням з дивовижним майстером. Тепер я шукаю нову подорож до долини Фергана, до славного міста Шахріханських майстрів, до майстеру спадкового ножа та сім'ї.
Майстер Хасанбай з Шахріхана - людина з талановитими руками, хороша пам'ять і щедре серце. Не дозволяйте руки шинувати. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу.

Дуже дякую. Всі ?

Джерело: