Челябінськ власник метеориту хоче продати його на мільйон доларів
У цьому тижні було проведено експертизу найбільшого фрагменту метеориту Челябінська. Вага відчуження "густий" 3 кг 400 грам. У квітні мешканцем Челябінська Олексієм Уснем. 28-річний Челябінськ розповів історію одразу після обстеження, а потім поділився планами майбутнього продажу метеориту.
Олексій – офісний співробітник одного з будівельних компаній Челябінська. Він захоплює гірські походи, підводне плавання, тепер серед багатьох захоплень він підраховує пошук метеорититів.
Я особисто дивився восени цього метеориту і вирішив: Я шукаю свої фрагменти, - сказав він.
Я повинен сказати, що офісний менеджер взяв справу дуже серйозно. По-перше, я сканував Інтернет для найяскравіших місць у моєму полі. Потім він купив лижі, сніговоди, теплі рукавиці і на вихідні почали вивчати територію. Щодня проходив 40 кілометрів в снігу (починав пошук відразу після падіння, в лютому). Через тиждень Алексей знайшов ручний невеликий фрагмент з загальною вагою до 20 грам. Потім сніг впав, і пошуковий двигун переїжджає до отвору в озері Чебаркул, де, згідно більшості експертів, впав найбільший фрагмент.
«Ведуться в отворі, яку ми називаємо шахтою, я знайшов ще 15 грам дрібних фрагментів за допомогою спеціального пристрою, виготовленого на основі хіонетного лопата», - розповідає Олексій Олексій. Його дизайн було запропоновано мені іншому аматорському Євгену Бахалову, який вдалося зловити близько 1 кілограма метаоритного матеріалу з під льодом. Потужний магніт прив'язується до самої лопатки і, як гачок, потрапляє до дна озера.
До озера та заблокованого доступу до отвору-міну для всіх. І неспокійних шукачів позасудового «візора» почали чекати снігу, щоб вийти. Олексій приніс з своїх кампаній, гальки 10, 50, 90, 210 грам, а потім вирішив обгорнути на поле в с. Тим'язевського.
Ось, 2 кілометри від житлових будинків, я походив на депресію в землі, в якому мій шад кладеться. Під час пошуку я вже навчився відрізняти метеорити з звичайних каменів, вони трохи незвичайного чорного і коричневого кольору з фрагментами плавлення скоринки. Це один виглядав жахливо, вже доторкнувшись від корозії.
Олексія зрозуміла, що він був власником найбільшого фрагмента Челябінська. До нього розглянуто шматочок вагою 1,8 кілограмів, які тепер у схованці Уральського університету. Однак, щоб почати з того, щоб отримати докази від науковців, що цей камінь був фрагментом того ж, що гнав над Челябінськом 15 лютого. Після серії випробувань в Челябінськському університеті камінь був визнаний справжнім метеоритом. Вчені навіть дали Олексій спеціальний сертифікат.
- Як реагують родичі на цю акцію? - Я запитаю
- Добре для мене. Цікаво, що буквально через 4 дні після відкриття мій син Андрій вагою 3,360 грам народився. Метеорит після тестування (при його розпиленні від шматка) почав зважати саме стільки ж.
- Ну, тепер кладемо його на полиці і захоплюйте їх?
Я ще не зроблю. Майбе я повинен продати його в музей. Я думаю, що це буде коштувати мільйон доларів. Китайська буде мати. Але я прийняв рішення: якщо пропозиція йде від російських органів, то для того, щоб метеорит залишився в нашому регіоні, я згоден на десятку мільйонів.
думка експертів
Коментар доцента Урального федерального університету, члена Міжнародного товариства Метеоритів Віктора Грохова:
до Так, колеги з Челябінського університету дійсно підтвердили автентичність фрагмента метеориту, знайденого у США. Зараз це найбільший з усіх знайдених. Приватні пошуковики, як правило, більш схильні до знахідок. За приблизними оцінками, на руках місцевих жителів тепер одна тонна метеорологічної речовини, вчені — всього 10 кілограмів. Що стосується того, хто повинен розпоряджатися виявленим метеоритом, ми вже давно дебати цього питання і приймаємо рішення: якщо Finder дає науку 20% каменю, щоб вивчити і класифікувати, то відпочинок може прийняти його і зробити з ним все.
Мк.ру.
Джерело: