Про радянський скляний контейнер і його ціни

Написання Олега (oadam):

Хто раніше радянська людина коли-небудь потрапила ці страшні слова «У не є контейнерів», приклеєний на аркуші блокнота, прикріплюється до закритого вікна «Точка захоплення скла».
Я перетягував цей пакет з пляшками три блоки, перетягнувши його, вже підрахував на мій розум "15 пивних пляшок - 1 руб." 80 копеків, 5 вин 0,7 - ще 85 копеків, всього: 2 рублів 85 копеків. Якщо ви співпрацюєте з кимось, то пляшка «Москва спец» за 4 рублів. 12 kopecks. для двох достатньо. І тут, на вас немає Тараса!

А душа просить похмілля. Що ви зараз? Що? Увімкніть на вікно і попросіть: «Чи ви берете 10?», щоб почуєте у відповідь виховали: «ОК, що можна зробити з ...». Вона сказала, що в цій роботі на прийомі скляних контейнерів були зроблені стани. Ресивер прийняв страви, що ведуть в кожну пляшку і іноді повертає: Ми не беремо сором’язливих, Або вивести їх назад або відкинути їх.
У ці дні я був занадто молодий для душі, щоб вимагати похмілля, але я дивився. Так, я дивився... У мене є пляшки. Для сучасної молоді важко вірити, що 25 років тому досить гідні люди (Я не маю на увазі себе), завантажені мішками з порожніми пляшками і банками, пішли на скляні пункти прийому контейнерів. Оскільки це було вигідно.

У СРСР вартість чого заливається в ємність - чи було це кефір, майонез, горілка або лимонад, включала ціна застави ємності. Ми були пояснені, що насправді пляшки не коштують так багато, але так що несвідомі громадяни не відкидають зворотний скляний контейнер, і надягають, беремо заставу.
А потім ви прийшли в магазин і повернули «попередню» пляшку в обмін на гроші або аналогічні пляшки товари (і пляшки були прийняті делі різними способами: потім стільки, скільки ви хочете, то тільки в обміні на повну пляшку). А в рік, так, в 75-му були організовані окремі точки прийому скляних контейнерів. І коли рецедент сказав, що він не мав контейнерів, він означав, що він не мав ящиків, де ставити порожні пляшки. Немає контейнерів.

Ціна пляшки склала 4% від вартості горілки, близько 10% від вартості дешевого вихідного вина, майже половина ціни пива. Для доставленого посуду було розглянуто спеціальну куртку. Ця названа "другою похідною".
Кефір і вартість молока 28 центів за полулітрову пляшку. Це, можливо, було привезти дві порожні пляшки і отримати одну повну і 2 копеки зміни (я здається, що через ці два копеки, ціна для молока і кефіру була потім піднята до 30 копеків).
Потім вони прийняли скляні контейнери (попередньо миються та очищають етикетки) за такими цінами:
- пляшка горілки, вина, пива або лимонад 0,5 л. - вартість 12 копеків. (але це до вересня 1981 р. виріс у ціні на спирт, коли разом з алкоголем зросла ціна за іпотечну ціну на скляні контейнери, яка була оцінена на 20 kopecks за флакон);
- винна пляшка 0,7 л - 17 копеків;
- пляшка молока 0,5 л. -15 копеків;
- пляшка молока 1,0 л. - 20 копеків. ;
- Можна сметани, 10 кофеків. ;
- майонез - 3 копеки. (Чому, до речі, незрозуміло - майонез і сметанні банки практично однакові);
- простий л банку - 10 копеків. ;
- Проста трилітрова баночка - 40 копеків. ;
Це найпопулярніші страви. Пляшки шампанського та інших страв лікті не приймаються, точніше, було взято 10 каопок, але в спеціальних точках. Як кажуть, що таке «хімія» (Я ще не знаю, що це таке).

Коли чоловік скаржав про брак грошей, він би сказав: «Не менше отримати пляшки право». І це не просто слова – ви можете тримати на доставці пляшки до моменту оплати. Порожня пивна пляшка вартості 20 копеків і лофа хліба навколо цього. Пляшка молочної вартості 30 kopecks, плюс два нікель на метро - подається понад три пивні пляшки, і жили день. Він не порушував до смерті, принаймні.
Але можна було знайти «скляні гроші». І якщо триптих жінок дивилися скляні молочні вироби, фривоусні чоловіки відвертіють алкоголь, і часто ліві пляшки, де вони були порожніми: вони застрягли з урнів, стояли на сходах, кладуть під лавками на бульварах і стадіонах. Пляшки були де люди відверталися.
І доставка пляшок була бізнесом – це навіть сказали, що в ній була спеціальна «блетка мафія», і всі найбільш продуктивні площі ретельно розділялися на сфери впливу і розподілялися серед своїх «битих пікерсів». Я не знаю, що я не зустрілася з мафією, але бабуся з традиційними: «Гуїс, я можу взяти пляшки?», не зустрілася тільки тим, хто ніколи не п'яний на вулиці в цей час.

Народний шлях до точок прийому скляних контейнерів не перерослий зараз, але зараз він займається або бездомним людям, або людям на винному і горілці дієти, або частиною пенсіонерів. Основна причина невикористаного ставлення споживачів до доставки пляшок полягає в приголомшливо низькій ціні скляних контейнерів - тепер ви не можете жити за 30 доставлених пивних пляшок в день. В Україні запрошують порожню пивну пляшку як в Союзі - 20 копеків, тільки українською. Я не пам'ятаю нічого.
Я не економіст, звичайно, але мені здається, що щось було неправильно з цим в СРСР. Не продається лофт хліба для пустої пляшки. І тепер є щось неправильно з цим, якщо ніхто не потребує пустих скляних пляшок, що лежачи навколо і наліт природи.

й
Відомо, що скло не розкладається, і може лежати в землі протягом тисяч років. Декади століть пройдуть, людство не може бути, і пляшка радянського Шампанського, романтично похований мною в 1989 році, буде лежати там.
Замітка любові до жінки, ім'я якого я можу навряд чи пам'ятаю зараз, відцвіте і пляшка залишиться.

Джерело: