У Києві перемогли кошти Музею історії

Київ має смугасту частину історії. Учора стало відомо, що більшість збірок Музею історії Києва, які перебували в Українському домі на 4-му і 5-му поверхах, знищені. Дверцята до приміщень, де зберігалися 250 тис. експонатів, зламалися, а самі з них були розсіяні на підлозі. Невідомо, скільки цін було вилучено, багато експонатів, згідно з співробітниками музею, не підлягають відновленню.

Що відсутні? Перед захопленням будівлі кошти зберігали кремнієві інструменти давньокиян, слов’янських і скіфських страв, ювелірні вироби з бронзи і міді, а також вироби з золота і срібла. Також тут зібрані церковні начинки, старовинні меблі Києва та унікальні картини. «Це важко сказати, що було втрачено і скільки було знищено. Ми повинні зробити детальний інвентар. Але я вже можу сказати, що деякі старовинні ікони відсутні!, говорить Лариса Булавіна, директор Київського історичного музею. Виявлено навіть коробки з експонатами археологічних викопів, які зберігали 1000-річні кістки тваринництва епохи князя Володимира. «Що вони намагалися знайти незнімний. Стародавні кісточки і камені розкидані на підлозі, картини, розбиті статуетки і сувеніри тут лежачи - адже тут переносять експонати з КСК Музей подарунків. Плетемо для 1920 р. лежачи на підлозі - на ній трамплі, вона була рівна, і це рідкісний експонат. Вчора ми подали заяву з міліцією, говорить Катерина Романова, заступник директора музею. У поліція розповіла про те, що заявка зареєстрована, перевірить інформацію та покажуть на дільниці.

Хто розсмоктував. Працівники Музею історії Києва не змогли потрапити в український будинок на місяць і навпіл — на базі «Беркут». Однак, за даними музею, після них експонати були цілими. «Замовлення було здійснено після того, як активісти охопили будинок. До 4-го і 5-го поверху, де розташовані пам'ятки музею, і знайшли, що начинки на ящиках з експонатами були розірвані, дверні замки були розбиті, але експонати були там, потім, каже Владислав Пиро, голова правління Українського центру розвитку музейних справ. Музейний колектив зумів ввести український будинок. «Ми були шоковані тим, що ми побачили! Проведено двері до всіх офісних та складських приміщень на 4-му та 5-му поверхах. Відкриті паперові шафи, комп'ютери розморожуються. Якщо перед усіма експонатами музею зберігалися на полицях, зараз вміст коробок лежить на підлозі! Проте активісти не взяли участі у погромі. Захист коштів музею здійснюється активістами Майдану, які не дали нікому на 4-му та 5-му поверхах. А коли ми їхали Укрдомом, його захищали. Я думаю, що вони розім'яли кошти, щоб виписати все на нас, сказав організатор студентської Асамблеї, який займав приміщення українського будинку, Богдан Білецький.
Сайт: www.segodnya.ua

Джерело: