Життя в темряві.

сліпий дід живе у в'їзді. Жити самостійно. З кожним днем співати деякі пісні, він виходить поза, ходи навколо будинку на дотик, іноді йде в магазин для круп. На в'їзді він вправ і годує голубів. Він втратив свою пам'ять не так довго і пам'ятає добре, як світ навколо нього виглядав. Але є люди, які не бачать від народження. Він навіть гірший, коли людина одночасно сліпий і глухий. Для таких людей з раннього дитинства тактильні відчуття є єдиним з'єднанням з зовнішнім світом. Паралімпіки закриваються в Сочі сьогодні. З одного боку, вона була спортивною подією: це завжди задоволення для тих, щоб наші спортсмени, і цей час російська команда була попереду всіх широким запасом. З іншого боку, це обов'язково культурний захід. Подія - це подія, щоб думати і відчувати щось незвично щодо відключення. Не симпатія або жита, ні. Повага, емпатія і десь навіть заздрість - не до успіху спорсменів, але до чого допомогло їм перемогти. У цей день я вирішив опублікувати незвичайну серію фотографій з унікальних і тільки глухих дітей-сиріт в Росії, яка знаходиться в Сергіївському Посаді. Ви часто дивитеся, що звичайні люди з обмеженими можливостями? Не олімпійські спортсмени, але дівчата і хлопчики школи і дошкільного віку. Я скажу прямо, що я побачив мене.

При вступі в будівлю я отримав коротку інструкцію – правосторонній рух по коридорах дитячого будинку. Точно, діти переходять на праву сторону коридору, штат зліва. Як уникнути зіткнення.

Інтер'єрні номери просторі і не захаращені меблями.

Сьогодні в дитячому будинку знаходиться понад дві сотні дітей з різними порушеннями зору. Хто бачить погано, але нічого не слухайте, інші навпаки. У той же час діти, які не можуть бачити або чути. Це самі звичайні діти. Вони запускають зали, сміються, грають і спілкуються між собою. Не потрібно багато речей, щоб відчувати себе комфортно. Їх потреби нематеріальні: відбій, догляд, спілкування. Ви можете приїхати до цього будинку як волонтер.

3998899

Їдальня. Ножі і локони дають дітям без обмежень.

У таких умовах обмежені можливості стають практично необмеженими. У Сергіївському Посаді є єдиний навчальний заклад свого роду в РФ, де працюють діти з такими проблемами. Вчителі тут є професіоналами та ентузіастами, вони навіть розробили програму для перепідготовки вчителів (Тіфлосротранслятори) для роботи в регіонах. Є тільки 209 студентів, і скільки там є в країні?

Так відбувається комунікація: слова передається на дотик.

3219632

Максим виконує на сцені і дуже гасить. До недавнього часу він не міг ходити, нехай єдиний танець. Це те, що він навчався в дитячому будинку.

Для deaf-blind немає телевізорів і ігрових консолей, але весь час забарвлюється хвилиною - діти вчиться корисними і цікавими щодня, і не встигнуть зануритися.

Це «тактильний» графік занять на добу, формат – це власне винахідництво дитячого будинку. Цей графік дозволяє дітям глухим дітям отримувати ряд інформації з нашого світу і зрозуміти, що чекає їх протягом дня. Діти завжди зайняті чимось, відчувається, що вони не занурюються на хвилину.

Продам: Студент працює в Брайлі, і для вчителя, карти показують листи.

Це звучить як скабл, але це насправді вивчення алфавіту.

р.

І це «оральний» виступ глухого глухого, для кожного листа є послідовність дотик.

Один з семінарів. Ви можете дізнатися, як це зробити скотчами.

Гостриця є конвексом, ви можете «дивитись» її пальцями. Перед тим як вступити до цього вихованця, Лера була виведена і погана, і тепер вона стала хворим, навчалася читати і писати. Вона також велика кокетка.

У лобі проводиться виставка студентських робіт, а також «офіційні» заходи – Микита, наприклад, привітала з дня народження.

Тут виготовляли ще один майстер-клас, який воскові свічки.

р.

Свічки продаються в Лаврі, а прибутки повернуті до дитячого будинку та витратних матеріалів.

Вільні руки не залишають без роботи. Тут активно розвивається навіть найпрестижніші школярі, оскільки без роботи їх життя стає нудним як для іншої дитини.

Юра в майстерні, де старші діти випускають різні навчальні матеріали для молодших груп.

У заповідаючому уроці вони опанують машинкою Braille.

Для друку в Брайлі використовується щільний папір, на який наносять листи тисненням, які читаються пальцями.

Один рядок містить до сорок символів. Більшість книг і підручників в дитячому будинку здійснюється самостійно, вчителями і студентами.

Не тільки це книга, але це також книга для тих, хто бачить його. До речі, в попередньому вихованні, Коля була розглянута ментально ретарована і наркотична, і тут він відкрив і навчився малювати і танцювати добре.

Майстерня кераміка.

Ось такі смішні рибки отримують з візуально знеболюючих студентів керамічної майстерні.

І це литі свічки, вони також виготовляються дітьми дитячого будинку.

Як виглядає підручник російської мови.

І це блокнот з математики з нотами вчителя в запасах.

Ми можемо самі зателефонувати одержувачу. Альена слухає те, що я кажу, з пальцями, що знімають вібрації гортані. Альена народилася в молодят, але через хворобу і неякісної хірургії вона повністю втратила слух і бачення.

Це як вона спілкується з другом – дотик. З зовнішньої сторони здається, що вони просто тримають руки, але якщо ви уважно дивитесь - пальці швидко блукають, складаючи з букв вироку.

Передпокій тут досить звичайний, тільки сходи і килими м'які. І дискотека, звичайно, для спеціальних випадків.

У лабораторіях регулярно перевіряється дитяче слухання та бачення, щоб знайти правильний набір вправ для їх розвитку.

Це не радіостанція, але діагностичний пристрій.

Дівчина натискає кнопку, коли вона чує щось на її навушниках. Я стояв на відстані і чув звуки різної частоти і об'єму, що надходить від навушників. Дівчина тільки натискає кнопку кілька разів.

Вивчення слуху за допомогою звукових хвиль.

Студенти з музичними здібностями співають в хору. До речі, це дуже відомий хору серед візуально знеболених, які часто виконуються на різних подіях. Ми розповіли, що хору було запрошено на виконання при закритті паралімпіки.

Це все, час залишити підпірні стіни.

р.

Люди люблять мене, люди, які називають здоровими, легко виходити звідси. Але що чекає ці діти за межами дитячого будинку?

Я хотів би, щоб наші діти лікували таких людей, як рівні, не з життю, знежиренням і страхом. На жаль, ми не навчаємо цього, але навіть серйозні захворювання не стануть перешкодою для розвитку і соціальної адаптації.
Я хотів би побачити більше таких установ, які працюють з глухими дітьми в Росії. Але це не всі люди, які потребують нормального життя в суспільстві. Вони потребують якісної освіти, роботи, доступного середовища та, звичайно, розуміння інших людей. Після 18 років вони не повинні йти.

Фото: chistoprudov.livejournal.com