Яким буде перевезення в Автономному Криму?

Можливо, хтось не знає, але перед тим, як працювати в Інтернеті в різних формах - оптимізатор, маркетолог, менеджер і так далі - у мене була кар'єра в якості залізничника. Власне, моя єдина вища освіта – інженер з управління залізничним транспортом, а найбільша кількість записів у робочій книзі присвячена роботі керівника різних станцій і відомств трохи вище. Моя робота в транспорті знизилася в 1996-2002 рр., тобто я почав вивчати цей бізнес в Радянському Союзі, і працював у вазі 90-х років. До речі, я також ознайомився з досвідом інших країн.

В короткий час я вирішив тривалий час провести свою пам'ять на тему «Сепарація Криму і що залишиться транспорту» і спробувати пояснити результат цього процесу. Я скажу, що я не претендую повністю зрозуміти складність процесів – є багато людей, які пам’ятають відповідні події середина-90-х набагато краще, ніж шахта. Але в першому наближенні я думаю досить.

Припустимо, що завтра Крим є незалежною від України. Здається досить зрозуміло, що в такому статусі буде невизнана територія всіх країн, крім Російської Федерації (Науру і Нікарагуа також можна виключити). Що чекає транспортна галузь всесоюзного курорту?

Почнемо з найпростішим - авіаперевезення. Є два варіанти. Не буде ніяких рейсів з ким завгодно. Як і в Абхазії, синє небо зрізається один раз на тиждень лооном Ан-2 абхазьських авіаліній, що літають з Сухумі до одного з сіл. Навіть російські авіалінії не літають туди, як рейс на територію невизнаного державами-членами ІАТА може призвести до санкцій проти авіакомпанії. Або просто бути занадто дорогими - 100% російських авіакомпаній застраховані або перестраховані західними страховими компаніями, а також тими рейсами або навіть перельотами на невизнану територію є підстави для розбиття контракту або основи застосування практично заборонного тарифу.

Другий варіант при польотах буде тільки з Росією. Вона повторює ситуацію з Турецькою Республікою Північної Кіпру. Авіакомпанія повинна виконуватися лише з аеропортів Туреччини, або принаймні, літак повинен мати першу землю в одному з них. Тим не менш, варто розглянути, що Туреччина не була настільки круто з навколишною реальністю. Я чесно не знаю, якщо правила IATA забороняють рейси в Європу для посадки літаків в Сімферополі, але це «порушення». На краще, будь-який рейс за кордон жителів Криму буде здійснюватися через Москву, а не факт, що в прямій лінії, а не по всій території України.

Другий режим транспорту залізничний. Тут процеси не залежать від визнання території, до речі. З досвідом відокремлення залізниць України та Росії легко уявити процес відокремлення Криму в цьому плані.

Перш за все, залізниця в Криму є мертвим кінцем і має зв'язок з рештою світу тільки через з'єднання з українськими залізницями. На поромі "Крим-Каукас" не можна серйозно розглянути - його вантажообігу незначно, і ніхто не буде здійснювати пасажирські поїзди по поромах.

Знову ми зробили це в 90-ті роки, тому це досить зрозуміло, що може статися. Весь вантажний і пасажирський трафік буде припинено для перевірки відразу після переправи кордону Криму. Точно, буде проводитися двічі – на кордон для перевірки Криму та після перевірки в Україні. Я не думаю, що хтось буде серйозно почати говорити про гармонізацію та спрощення процедур кордону, які можуть прискорити процес. Це добре, якщо відбувається будь-які процеси. І вони будуть важко проходити, в тому числі тому, що немає ніде зупинити поїзда. Докуючі станції – або, швидше, ті, які змушені бути докінгом – це звичайні проміжні станції з одним або двома маршрутами прийому та виїзду, одна або дві пасажирські платформи, абсолютна відсутність спеціальних проходів для перевірки вантажних поїздів, однакова нестача інфраструктури для прикордонних охоронців та митників – в короткі, нічого не коштує. Не існує місця, щоб зупинитися навіть струм не дуже великий потік - це, взяти його на бічні шляхи і дати годину, принаймні, для його обробки. Що відбувається влітку? Відповіді, нічого не буде. Після розрахунку приблизної ємності на кордоні вони відмовляться приймати будь-які додаткові поїзди.

Автомобілі не приводять себе. Це вимагає локомотивів. У Криму вони є, але ось що зараз є тепловозним депотом Сімферополь перетяг пасажирів поїздів іноді як Харків. Що відбувається, коли дві третини або більше локомотивів подорожує на іноземну країну? Крім того, останніми роками дороги досить сильно оптимізовані роботи поїзда і, в результаті деякі депои, що спеціалізуються на вантажних поїздах, деякі на пасажирських поїздах - і якщо комплекс цієї роботи закритий на масштабі Приднянської дороги, то окремі два депо (Сімферополь і Джанкой) навряд чи забезпечують всю роботу. Наприклад, для експорту вантажних поїздів з електричним тягом (тобто з Сімферополя і далі від Джанкой на головному проході до Мелітополя) не буде одної і нічого. І встановити послугу поїздів на міждержавному масштабі не п'ять хвилин. Як приклад, процес вирішення таких питань між Україною та Російською Федерацією зайшло п'ять або шість років, і це було надано, що сторони бажали згодувати, до 1 січня 1992 року вони працювали єдиною структурою і новоствореним державним кордонам грубо збіглися з кордонами залізниць. Де таке щастя не відбулося – наприклад, на українсько-старованському кордоні – процес поселення вимагає міждержавних угод, передача підприємств з одного держави в інший і простягається на тривалий час – наприклад, Ренійського розділу і станції Кухарани Україна посіла себе в 2000 році.

Найбільш ймовірним результатом є різке зниження ємності з'єднання секцій, а, отже, весь маршрут. Це, перекладається на зрозумілу мову, різке зменшення кількості пасажирських поїздів і збільшення часу їх подорожі.

Є ще одна проблема: на території Криму немає окремого залізничного підприємства. Крим подається Кримським дирекцією з перевезення плюс лінійних підприємств - депо, трасних дистанцій і т.д. Управління є досить скромним підприємством, що займається управлінням транспортних засобів та управління станціями. Депос, дистанції треків, зв'язку, і все інше є окремими організаціями, які сильно залежать від відповідного сервісу і від залізничного вокзалу в цілому. Я не знаю, скільки з них самофінансовані, але дрібні. Вони, безумовно, не мають грошей на самофінансування. І, так як область розвантаження (тобто обсяг розвантаження вище обсягу навантаження), більшість грошей надходить з залізничного вокзалу в Дніпропетровську - тобто вони навіть не збираються з гарматою в Криму, вони фізично зовні. Це просто відсутня повна інфраструктура, або організаційно або фінансово. Так само відноситься до поставок і капітальних робіт - в Криму є не єдина доріжкова станція, яка займається капітальним ремонтом треків, наприклад, найближча основана в Новоолексіївці, тільки за Хонгаром Ізтом. Два третини секцій траси є тепловозами, що означає, що багато дизельного палива буде потрібно для поїздів і маневрувальних робіт. Скоро, ймовірність того, що вся ферма буде стояти на ставках дуже висока.

Я не надію на Керч і переправу там. По-перше, 50 автомобілів, які перевозяться прямо зараз і немає обслуговування пасажирських вагонів. По-друге, з Керчена до решти Криму – в плані транспорту – майже 200 км односторонньої секції на дизельному тягу. Це, навіть раптово, за магією, буде залізничний міст з двома доріжками між Таманом і Керчом - який ще не почав будувати ще - пропускна здатність ще 12-15 поїздів в день, що багато разів менше можливостей суглобів з Україною.

Нарешті, морський транспорт. Є 5 комерційних морських портів в Криму. Щось говорить мені, що оборот у них буде досить багато. По-перше, якщо залізниця не привезе і відійде, то порти, як точка перевалу від автомобілів до суден і назад, не доведеться багато роботи. Чому залізниця привезе і займає набагато менше, ми вже розглядали.

По-друге, суди про те, що і літаки: вони застраховані. І дуже часто в західних компаніях. І ці компанії не особливо вітають про те, що їхня відповідальність в гарячих місцях невизнаних територій. І чому, якщо ви можете принести вантажні автомобілі в будь-який інший порт України і принести судно там?

Що стосується пасажирського перевезення морем, то не розглядаю його взагалі, це не працює без кордонів.

Що ми виїхали з транспорту? Підурбан транспорт, тобто поїздів і дизельних поїздів. Він буде залишатися, хоча дизельні поїзди можуть страждати від нестачі дизельного палива. І автомобіль - скільки бензину досить.

Будь ласка, зауважте, що це не означає будь-який блокад. Питання про те, як некомерційний транспорт півострова буде в результаті. Немає, це просто спроба перерахувати всі труднощі, які виникнуть в будь-якому випадку, просто тим, що є кордон в певному місці.

Я буду радіти, якщо вони коригують мене, але я не пішов з роботи транспорту протягом тривалого часу і я не можу врахувати деякі речі.
English, Українська, Français...