Samantha Smith (1972-1985) (30 фото)

Дивовижна історія!
Багато хто зараз 30 до 40 років пам'ятають цю посміху дівчину – Samantha Reed Smith (червень 29, 1972 – 25 серпня 1985). Ця американська школярка стала відома у всьому світі для написання листа на потім лідер СРСР Андропов. У 1983 році на висоті холодної війни.
Лист був:
«Дир Г. Андропов
Моя назва Samantha Smith. Я десять років. Привітання з новим призначенням. Я дуже стурбований можливістю ядерної війни між Радянським Союзом та Сполученими Штатами. Ви для війни чи ні? Якщо ви проти неї, будь ласка, покажіть мені, як ви збираєтеся запобігти війни? Ви не повинні відповісти на це питання, але я хотів би знати, чому ви хочете підкорити світ або принаймні нашу країну. Бог створив землю, щоб ми могли жити разом в миру і не боротися.
З повагою, Samantha Smith.

Здавалося б, Андропов відповів на Американську дівчину. "Дир Санта!"
Я отримав свій лист, як багато інших, які приходять до мене в ці дні з країни, з інших країн світу. Мені здається, я суддію з листа, що ви смілива і чесна дівчина, як Becky, Tom Sawyer подруга від відомого книги вашого співвітчизника Mark Twain. Ця книга відома і любила всіх хлопчиків і дівчат в нашій країні.
Ви пишете, що ви дуже стурбовані тим, що буде ядерна війна між двома країнами. І ви запитуєте, якщо ми робимо все, щоб зберегти війну від розбиття.
Ваше питання є найважливішим, що турбує кожну особу. Я даю вам серйозну і чесну відповідь.
Так, Саманта, ми в Радянському Союзі намагаються і робимо все, щоб не було війни між нашими країнами, що немає війни на землі взагалі. Що хоче кожен радянський чоловік. Ми навчили нас великим засновником нашої держави Володимира Леніна.
Радянські люди добре знають, як страшна і руйнівна війна. 42 роки тому Нац Германія, яка надихнула до світового панування, атакувала нашу країну, вигорла і виправила багато тисяч міст і сіл, загинув мільйони радянських чоловіків, жінок і дітей.
У війні, яка закінчилася нашою перемогою, ми зустрілися з Сполученими Штатами, боролися разом за визволення багатьох народів з нац. Я сподіваюся, що ви знаєте, що з ваших історичних уроків у школі. І сьогодні ми хочемо жити в миру, торгівлі та співпраці з усіма сусідами на земній кулі, як далекі, так і близькі. І, звичайно, з великою країною, як Сполучені Штати Америки.
Америка і у нас є ядерна зброя, страшна зброя, яка може вбити мільйони людей в миттєвому режимі. Але ми не хочемо, щоб він коли-небудь був використаний. Саме тому Радянський Союз урочисто оголосив весь світ, що він ніколи не був! – використовувати ядерну зброю в першу чергу проти будь-якої країни, і в цілому ми пропонуємо зупинити їх подальше виробництво і почати знищити всі свої запаси на землі.
Мені здається, що це достатня відповідь на ваше Друге питання: Чому ви хочете підкорити світ або принаймні Сполучені Штати? Ми не хочемо нічого подібного. Не одна в нашій величезній і красивій країні, ні працівникам і селянам, ні письменникам і лікарям, ні дорослим і дітям, ні члени уряду, хоче або велика або невелика війна.
Ми хочемо, щоб ми зрозуміли, що ми робимо: вирощуємо хліб, будуємо та винахідимо, напишіть книги та полетіти в космос. Ми бажаємо миру і для всіх людей світу. Для ваших дітей і для вас, Samantha.
Я запрошую вас, якщо ваші батьки дозволяють приїхати до нашої країни, то краще буде приїхати влітку. Ви познайомитеся з нашою країною, познайомитеся з колегами, відвідайте міжнародний дитячий табір - Артек - море. І ви побачите себе: в Радянському Союзі кожен для миру і дружби народів.
Дякую за лист. Я бажаю вам все краще.
Ю. Андропов

Саманта і її батьки пішли до СРСР 7 липня 1983 р. У двох тижнів сім'я Сміт провела в СРСР, Саманта відвідала Москва, Ленінград ( Санкт-Петербург) і піонерський табір «Артек» в Криму. Незважаючи на те, що серйозно підійшов Андропов ніколи не зустрівся з Samantha, вони змогли говорити на телефоні.
Журналісти з Радянського Союзу, США та у всьому світі зустрілися з кожним рухом і фразою Samantha. Перед тим як літати додому 22 липня Саман посміхався на фотокамерах і розливається російською з посміханням: «Живо життя!» У своїй книзі Моя подорож до СРСР, Саманта написав, що «так само, як нам. й

до 1 2 3 4 5+

1 999 р.

67766659

499.00 Р

р.

Samantha Smith загинув в літак аварії на 25 серпня 1985. Вона і її батько були поверненні додому з Великобританії. Постільна площина не вдарила ходу, збиваючи 200 метрів. Не було восьмих пасажирів.
Багато в Сполучених Штатах пов'язані з смертю знаменитої дівчини з діяльністю КГБ, в СРСР – навпаки – з КІА. Проте, ретельне розслідування аварії виявило, що пілот був відповідальний за ДТП. Крім того, смерть Саманта в той час не була вигідною для Сполучених Штатів або Радянського Союзу.

до